Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“In de wolf zien we onszelf”

Expert verklaart fascinatie voor Naya

-

Dat wolvin Naya haar draai lijkt te vinden zo dicht bij ons, fascineert ons enorm. We vinden het spannend, maar ook wel eng. Hoe komt dat? We vragen het aan auteur Dik van der Meulen.

Nederlande­r Dik Van der Meulen schreef in 2016 het boek De kinderen van de nacht, waar hij vorig jaar de Jan Wolkers Prijs voor ontving. De auteur raakte gefascinee­rd door wolven en diepte de paradoxale verhouding tussen wolf en mens uit. “De wolf was een goeie vriend van de mens”, zegt hij. “Tot de mens schapen ging houden, tientot vijfduizen­d jaar geleden. Voordien zochten ze elkaar op, maar toen de wolf een bedreiging werd voor de getemde schapen, ontstond er vijandscha­p, en uiteindeli­jk ook angst. De wolf komt in de Bijbel een tiental keer voor, altijd in negatieve zin, en in combinatie met schapen – die een metafoor zijn voor de mens. Denk ook aan sprookjes waarin een boze wolf een rol speelt. Wolven konden ook echt gevaarlijk zijn: als ze hondsdol waren, en in tijden van oorlog en honger hebben ze ook kinderen gedood.”

Mystiek en aantrekkel­ijk

“Toch trekken wolven ons ook aan, net als zij zijn wij angstig en nieuwsgier­ig tegelijk. De wolf lijkt op de mens, is intelligen­t en leeft net als ons in familiever­band. Als de wolf volwassen wordt – als hij of zij 1,5 à 2 jaar is– verlaat hij de roedel en zwerft hij rond om een partner tegen te komen, zoals wolvin Naya nu. Er zijn ook wolven vanuit Frankrijk op weg naar België, dus er is een kans dat ze een partner zal ontmoeten en een gezin stichten. De wolf is van de nacht en de mens van de dag – ook dat heeft iets mystieks en aantrekkel­ijks.”

Beschermd

Het verhaal gaat dat de laatste Belgische wolven in de 19de eeuw zijn doodgescho­ten door koning Leopold I. Maar nu staan de sterren voor de wolven in Europa weer gunstig, zegt Van der Meulen. “De wolf is beschermd en er zijn in de natuur weer prooien genoeg.” “In Duitsland beschermen schapenboe­ren hun dieren met stroomdraa­d rond de wei en ook wel door schaapshon­den de kudde te laten bewaken. Die schrikken een wolf af. Toch nemen daar de klachten toe. De spanning tussen de wolf en de schaapsboe­r zal blijven bestaan.”

 ?? Dik van der Meulen. FOTO HOLLANDSE HOOGTE / JACO KLAMER ??
Dik van der Meulen. FOTO HOLLANDSE HOOGTE / JACO KLAMER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium