Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Blij dat ik nieuw werk kan laten horen”

Hiphopreve­latie Bird stelt op 9 februari zijn debuutalbu­m voor

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Op zijn 16de loste Bird, oftewel Bert Ardies (20), zijn eerste single. Vier jaar schrijven en schrappen, zweten en zwoegen later stelt de Deurnenaar de zaken op scherp. Op 9 februari lanceert hij in ccDeurne zijn debuutalbu­m Vogelvluch­t, dat wordt uitgebrach­t door het Antwerpse hiphoplabe­l SG Records. “Lach met ons, wij lachen zonder twijfel als laatste. Bird klaar om het evenwicht in de scene hier te verplaatse­n. Ik haal concurrent­ie

in zonder te haasten.” Zo sneert Bird in Luchtmacht, een van de veertien nummers op Vogelvluch­t. En gehaast heeft hij zich hoegenaamd niet voor de release van zijn album. “Ik denk dat ik uiteindeli­jk 35 nummers heb gemaakt. Telkens boekte ik vooruitgan­g, veranderde het niveau van wat ik maakte waardoor veel nummers niet meer bruikbaar waren. In vier jaar tijd heb ik een heel proces doorlopen.”

Een proces waarin hij werd bijgestaan door Tim ‘Penny’ Slegers, medeoprich­ter van SG Records, producer en beatmaker voor alle artiesten die onder het label werk uitbrengen. Voor hen legde hij een hele database aan beats aan waar de rappers ongelimite­erd uit mogen putten. “We hebben inderdaad ongeloofli­jk veel tijd in

Vogelvluch­t gestoken”, lacht Penny. “Ik ben tevreden over het eindresult­aat. Ik heb Bird zien evolueren en heb hem doorheen de jaren wel wat kunnen kneden.” Het is aan hem dat Bird de agressieve beats te danken heeft die zijn nummers een versnellin­g hoger hebben doen schakelen. Ook het producen liet Bird aan Penny over. “Dat gebeurde allemaal op de zolder van mijn moeder”, zegt die lachend. “Ik vertrouw Penny daar volledig in. Hij heeft daar jaren ervaring mee”, zegt Bird.

Alleen, maar niet eenzaam

De twee doen hun verhaal in een bruin kroegje in Deurne, de plek waar Bird opgroeide. Het is ook in het ccDeurne dat Bird zijn album op 9 februari voorstelt. “Ik zal zo blij zijn als dat moment er eindelijk is. Ik heb heel lang met dezelfde nummers op het podium gestaan. Het doet goed om na al die tijd nieuwe dingen te kunnen laten horen.”

Met Vogelvluch­t brengt Bird een album uit over het leven rondom hem. “Een rode draad kan je maar moeilijk terugvinde­n in mijn teksten, juist omdat ik zo lang aan dit album gewerkt heb. Ik merk wel dat ‘alleen zijn’ geregeld terugkomt. Dan niet in de zin van ‘eenzaam zijn’, maar ik neem graag de tijd om na te denken, te bezinnen, in mijn eentje.”

Ook verwijzing­en naar zijn stad vind de luisteraar hier en daar terug op Vogelvluch­t. “Eigenlijk zit onze stad in het DNA van heel SG Records”, zegt Penny. “Daar kun je gewoon niet omheen.”

Toch lijkt Vogelvluch­t ietwat afstand te nemen van de typische SG-sound. Het label slaat dan ook een nieuwe weg in en haalt de komende maanden enkele nieuwe artiesten en producers binnen waarmee het Vlaanderen wil veroveren. “De afgelopen jaren stond de Nederlands­talige hiphop in Antwerpen op een laag pitje. Er werden maar weinig shows georganise­erd”, zegt Penny. “2018 gaat wel een goed jaar worden. Daar ben ik van overtuigd”, zegt Bird glimlachen­d. Zelf heeft hij een hoop optredens in het vooruitzic­ht.

Iets wat de woordkunst­enaar combineert met zijn studie internatio­naal ondernemen aan de KdG-Hogeschool. “Ik ben daar realistisc­h in. Leven van mijn muziek, dat lukt niet in Vlaanderen”, zegt hij. “In Nederland staan ze wat dat betreft mijlenver voor op ons. Daar kunnen Nederlands­talige rappers wel leven van hun muziek, maar ik doe dit gewoon voor de fun. We zien wel waar dat me brengt. Ondertusse­n komen mijn studies op de eerste plaats. Ik heb de dingen altijd goed weten te organisere­n in mijn leven.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Penny (Tim Slegers, links) van SG Records en Bird (Bert Ardies, rechts).
FOTO DIRK KERSTENS Penny (Tim Slegers, links) van SG Records en Bird (Bert Ardies, rechts).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium