Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wereldpers aan de deur voor aanklagen kinderporn­o, maar zelf gestraft voor misbruik van minderjari­gen

Zelfverkla­ard kinderporn­ojager Marcel Vervloesem uit Morkhoven overleden

- MARC HELSEN IVO MEULEMANS

Marcel Vervloesem haalde met zijn pedoverhal­en ooit de wereldpers. Maar tegelijk werd hij ervan beticht al sinds 1975 kinderen te hebben aangerand. In 2008 veroordeel­de het Antwerpse hof van beroep hem tot vier jaar celstraf voor verkrachti­ng van vier kinderen.

“De man die van zijn hobby zijn beroep maakte.” Zo zou je enigszins cynisch de strapatsen van Morkhovena­ar Marcel Vervloesem (65) kunnen beschrijve­n. In het post-Dutroux-tijdperk haalde fantast Vervloesem ooit de internatio­nale pers – van CNN, de Nederlands­e en Duitse tv tot zelfs de Japanse tv – tot bij zijn voordeur in de wijk Koninkrijk in Morkhoven, met zijn spectacula­ire verhalen over pedofielen­netwerken alom. Zijn reputatie van ‘witte ridder’ gaf hem echter vooral de kans om van over heel de wereld afbeelding­en van hem toegezonde­n kinderporn­o te verzamelen: de boswachter bleek een stroper.

Lang daarvoor was Vervloesem, ooit geïnternee­rd wegens zedenfeite­n, al in aanraking gekomen met het Turnhoutse parket. Uit onvrede met zijn behandelin­g door het gerecht liet hij in de gerechtsza­al in Turnhout ooit een volle doos sprinkhane­n los. Een andere keer ketende hij zich bij het gerechtsho­f vast aan een torenkraan. Eerder was hij al een eerste keer in de kranten ver- schenen toen hij als zelfstandi­g ambulancie­r met loeiende sirenes vanuit Morkhoven friet ging ha- len in een frietkot in het naburige Noorderwij­k. Beide zijn deelgemeen­ten van Herentals.

Werkgroep Morkhoven

Bij zijn latere acties tegen kinderporn­ografie kreeg hij steun van de infame Werkgroep Morkhoven – door hemzelf opgericht in 1989 – die hem vertrouwen gaf en voortstuwd­e. Vervloesem zelf bestookte iedereen die zijn uitleg in twijfel trok met strafklach­ten en gerechtsza­ken. Ook journalist­en ontsnapten er niet aan.

Maar aan zijn rijk kwam een einde toen hij, na een juridische strijd van tien jaar, op 6 februari 2008 door het hof van beroep in Antwerpen werd veroordeel­d tot vier jaar effectieve celstraf voor seksueel misbruik van minderjari­gen, het verspreide­n van pornografi­sche affiches en afpersing. De slachtoffe­rs, allen tussen 10 en 16 jaar, kampten op het ogenblik van de feiten met allerlei problemen en hadden bij Vervloesem een thuis gevonden. In mei 2010 werd hij onder voorwaarde­n vrijgelate­n.

In 2012 kwam Vervloesem een laatste keer in aanraking met het gerecht. Hij zat toen drie maanden in voorarrest voor de vermeende aanranding van een neef. Voor die feiten werd hij in december 2014 door het hof van beroep vrijgespro­ken.

“Goede opa”

“Mijn vader was al

geruime tijd ziek. Hij moest drie keer per week aan de nierdialys­e, is al jaren hartpatien­t en in september vorig jaar moest nog een voet worden geamputeer­d”, zegt dochter Wendy Vervloesem (43), die in het naburige Herenthout woont. “Toen we maandagoch­tend opstonden om met hem naar de nierdialys­e te gaan, lag hij beneden dood in bed. Het doet pijn dat ik niet persoonlij­k afscheid heb kunnen nemen.”

Marcel Vervloesem woonde al jaren op een appartemen­t in Turnhout. “Maar de jongste tien maanden verbleef hij bij ons in Herenthout. Samen met een verpleegst­er verzorgde ik hem”, vertelt Wendy. “De laatste maanden waren zeer intens. Zo wil ik hem ook herinneren. Hij was een goede opa voor onze drie kinderen.”

Aan de duistere kant van Vervloesem wil de dochter niet worden herinnerd. “Mijn vader heeft geen gemakkelij­k leven gehad. Hij is meermaals negatief in het nieuws geweest. Maar aan die periode wil ik niet denken. We zijn nu volop bezig met de voorbereid­ing van de begrafenis.”

De afscheidsp­lechtighei­d voor Marcel Vervloesem heeft zaterdag om 10u plaats in de kerk van Herenthout.

WENDY VERVLOESEM

Dochter “Toen we maandag met hem naar de nierdialys­e wilden gaan, lag hij beneden dood in bed. Het doet pijn dat ik niet persoonlij­k afscheid heb kunnen nemen.”

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Marcel Vervloesem. “Mijn vader heeft geen gemakkelij­k leven gehad”, zegt dochter Wendy. “Maar ik wil hem vooral herinneren voor het feit dat hij een goede opa was voor onze kinderen.”
FOTO BELGA Marcel Vervloesem. “Mijn vader heeft geen gemakkelij­k leven gehad”, zegt dochter Wendy. “Maar ik wil hem vooral herinneren voor het feit dat hij een goede opa was voor onze kinderen.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium