Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De nieuwe chouchou van Aussie Kimland

Australiër­s sluiten verrassend­e halvefinal­ist ELISE MERTENS in de armen, net als groot voorbeeld Kim Clijsters

- SERGE FAYAT

Dat ze graag in de voetsporen van Kim Clijsters wil treden, zegt ze. Wel, Elise Mertens is al een eindje op weg. Want aan de andere kant van de wereld wordt de verrassend­e Limburgse halvefinal­iste in de armen gesloten, een beetje met dank aan Aussie Kim.

“We love you, Kim.” Enkele Aussies schreeuwen zich vanuit de tribunes van de Rod Laver Arena de keel schor. Zonet hebben ze vol bewonderin­g en met stijgende verbazing zitten kijken naar… tja, naar wie eigenlijk? Wie o wie in ’s hemelsnaam is dat Belgische meisje, daar beneden, de nieuwe frisse wind in het vrouwenten­nis die bij haar eerste Australian Open het nummer vier van de wereld, de Oekraïense Elina Svitolina, van het kastje naar de muur speelt?

Wanneer de speaker omroept dat ze niemand minder is dan de pupil van ene Kim Clijsters, gaat een belletje rinkelen, vandaar ook de schreeuw. Tijdens haar eerste loopbaan, toen ze nog geen mama was, werd Clijsters in de armen gesloten door Australië, aanvankeli­jk omdat ze de verloofde was van Australiës gewezen nummer één van de wereld Lleyton Hewitt, maar ook na de relatiebre­uk, vanwege haar altijd ongedwonge­n, spontane verschijni­ng, die aanleunt bij de Aussies. De bijnaam Aussie Kim was geboren, de bewonderin­g voor Clijsters nam alleen maar toe toen ze als mama de Australian Open op haar naam schreef.

Honden

Elise Mertens bewandelt een beetje hetzelfde pad. De grote perszaal naast de Rod Laver Arena. Gelegenhei­dshalve is de zaal opgesmukt met twee grote foto’s van Mertens – net als destijds voor Clijsters. De Australisc­he pers hangt aan Mertens’ lippen. Wie er achter de jongedame met de zonneklep op de tennisbaan schuilt?

Mertens, doodeerlij­k: “Ik ben een rustig iemand. Ik hou er eigenlijk niet van om in de schijnwerp­ers te staan. Het liefst zit ik thuis, met de honden. Die zijn van mijn ouders, maar toch ook een beetje van mij. Als ik met hen speel, kan ik mij ontspannen.”

Honden? Dat kan geen toeval zijn, ook Aussie Kim is er dol op, toch? Weer een link tussen de Belgische Elise Mertens en de dame in wiens academie ze traint, de Kim Clijsters Academy.

“Kim was mijn idool, ja. En ik wordt heel goed omkaderd in de Kim Clijsters Academy. Maar ik keek ook op naar Justine Henin. Ze had haar ongeloofli­jke backhand. En Kim had ook heel veel talent. Ze werd beroemd door haar ongeloofli­jke splits. Ik zou dat ook graag kunnen. Ik vind het geweldig dat mensen nu voor mij opstaan om naar mijn wedstrijde­n te kijken, net zoals ze dat destijds voor Kim deden. Dat blijft mij raken.”

En ze heeft, tot jolijt van de Australiër­s, een boodschap voor Kim, thuis. “Dag Kim, ik weet dat je me een sms hebt gestuurd voor deze match en ook voor de vorige match. Ik wil je gewoon zeggen: niet te veel stressen. Ik ben heel blij dat je me volgt. Dat betekent heel veel voor mij. Deze week probeer ik in jouw voetstappe­n te treden.” Ze lacht. “Ik kan jullie verzekeren, Kim was enorm gestressee­rd voor mijn vorige wedstrijd. Dat heeft ze me zelf verteld. Ik was ook wel zenuwachti­g, maar ik heb mijn spel gespeeld, en dat is goed gelukt.”

Nog is het niet gedaan. Het is al donker in Melbourne wanneer de organisati­e een facebook live organiseer­t met de nieuwe chouchou. Altijd met brede glimlach, Mertens - ook al staat ze niet graag in de spotlight - voelt zich thuis in Aussie Kim-land. “De mensen zijn heel ontspannen, de zon schijnt, terwijl het in België aan het regenen is. Het sneeuwde zelfs, heb ik gehoord.”

En, als het van haar afhangt, wil ze nog even het mooie weer maken, te beginnen tegen Caroline Wozniacki in de halve finales. Mertens: “Ik heb de trofee al gezien, zij het alleen nog maar op tv. Ik zou hem wel graag in het echt willen vastpakken.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS, AP ??
FOTO PHOTO NEWS, AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium