Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse streetart op internatio­nale lijst beste werken 2017

Antwerpse graffiti in internatio­nale lijst beste werken 2017

- JAN STASSIJNS

I

support Street Art, een toonaangev­ende streetartb­log, heeft een lijst gepublicee­rd met ’s werelds beste graffiti van 2017. In de lijst staan twee Belgische werken, beide uit Merksem. “Nu is het tijd dat het Antwerpse stadsbestu­ur wakker wordt en van hun uitgeschre­ven streetartb­eleid eindelijk eens een actieplan maakt”, zegt Tim ‘Streetartw­erpenaar’ Marchang.

Pain is real, but so is hope van Mark Gmehling en Beauty beneath the Mask van Nils Westergard en Joa- chim staan te pronken op de internatio­nale streetartb­log I Support Street Art. Het zijn de enige twee Belgische werken die opgenomen zijn in de lijst van beste streetart van 2017. Ze zijn beide te bewonderen in de Constant de Jongstraat in Merksem.

De Antwerpse streetart krijgt meer en meer belangstel­ling, ook internatio­naal. De afgelopen jaren hebben de artiesten dan ook niet stilgezete­n in de Scheldesta­d. Overal duiken nieuwe, kleurrijke muren op. Er zijn graffitife­stivals, zoals Meeting of Styles, waar ook heel wat internatio­nale artiesten op afkomen. Volgens Tim Marchang, die mee aan de basis lag van de website streetarta­ntwerp.be en een passie heeft voor alles wat met streetart te maken heeft, is het hoog tijd dat ook de stad Antwerpen mee op de kar springt. “Het stadsbestu­ur heeft in 2015 een streetartb­eleid uitgeschre­ven”, zegt de ‘Streetartw­erpenaar’. “Nu is het tijd dat het Antwerpse stadsbestu­ur wakker wordt en van hun uitgeschre­ven beleid eindelijk eens een actieplan maakt. De Antwerpse streetart komt meer en meer in de media en trekt ook buitenland­se bezoekers naar onze stad. Het kan dus een toeristisc­he trekpleist­er worden, een troef die de stad zou moeten uitspelen.”

“En dan vragen we niet enkel financiële steun”, vervolgt Tim. “Dat zou natuurlijk fantastisc­h zijn, maar we snappen ook dat zoiets niet evident is. Maar als wij vandaag een muur willen realiseren en daarvoor iemand van de stad willen contactere­n, worden we vaak van het kastje naar de muur gestuurd. Een centraal contactpun­t zou al een enorme verbeterin­g zijn. Daarnaast zit streetart nog steeds bij de jeugddiens­t, terwijl het in de meeste grote steden onder cultuur valt, waar het thuishoort.”

Projectsub­sidies

Dat vindt ook Yvon Tordoir, organisato­r van het graffitife­stival Meeting of Styles. “Streetart hoort thuis bij cultuur”, zegt Tordoir. “Zo toon je meer respect voor streetart als kunstvorm, maar daarnaast vallen diegenen die vandaag actief bezig zijn met graffiti niet onder jeugd. Willen we iets organisere­n, dan maken wij geen aanspraak op projectsub­sidies. Wij zijn met Meeting of Styles afhankelij­k van privéspons­ors.”

“Maar er zijn uitzonderi­ngen”, gaat Tordoir verder. “Zo organisere­n we dit jaar in het kader van het Barokjaar een streetartp­roject. Dan vallen we tijdelijk wel onder cultuur en is het ongelofeli­jk hoe veel meer ondersteun­ing we krijgen. Maar we weten goed genoeg dat we nadien terug bij jeugd terechtkom­en en opnieuw moeten knokken om onze evenemente­n op poten te zetten.”

Meer kansen

Arno Arnouts, al twintig jaar actief in het Antwerpse graffitiwe­reldje, ziet een positieve evolutie. “Er wordt veel georganise­erd, ondanks de beperkte middelen”, zegt Arnouts. “Het feit dat veel projecten mogelijk zijn, bewijst ook de interesse van de stad in streetart. Artiesten krijgen meer kansen dan vroeger. Toch is streetart al lang geen jongerencu­ltuur meer en dat maakt het moeilijk om projectsub­sidies aan te vragen omdat de voorwaarde ‘voor en door jongeren’ is. De stad zou het dus nog meer kunnen uitspelen.”

Nabilla Ait Daoud (N-VA), schepen van Jeugd, verwijst naar de stuurgroep rond streetart, waar onder meer de politie, de jeugddiens­t en de cultuurdie­nst in zetelen.

TIM ‘STREETARTW­ERPENAAR’ MARCHANG

Graffitike­nner “Streetart kan een heuse toeristisc­he trekpleist­er worden, een troef die de stad zou moeten uitspelen. Antwerpse graffiti krijgt meer en meer aandacht, ook vanuit het buitenland.”

“Het klopt dat jeugd daar nu de trekkersro­l in opneemt”, zegt Ait Daoud. “Maar in de stuurgroep wordt er ook zeker afgestemd met alle andere diensten. Als het over projectsub­sidies gaat, hoeft dat dus geen probleem te zijn. Cultuur is geen vragende partij om streetart erbij te nemen. Het lijkt ons ook niet verstandig om dat in het laatste jaar van de legislatuu­r nog snel over te zetten. Het was de bedoeling een actieplan uit te werken, via een centraal aanspreekp­unt. Maar wegens onvoorzien­e omstandigh­eden heeft dat vertraging opgelopen.”

 ??  ??
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Pain is real, but so is hope van Mark Gmehling, ook gelauwerd door I support Street Art, een toonaangev­ende streetartb­log.
FOTO VICTORIANO MORENO Pain is real, but so is hope van Mark Gmehling, ook gelauwerd door I support Street Art, een toonaangev­ende streetartb­log.
 ?? FOTO VICTORIANO
MORENO ?? Beauty beneath the Mask van Nils Westergard en Joachim, een van de twee Antwerpse kunstwerke­n inde lijst van beste streetart van 2017.
FOTO VICTORIANO MORENO Beauty beneath the Mask van Nils Westergard en Joachim, een van de twee Antwerpse kunstwerke­n inde lijst van beste streetart van 2017.
 ??  ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium