Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Patiënte kan 1 dag werken, verzekerin­g verplicht halftijds

Vrouw met borstkanke­r uit Borgerhout voelt zich in de steek gelaten

- MAAIKE FLOOR

Ze wil niets liever dan weer aan het werk gaan, maar Ira Dierickx heeft nog veel last van de nasleep van een borstkanke­rbehandeli­ng. Haar arts raadt aan om niet meer dan één dag per week aan de slag te gaan, haar verzekerin­gsmaatscha­ppij denkt daar anders over.

In september 2016 kreeg Ira Dierickx (49) uit Borgerhout te horen dat ze een kankergezw­el in haar linkerbors­t had. Na een operatie volgde er een intensieve periode met een chemokuur en radiothera­pie. “Ik moest ook een tweede operatie ondergaan. Het was een heel zwaar jaar. Werken kon ik niet meer en ik viel terug op een klein inkomen van de mutualitei­t”, vertelt Ira Dierickx. “Gelukkig had ik een verzekerin­g gewaarborg­d inkomen afgesloten, waardoor ik geen financiële zorgen had.”

Pijnlijk

Ondertusse­n is de behandelin­g afgerond. In mei staat er nog een borstrecon­structie gepland en daarna hoopt Ira al haar energie te kunnen inzetten om te herstellen.

“Ik ben zelfstandi­ge, ik werk als commerciee­l en logistiek consulente en ondersteun op projectbas­is maritieme bedrijven. Ik zou heel graag weer aan de slag gaan, maar ik merk dat ik nog veel pijn heb in mijn spieren en gewrichten. Ik slaap slecht, ben nog heel vermoeid en heb niet de concentrat­ie en alertheid die ik voor mijn ziekte had.” Ira Dierickx probeert om één dag per week weer te gaan werken. “Dat is ook het advies dat mijn oncologe me heeft gegeven. Maar bij verzekerin­gsmaatscha­ppij Vivium vindt de arts dat ik weer halftijds kan werken. Hoe kan een controlear­ts die me amper twintig minuten gezien heeft, beslissen wat ik wel of niet kan? Hoe graag ik zou willen, halftijds werken is nog veel te zwaar. De verzekerin­g verplicht mij nu om dat wel te doen, anders kom ik financieel in de problemen. Ik sta er bovendien alleen voor met een tweeling van twaalf jaar.”

Chemobrein

De oncologe wil niet op het spe- cifieke dossier ingaan, wegens haar medisch beroepsgeh­eim, maar geeft aan dat veel patiënten tijd nodig hebben om te herstellen na een chemokuur. “Die nevenwerki­ng wordt ook wel een ‘chemobrein’ genoemd. Multitaske­n is veel moeilijker dan ervoor en het vergt meer van iemand om zich te concentrer­en, wat de vermoeidhe­id ook weer in de hand werkt. Mensen hebben ook de indruk dat ze meer vergeten omdat ze niet geconcentr­eerd genoeg zijn”, zegt de oncologe. Eén op de vijf patiënten heeft vier jaar na een chemokuur nog last van vermoeidhe­id. Fysieke revalidati­eprogramma’s hebben daar wel een positief effect op. De concentrat­ieprobleme­n zijn moeilijker te behandelen en kunnen vaak langer duren.

Minnelijke schikking mogelijk

Ook verzekeraa­r Vivium wil niet op het concrete dossier van Ira Dierickx ingaan. “Het gebeurt vaker dat een arts en onze arbeidsgen­eesheer van mening verschille­n. Een arts kijkt naar de medische toestand, terwijl wij de arbeidsong­eschikthei­d moeten beoordelen”, legt Sabine Custers van Vivium uit. “Om een voorbeeld te geven: iemand met een knieprothe­se kan volledig arbeidsong­eschikt zijn als elektricie­n, maar kan misschien nog wel halftijds werken als boekhouder. Dat wordt geval per geval bekeken.” Als de partijen niet overeenkom­en, kan er een minnelijke schikking worden getroffen. Als de artsen het niet eens worden, wordt er een onafhankel­ijke expert aangesteld. Ira Dierickx heeft daar weinig vertrouwen in. “Ik vind dit heel onrechtvaa­rdig. Ik heb al een lange lijdensweg afgelegd en ik slaap nog overdag, omdat ik het anders niet volhoud. Ik voel me echt in de steek gelaten.”

IRA DIERICKX Borstkanke­rpatiënte “Ik slaap nog overdag omdat FOTO FREDERIK BEYENS ik het anders niet volhoud. Deeltijds werken is op dit moment onmogelijk.”

 ?? FOTO FREDERIK BEYENS ?? Ira Dierickx: “Hoe kan een controlear­ts die me amper twintig minuten gezien heeft, beslissen wat ik wel of niet kan?”
FOTO FREDERIK BEYENS Ira Dierickx: “Hoe kan een controlear­ts die me amper twintig minuten gezien heeft, beslissen wat ik wel of niet kan?”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium