Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Werken sinds begin al slecht aangepakt”

Groen klaagt onafgewerk­t fietspad Bisschoppe­nhoflaan aan

- JAN STASSIJNS

Groen Deurne vindt het ongehoord dat het fietspad op de Bisschoppe­nhoflaan, tussen de Oude Bosuilbaan en de Merksemses­teenweg, nog steeds niet afgewerkt is. “Na zeven maanden kunnen fietsers er nog altijd niet passeren”, zegt districtss­chepen Karen Maes (Groen).

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AVW) is in maart vorig jaar met de heraanleg van de Bisschoppe­nhoflaan, tussen de Oude Bosuilbaan en de Merksemses­teenweg, begonnen. Het wegdek werd vernieuwd en ook voor fietsers zou er een nieuw fietspad komen. De afwerking van het fietspad heeft vertraging opgelopen door de slechte weersomsta­ndigheden in december en dus is het weg nog niet afgewerkt.

“Dat het winterweer voor vertraging heeft gezorgd, dat kunnen we begrijpen”, zegt Karen Maes (Groen), districtss­chepen in Deurne. “Maar wat we niet begrijpen, is dat het fietspad al zeven maanden geleden werd opengebrok­en, terwijl de heraanleg pas in de laatste fase gepland was. Dat is geen manier van werken. Er wordt te weinig rekening gehouden met de zwakke weggebruik­er bij werken. Dergelijke aanpak geeft een ontradend

effect voor mensen uit de rand die toch de fiets willen uit- proberen op weg naar hun werk, en is dus geen goede zaak om de

modal shift (het vervangen van een deel van het vervoer door andere

vormen, red.) te bereiken. We vragen nu dus een versnelde afwer- king van het fietspad, maar ook een proactieve aanpak. Het mag niet gebeuren dat een fietspad zo lang ontoeganke­lijk is door werken die op het einde van de rit uitgevoerd worden. Dit project is vanaf het begin slecht aangepakt, zonder rekening te houden met de fietser en dat mag voor volgende projecten niet meer gebeuren.”

Ook Tjerk Sekeris (N-VA), districtsb­urgemeeste­r en bevoegd voor Mobiliteit, begrijpt niet waarom het fietspad er al zo lang onafgewerk­t bijligt. “Er zijn wel heel wat dringende nutswerken moeten gebeuren na de lekken op de Bisschoppe­nhoflaan”, vertelt Sekeris. “Dat heeft het er niet makkelijke­r op gemaakt, maar het blijft wel zo dat AWV niet geredeneer­d heeft in functie van de zwakke weggebruik­er.”

“Nog 6 à 7 weken”

“Dit heeft niets te maken met een gebrek aan planning of coördinati­e”, zegt Jef Schoenmaek­ers, communicat­ieverantwo­ordelijke bij het Agentschap Wegen en Verkeer. “Behalve de vertraging die we door het winterweer hebben opgelopen, was de duur van de werken gepland. De nutsleidin­gen liggen nu eenmaal onder het fietspad en die moesten door alle nutsmaatsc­happijen hoognodig aangepakt worden. Lagen ze onder de rijweg, dan had het daar zo lang geduurd. Volgens de huidige planning zouden de werken binnen zes à zeven weken afgerond moeten zijn.”

KAREN MAES

Districtss­chepen (Groen) “Het mag niet gebeuren dat een fietspad zo lang ontoeganke­lijk is door werken die op het einde van de rit uitgevoerd worden.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Het fietspad op de Bisschoppe­nhoflaan ligt al zeven maanden open. “Dit project is vanaf het begin slecht aangepakt, zonder rekening te houden met de fietser en dat mag voor volgende projecten niet meer gebeuren”, klinkt het bij Groen Deurne.
FOTO JAN VAN DER PERRE Het fietspad op de Bisschoppe­nhoflaan ligt al zeven maanden open. “Dit project is vanaf het begin slecht aangepakt, zonder rekening te houden met de fietser en dat mag voor volgende projecten niet meer gebeuren”, klinkt het bij Groen Deurne.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium