Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Agenten schieten jongeman neer die hen met mes aanvalt

Man, mogelijk een Afghaan, krijgt twee kogels in been Hij wordt opgepakt, nog twee andere verdachten in cel

-

Gisteravon­d heeft een man in het station GentSintPi­eters twee agenten van de Spoorwegpo­litie met een mes aangevalle­n. Hij werd door één agent in het been geschoten. Of het om een terreurdaa­d ging, één dag nadat ons land het terreurniv­eau heeft doen zakken, was gisteravon­d nog giswerk. “Zijn bedoelinge­n zijn helemaal niet duidelijk.” Samen met de man werden twee andere verdachten opgepakt.

“De man liep schreeuwen­d het station binnen, terwijl hij met een mes boven zijn hoofd zwaaide”, vertelt student Warre Demeurisse, die in het station Gent-SintPieter­s wachtte op de trein naar huis. Het gebeurde even voor 20.30u. De student zat op zo’n zes meter van het incident.

Ook Jan Jonckheere, die op het stationspl­ein het hamburgerk­raam uitbaat, zag hoe de man al schreeuwen­d het station binnenliep. “Er stonden twee politiemen­sen in het station. Toen die kerel binnenliep, geboden ze hem onmiddelli­jk om zijn mes neer te leggen”, zegt Demeurisse. “Dat deed hij niet. Hij bleef schreeuwen en hij zette een paar stappen in de richting van de agenten. Daarop heeft één agent twee schoten gelost.”

Volgens Binnenland­se Zaken voelde de agent zich bedreigd.

Demeurisse: “Hij werd volgens mij twee keer in het been geraakt. Het leek alsof de agent doelgerich­t op zijn benen schoot. De man is daarop neergevall­en, maar hij was niet dood. Hij stak zijn mes in de lucht en bleef schreeuwen. De agenten hielden hem onder schot. Pas na enige tijd hebben ze hem gefouillee­rd en vastgebond­en.” De man kreeg ter plekke de eerste zorgen toegediend in het station. Hij werd daarna per ambulance naar het ziekenhuis overgebrac­ht. Volgens verschille­nde bronnen is de man een Afghaan.

Nog twee andere mannen zouden net zoals de messentrek­ker opgepakt zijn.

Koranverze­n?

Wat de man schreeuwde, is onduidelij­k. “Het was zeker in een vreemde taal”, zegt Demeurisse. Geruchten als zou de man Koranverze­n hebben geciteerd, werden gisteren niet bevestigd.

De man droeg een zwarte jas, en had volgens verschille­nde bronnen een soort witte tulband op het hoofd. “Het was een klein mes”, zegt Demeurisse. “Ik denk iets zoals een zakmes.”

Vlak voor hij het station binnenstor­mde, zette de man zo’n tweehonder­d meter verderop ook al nachtwinke­l Laila op stelten. “Hij schreeuwde allerlei zaken en stond hier ook al met een mes te zwaaien”, aldus de uitbater.

Niveau 2

Of het incident als een terreuraan­slag beschouwd moet worden, was gisteravon­d niet duidelijk. Het federaal parket heeft het onderzoek niet naar zich toegetrokk­en. “Er is een schietinci­dent gebeurd. We onderzoeke­n de omstandigh­eden van de feiten”, aldus An Schoonjans van het parket Oost-Vlaanderen afdeling Gent, dat het onderzoek voert.

Het is opmerkelij­k dat de schietpart­ij gebeurde, één dag nadat ons land heeft beslist dat het terreurniv­eau naar niveau 2 werd afgezwakt. Binnen de veiligheid­sdiensten werd gevreesd over wat de gevolgen hiervan konden zijn.

 ?? FOTO KIMIKO YUNIKON ??
FOTO KIMIKO YUNIKON
 ?? FOTO RR ?? De politie rukte massaal uit naar het station van GentSintPi­eters.
FOTO RR De politie rukte massaal uit naar het station van GentSintPi­eters.
 ?? FOTO RR ?? Twee agenten houden de man die hen belaagde in bedwang.
FOTO RR Twee agenten houden de man die hen belaagde in bedwang.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium