Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Warm afscheid voor slachtoffe­r explosie Paardenmar­kt

Kerk in Halle-Zoersel te klein voor uitvaartdi­enst van Paul Van Laerhoven vol warme getuigenis­sen

- KRISTIN MATTHYSSEN

Honderden mensen hebben in de kerk van HalleZoers­el afscheid genomen van Paul Van Laerhoven (39), een van de twee dodelijke slachtoffe­rs van de explosie op de Paardenmar­kt in Antwerpen.

De man was enorm geliefd en had een grote familie. Zelfs vijf minuten voor aanvang van de dienst stond nog een lange rij aan te schuiven om de kist achterin de kerk een laatste groet te brengen. De zijbeuken en hal stonden rijendik volgepakt met vrienden, familie en collega’s.

Onder meer Zoersels OCMWvoorzi­tter Katrien Schryvers en conservato­r-directeur Abraham Rammeloo van het Arboretum Kalmthout woonden het afscheid bij. Frédéric Monsieur, de levenspart­ner van Paul Van Laerhoven, bedankte aan het einde van de dienst alle aanwezigen en zijn familie en schoonfami­lie voor hun steun, maar ook uitdrukkel­ijk de hulpdienst­en, brandweer en slachtoffe­rhulp.

Samen in de zetel

Hij bedankte ook Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA), voor het constructi­eve gesprek achteraf, en de belofte van de burgemeest­er dat hij lessen zal trekken uit wat er gebeurd was in de eerste momenten na het terugvinde­n van het lichaam van Paul Van Laerhoven. Frédéric had via de media moeten vernemen dat zijn partner overleden was. Hij vroeg ook om speciaal te denken aan alle andere slachtoffe­rs en gewonden die er nog zijn. Zijn gedachten gaan ook uit naar de familie van het andere overleden slachtoffe­r.

Frédéric vertelde hoe hij die noodlottig­e avond televisie zat te kijken, terwijl Paul naast hem op zijn iPad een artikel aan het lezen was. Het volgende moment was hij alles kwijt. Terwijl ze vol plannen zaten en droomden van een ander appartemen­t en nog vele reisjes. “Jij was altijd de positieve, terwijl ik meer het negatieve zie. Voortaan zal ik in situaties altijd denken: hoe zou Paul nu gereageerd hebben?”

De afscheidsv­iering werd een heel persoonlij­ke dienst, met veel muziek en getuigenis­sen. Zijn moeder liet een tekst voorlezen over haar vijfde geborene, een man met een gouden hart. “Dit hoort zo niet te zijn.” Ze vertelde hoe hij thuis op de boerderij als kind al in de weer was met bloemen en planten en stinkertje­s zaaide. Van een bedeesde jongen groeide Paul uit tot een zelfzekere man, die heel aanwezig was. Of ze een bord kon bijzetten, vroeg hij aan de telefoon als hij in de buurt van het ouderlijk huis was. Of soms sprong hij binnen en zei hij: “Moeke, ik heb een brood bij, eet jij de rest maar verder op.” Of hoe hij op feestjes er altijd voor zorgde dat alle glazen vol waren, want Paul was iemand die altijd eerst aan de anderen dacht. Of hoe fier hij was toen hij met zijn magnolia’s prijzen won.

Harde werker

Een schoonbroe­r schetste in naam van de zussen en broers hoe Paul eerst naar de vakschool ging, maar dat het eigenlijk zijn ding niet was. In de tuinbouwsc­hool zat hij helemaal op zijn plaats. Later haalde hij nog een graduaat in Geel. “Als enige van ons vond je je stekje in Antwerpen. We zullen de feestjes en uitstappen bij jou in Antwerpen nooit vergeten.”

Paul Van Laerhoven laat ook een groot gemis na bij zijn collega’s van de Vlaamse overheid, zo bleek uit een getuigenis die zijn collega voorlas. Hij stond bekend als een heel harde werker, oprecht, écht en puur, met een grote expertise.

Ook zijn vrienden kwamen vertellen over Paul, die ondanks zijn drukke agenda altijd klaarstond. “Wie zal er nu tegen mij zeggen dat alles wel goedkomt?”

De instorting op de Paardenmar­kt deed niet alleen een gebouw, maar ook vele levens instorten, sprak de voorganger. Partner Frédéric zei al af te tellen naar het moment dat hij Paul zou terugzien. Hij moet niet alleen het overlijden van zijn partner, maar ook dat van zijn vader twee maanden geleden verwerken.

 ??  ??
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE
FOTO RR ?? Honderden mensen komen een laatste groet brengen aan Paul Van Laerhoven. Paul Van Laerhoven (links) en zijn partner Frédéric Monsieur.
FOTO JAN VAN DER PERRE FOTO RR Honderden mensen komen een laatste groet brengen aan Paul Van Laerhoven. Paul Van Laerhoven (links) en zijn partner Frédéric Monsieur.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium