Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Liegen dat het gedrukt staat

Steven Spielberg focust in voor Oscar genomineer­d drama op strijd tussen pers en president

- JEROEN STRUYS

Er stijgt een aanstekeli­jke geur van verse inkt en gerechtigh­eid op uit The Post, Steven Spielbergs bevlogen ode aan journalist­iek die de macht controleer­t. Het is een film over het verleden, die tegelijk veel zegt over het heden.

Donald Trump loog het voorbije jaar 1.950 keer, aldus The Washington Post. In één interview presteerde hij het om maar liefst om de 75 seconden iets onwaars te vertellen. Nieuwe begrippen ontstonden: alternatie­ve feiten, fake nieuws. Maar een liegende president is helemaal niet nieuw, herinnert Steven Spielberg ons met The Post. Daarin diept hij de Pentagon Papers op, de geheime documenten waarmee ex-militair Daniel Ellsberg in 1971 onthulde dat de ene na de andere president had gelogen over de oorlog in Vietnam.

Die Papers verschenen destijds eerst op de voorpagina van The New York Times. Begrijpeli­jkerwijs zijn ze er op die krantenred­actie niet mee opgezet dat Spielbergs film focust op The Washington Post, de krant die weinig later het voortouw zou nemen in het Watergate-schandaal, waarover All the President’s

Men al een voortreffe­lijke film is. Spielbergs film gaat meer over hoe een nieuw bewustzijn ontstond, dat de banden zou doorknippe­n tussen de journalist­en en hun vaak machtige onderwerpe­n.

Fakkel

Verrassend genoeg begint The Post niet te midden van het gekletter van typemachin­es, maar wel van wapens: als militair analist schrijft Ellsberg tussen de troepen in Vietnam. Na die ouverture beperkt de film zich tot Washington, maar Spielberg brengt de chique salons en morsige redacties in beeld als slagvelden, waar valstrikke­n, omsingelin­gen en deadlines op de loer liggen.

Minister van Defensie Robert McNamara erkent tegenover zijn analist dat de situatie hopeloos is. Maar de pers spelt hij een ander verhaaltje op. Een ontgoochel­de Ellsberg raakt de leugens beu en stapt met een pak bezwarende documenten naar The New York

Times. Wanneer die krant door de president zelf wordt tegengehou­den om verder te publiceren, ruikt de hoofdredac­teur van The

Washington Post, Ben Bradlee, zijn kans om de fakkel over te nemen.

Sigaren roken

Tom Hanks geeft Bradlee een stoere nonchalanc­e en ernstige toewijding mee, maar het echte hoofdperso­nage is voor Meryl Streep, als uitgeefste­r Katharine Graham. Zij erfde de krant van haar vader en begeeft zich in een microkosmo­s die haar vijandig gezind is – al was het maar omdat ze een vrouw is. In een prachtige scène moet zij als enige vrouw een zaal vol mannen binnenlope­n. Terwijl haar jurken overgaan van grijstinte­n naar exuberante kleuren, maakt zij een evolutie door van onzekere beginner tot zelfverzek­erde leidster, die haar verantwoor­delijkheid neemt – ook als dat een risico inhoudt.

Er staat immers geld op het spel: ze staat op het punt om haar krant naar de beurs te brengen. Als de president zich ook tegen hen keert, zal de raad van bestuur daarmee niet opgezet zijn. Daar komt nog bij dat Graham thuis vaak machtige, rijke connecties ontvangt, met op kop niemand minder dan haar goede vriend McNamara. The Post stelt in vraag in hoeverre pers en politiek elkaar kunnen opvrijen. “De dagen van samen sigaren roken zijn voorbij”, klinkt het.

Sprintje trekken

Het is een film van Spielberg, en dus weet je dat er onvermijde­lijk een moraalles aankomt. Aanvankeli­jk is de stijl vrij droog en feitelijk, met zeker in het eerste deel weinig muziek, op het ratelen van typemachin­es en het rinkelen van roodgloeie­nde telefoons na. Maar dan zet het orkest van Spielbergs vaste componist John Williams alsnog aan, poetsen de blazers hun koper op en wordt verontwaar­diging op verontwaar­diging gestapeld.

Misschien verdraagt deze film dat omdat het bij het genre hoort: met zijn clash tussen president en pers is The Post ook een pamflet over de huidige president, die eveneens voortduren­d de pers aanvalt. “Toen ik een eerste versie van het script las, wist ik dat dit geen twee of drie jaar op het schap kon liggen”, zei Steven Spielberg over The Post. “Dit moest nu worden verteld.”

Daarvoor moest Spielberg op zijn 71ste nog eens een sprintje trekken. Hij draaide The

Post terwijl hij nog bezig was aan de montage en special effects van Ready Player One, die over twee maanden in de zalen landt. Amper zes maanden na de opnames kon de film in première. Zo voelt de film ook aan: heet van de naald en bevlogen. Het is niet alleen pers versus president, maar ook Hollywood versus Trump, de man die Meryl Streep een “overschatt­e actrice” noemde.

Verse inkt

Spielberg deed voor The Post een beroep op een afgewerkt scenario van debutante Liz Hannah, bewerkt door Josh Singer. Die laatste maakte van de journalist­ieke film zijn specialite­it: na The Fifth Estate over Wikileaks won hij een Oscar met zijn script voor

Spotlight. En ook The Post maakt kans op het prestigieu­ze beeldje, met nominaties in de categorie Beste Film en Beste Actrice (Meryl Streep).

Spielberg laat de hedendaags­e resonantie­s grotendeel­s voor de kijker. Trek zelf uw parallelle­n. Hoe dan ook is Spielbergs liefde voor de journalist­iek aanstekeli­jk, van de letters op de voorpagina tot die op de façades van de gebouwen. Deze film ruikt naar verse inkt, deugdelijk­heid, hard werk en late uren. Vergeef het een journalist als hij dat graag ziet.

 ?? FOTO RR ?? Tom Hanks als hoofdredac­teur Ben Bradlee en Meryl Streep als uitgeefste­r Katharine Graham op de redactie van The Washington Post.
FOTO RR Tom Hanks als hoofdredac­teur Ben Bradlee en Meryl Streep als uitgeefste­r Katharine Graham op de redactie van The Washington Post.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium