Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tienduizen­d zwartrijde­rs betrapt

Achterstal­lige verkeersbe­lasting onmiddelli­jk betalen, anders wielklem of auto kwijt

- FARID EL MABROUK

Op de Vlaamse wegen worden meer en meer zwartrijde­rs betrapt. De Vlaamse belastingd­ienst vatte vorig jaar 10.583 bestuurder­s in de kraag die hun verkeersbe­lasting niet hadden betaald. In 2011 waren er dat maar een goeie 3.000.

Af en toe gaan de Vlaamse belastingc­ontroleurs op pad met de politie of de douane, maar meestal trekken ze er alleen op uit. Vorig jaar controleer­den ze maar liefst 1,1 miljoen auto’s. Een enorm aantal, maar daarvoor hebben ze sinds een tijdje eigen wagens met ANPR-camera’s die automatisc­h nummerplat­en herkennen. Daarnaast rijdt op de autosnelwe­gen een anonieme wagen rond die langs voren én langs achteren nummerplat­en kan scannen. Wanneer u een donkergrij­ze Opel Insignia Break ziet rijden met ingebouwde zwaailicht­jes, weet u hoe laat het is. Door de nieuwe technologi­e is

BART TOMMELEIN Vlaams minister van Financiën (Open Vld) “De controles leveren het gewenste resultaat op: steeds meer mensen betalen correct.”

het aantal gecontrole­erde wagens sinds 2011 fel gestegen, van 120.000 naar 1,1 miljoen vorig jaar. En aangezien de pakkans nu veel groter is, worden ook meer zwartrijde­rs betrapt.

Record van 6,6 miljoen geïnd

De zwartrijde­rs worden stuk voor stuk aan de kant gezet en moeten meteen de verkeersbe­lasting én een boete van 25% erbovenop betalen. Indien nodig, krijgt de wagen een wielklem of wordt hij getakeld. Wordt de belasting nog altijd niet betaald, dan kan het voertuig in beslag worden genomen en openbaar verkocht. Dat gebeurde vorig jaar 57 keer. In het algemeen bewijzen de vele controles hun nut. Niet alleen werd in 2017 een recordbedr­ag aan achterstal­lige belastinge­n geïnd (6,6 miljoen euro), het aantal zwartrijde­rs daalde de voorbije jaren ook procentuee­l. Terwijl vroeger 2,5 op de 100 wagens onbelast rondreden, is dat nu nog maar 1 op de 100. Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open Vld) is heel tevreden met de resultaten. “De pakkans bij deze controles is groot. Er worden elk jaar meer auto’s gecontrole­erd, maar procentuee­l neemt het aantal overtreder­s de laatste jaren af. De controles leveren dus het gewenste resultaat op: steeds meer mensen betalen correct.”

 ?? FOTO RR ?? Dankzij anonieme wagens met ANPRcamera’s stijgt het aantal gecontrole­erde auto’s en verhoogt de pakkans.
FOTO RR Dankzij anonieme wagens met ANPRcamera’s stijgt het aantal gecontrole­erde auto’s en verhoogt de pakkans.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium