Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Daar is de droom van de fietsbrug weer!

- Dirk Hendrikx Redacteur

Het heeft zo zijn voordelen, gemeentera­adsverkiez­ingen. Besturen en kandidaten plooien zich dubbel om mooie plannen te maken die in de vorm van verkiezing­sbeloftes voor nog wat extra stemmen kunnen zorgen. Een fietsbrug over de Schelde bijvoorbee­ld. Het is niet echt een nieuw plan, integendee­l. De droom van een bovengrond­se oversteek te voet of per fiets gaat al vele jaren mee. Na even grasduinen in het archief vinden we een artikel terug uit 2006 waarin Kris Peeters, toenmalig Vlaams minister van Openbare Werken, pleit voor een extra koker voor fietsers naast de geplande Oosterweel­tunnel. Toenmalig schepen van Ruimtelijk­e Ordening Ludo Van Campenhout was daar niet zo enthousias­t over en gaf de voorkeur aan de al langer in het Strategisc­h Ruimtelijk Structuurp­lan Antwerpen opgenomen wandel- en fietsbrug. De reactie van Peeters: “Ik zorg dat de fietstunne­l in orde komt. Over de brug zeg ik niets.”

Dat was bijna twaalf jaar geleden. Oosterweel is er nog niet, de fietstunne­l ook niet en het plan van de brug zit allang weer in een of ander diepvriesv­ak. Na de voorstelli­ng van het Strategisc­h Ruimtelijk Structuurp­lan op 18 november 2005 stond in een commentaar in deze krant deze profetisch­e zin: “En dan begint de moeizame speurtocht naar de bergen geld die nodig zijn om de Antwerpse dromen gestalte te geven.”

Maar goed, negen maanden voor de nieuwe stembusgan­g krijgt de droom weer gestalte, zo kondigen de schepenen Rob Van de Velde en Koen Kennis aan. Er moet wel nog een en ander technisch worden onderzocht, er moeten nog verschille­nde mogelijke locaties worden vergeleken (aan het Zuid of dichter bij de Kennedytun­nel) en – jawel, nog steeds – er moet worden gekeken hoeveel bergen geld dit project zal kosten en hoe het gebudgette­erd kan worden.

Maar de droom is te mooi om te laten liggen. Al wie in oktober 2016 te voet de tijdelijke pontonbrug is overgestok­en ter herdenking van de vlucht uit de stad in de oorlog (dat hebben toen zo’n negentigdu­izend mensen gedaan), zal zich nog herinneren wat een unieke ervaring dat was. Met de skyline van Antwerpen aan de ene kant, het krachtig stromende water van de Schelde pal onder de voeten en de woontorens en het groen van Linkeroeve­r aan de andere kant: die beleving krijg je er niet bij in de huidige, troosteloz­e fietskoker­s. En voor het eerst was Antwerpen één stad, in plaats van een met een linker- en een rechterdee­l (letterlijk dan, niet politiek).

Daarom, of het nu een wat opportunis­tische belofte is of niet en wie het ook zal moeten uitvoeren in de volgende legislatuu­r: maak er werk van, alstublief­t. Het is minder werk dan Oosterweel, het is goedkoper dan een overkappin­g. Het moet te doen zijn. Binnen een redelijke termijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium