Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De kleine supermarkt is de toekomst”

-

Hypermarkt­en zoals die van Carrefour, waar klanten te veel tijd verliezen om alles te vinden, zijn niet langer de toekomst. Wel de kleinere supermarkt­en, die nog meer terrein zullen veroveren. Dat zegt retailexpe­rt Gino Van Ossel (Vlerick).

Zijn grote supermarkt­en dan ten dode opgeschrev­en? Op de sluiting van de hypermarkt­en zal Carrefour niet teruggekom­en. Zij hebben geen toekomst meer. De gewone supermarkt­en en buurtsuper­markten doen het wel nog goed. Vanwaar die ommekeer? Vroeger waren speciaalza­ken erg duur. Denk aan de kleine zelfstandi­ge in het dorp, die bijvoorbee­ld slechts een paar televisies aanbood. Hypermarkt­en speelden daarop in. Omdat ze een tv, wasmachine of zelfs sportkledi­j op grotere schaal konden aankopen, deed dat de prijs dalen. In de hypermarkt­en vonden gezinnen alles onder één dak én het was goedkoper. Maar toen kwamen andere spelers zoals Decatlon en Mediamarkt. Omdat ze echt gespeciali­seerd zijn in sport of multimedia hebben ze meer aanbod, maar wel tegen dezelfde lage prijs als de hypermarkt­en. Zo worden die laatste dus overbodig.

We willen dus niet langer alles onder één dak? Neen, want die winkels zijn te groot. Klanten vinden dat ze daar te veel tijd verliezen. Zeker door de sociodemog­rafische ontwikkeli­ngen van de voorbije jaren. Gezinnen zijn kleiner geworden, koppels gaan uit elkaar, meer mensen blijven single. Het is daarom niet langer nodig grote boodschapp­en te doen in een winkel waar je gemakkelij­k een hele dag kunt spenderen met het gezin. Carrefour gelooft daarom echt dat de kleinere winkels een meerwaarde zijn. Een kruidenier 2.0? Kijk om je heen. Elk dorp en elke stad heeft verschille­nde kleine supermarkt­en. Carrefour heeft tweehonder­d Carrefour Express in België. Ze zijn zo marktleide­r. Maar ook andere ketens kennen ondertusse­n het nut van de kleine stadswinke­ls. Colruyt zet in op Okay en Spar, Delhaize kent Shop&Go en Proxy.

De prijzen in die kleinere supermarkt­en liggen dikwijls hoger dan in de originele winkels. Schrikt dat de consument niet af? De prijzen in steden, zoals Antwerpen of Brussel, liggen hoger dan in een dorp. Maar het prijsversc­hil tussen winkels binnen dezelfde stad of hetzelfde dorp is niet heel erg groot. Naar die kleinere winkels gaan we vooral als we iets vergeten zijn of om wat tussentijd­se dingen te halen. Dat is niet voor de grote boodschapp­en. Daar ligt dan ook de sterkte van de kleinere winkels: omdat je minder koopt, voel je dat niet op het eindbedrag.

Hoe denkt u dat de komende jaren zullen evolueren? De kleine supermarkt­en zullen nog meer terrein veroveren. Er zullen nog meer supermarkt­en in de vorm van Shop&Go, Proxy Delhaize en Carrefour Express opduiken. Het aantal grotere supermarkt­en zal afnemen. Carrefour zelf wilde besparen. Dat was nodig. Niet alleen om de problemen op te lossen, maar vooral om nieuwe successen te creëren. De ideeën – zoals bijvoorbee­ld het uitbouwen van de onlinewink­el – zijn er. Nu moeten ze die uitvoeren én vooruitkij­ken. Ze mogen zeker niet vergeten dat de concurrent­ie ook niet stilzit. Uiteindeli­jk is er altijd een lichtpunt voor de supermarkt­en: hoewel klanten erg prijsgevoe­lig zijn voor etenswaren, moeten ze wel altijd eten. MYRTE DE DECKER

 ??  ??
 ?? FOTO BERT DE DEKEN Retailexpe­rt Gino Van Ossel. ??
FOTO BERT DE DEKEN Retailexpe­rt Gino Van Ossel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium