Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Uw energiefac­tuur op één A4

- TOM LE BACQ

Vier op de tien Belgen begrijpen niet hoe hun energiefac­tuur precies in elkaar zit. Om een einde te maken aan het oerwoud aan onbegrijpe­lijke termen werkt minister van Consumente­nzaken Kris Peeters (CD&V) aan een vereenvoud­iging. “Op termijn moet alles op één A4’tje passen”, zeggen ook de energielev­eranciers zelf.

Weet u wat de “toeslag beschermde klanten” precies is op uw energiefac­tuur? Snapt u wanneer er sprake is van geschat verbruik en wanneer van effectief? Als het u gaat duizelen, bent u niet alleen: vier op de tien hebben geen flauw benul hoe ze hun energiefac­tuur moeten doorgronde­n. Dat moet anders, vindt het Platform tegen Energiearm­oede, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijns­tichting.

“Waarom een eenvoudige­re factuur nuttig is? Omdat één op de vijf Belgen in energiearm­oede leeft”, zegt Caroline George van de stichting. “Dat wil zeggen dat ze te veel uitgeven aan elektricit­eit en gas, ofwel het licht of de verwarming uitdraaien omdat ze anders in financiële problemen komen.” Een eenvoudige­re factuur is natuurlijk geen lágere factuur. “Maar het zorgt er wel voor dat iedereen begrijpt wat hij betaalt, het helpt om inzicht te krijgen in hun verbruik en om dat dus beter in de hand te houden.”

100 gegevens

De energielev­eranciers zelf geven toe dat de huidige factuur een kluwen is. “Maar dat ligt niet alleen aan ons”, zegt Stéphane Bocqué van de federatie van Belgische Elektricit­eits- en Gasbedrijv­en (FEBEG). “Wettelijk gezien moeten we minstens honderd gegevens verplicht vermelden. Wij willen op termijn nog één A4 overhouden met de meest essentiële gegevens.”

Binnenkort zit bevoegd minister Kris Peeters samen met de Vlaamse en federale ministers van Energie. “We moeten de essentie overhouden. Wat moet betaald worden, aan wie, tegen wanneer en op welk rekeningnu­mmer.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES/
ISTOCKPHOT­O ??
FOTO GETTY IMAGES/ ISTOCKPHOT­O

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium