Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ontvoerden twee Parijse gangsters De Jood?

Aanhouding van Frans duo betekent mogelijke doorbraak in onderzoek naar verdwijnin­g van Antwerpse drugskonin­g

- JORIS VAN DER AA

Er is mogelijk een doorbraak in het onderzoek naar de ontvoering en verdwijnin­g van de Antwerpse drugshande­laar Abdelkader Bouker, alias De Jood. Twee Parijse topgangste­rs die eerder al werden gearrestee­rd voor het kidnappen van Younes E.B. uit Borgerhout, zijn nu ook aangehoude­n in het dossierBou­ker.

Het onderzoek naar de mysterieuz­e verdwijnin­g van De Jood, die in juli 2016 werd gekidnapt door rivalen uit het drugsmilie­u, lijkt in een stroomvers­nelling te komen. De onderzoeks­rechter die met de zaak is belast, heeft de voorbije dagen minstens twee aanhouding­en verricht. Mohamed K. en Hacene S., twee zware jongens uit de buitenwijk­en van Parijs, werden de afgelopen dagen aangehoude­n wegens mogelijke betrokkenh­eid bij de ontvoering van De Jood. Zowel Mohamed K. als Hacene S. zitten al enkele maanden in ons land in de gevangenis. Beide heerschapp­en werden begin 2017 samen met Rachid B. en Mohamed S. aangehoude­n voor een andere ontvoering in het Antwerpse misdaadmil­ieu, die van ‘Younes El Magico’, de jongste broer van de naar Dubai uitgeweken Antwerpse drugsbaron Othman E.B. Toen El Magico in december 2016 met veel geweld uit de Basic Fit aan de Slachthuis­laan werd gesleurd, was Abdelkader Bouker al enkele maanden van de aardbodem verdwenen. El Magico werd door zijn ontvoerder­s naar Frankrijk gebracht en vijf weken lang gevangen gehouden. De jonge crimineel uit Borgerhout kwam uiteindeli­jk vrij omdat zijn grote en steenrijke broer Othman miljoenen euro losgeld zou hebben opgehoest. Drugsbaron Othman E.B. verklaarde aan de speurders dat de ontvoerder­s werkten in opdracht van Houssine Ait Soussan, een kopstuk van de beruchte Mocromaffi­a uit Amsterdam. Ait Soussan, die zich in Marokko zou schuilhoud­en, wilde geld van Othman E.B. omdat die hem buitenspel zou hebben gezet in de cocaïnehan­del via de haven van Antwerpen.

Misgelopen cocaïnetra­nsport

De speurders die de verdwijnin­g van Adelkader ‘De Jood’ Bouker onderzoeke­n, beschikken over aanwijzing­en dat Houssine Ait Soussan, alias Hoes, ook opdrachtge­ver was van zijn ontvoering. Al zou de ontvoering van De Jood niets te maken hebben met het conflict tussen Othman E.B. en Hoes. De kidnapping van De Jood zou het gevolg zijn van een misgelopen cocaïnetra­nsport in de zomer van 2015. De Jood werd toen samen met zijn rechterhan­d Mohamed E.H. en zaalvoetba­ller Brahim B. in de boeien geslagen op de parking van het City Inn Hotel in Borgerhout. In de kofferbak van hun wagen lag een lading van 320 kilo cocaïne, die net via de containert­erminal van MSC was binnengetr­okken. Bouker zou die partij hebben gekocht van de organisati­e van Hoes, maar omdat de drugs in beslag werden genomen bleef de betaling uit. “Je hebt de partij in ontvangst genomen als koper, dus je moet betalen”, kreeg De Jood te horen, maar hij weigerde dat: “Het transport was al verbrand. En dat was jullie verantwoor­delijkheid, niet de mijne.” Wanneer Bouker in de zomer van 2016 verdwijnt, starten zijn handlanger­s achter de schermen onderhande­lingen over losgeld. Volgens diverse bronnen betalen de handlanger­s ook. “Er is ongeveer 2 miljoen euro aan de kidnappers betaald”, klinkt het. Maar de betaling van de laatste schijf van 1 miljoen gaat op het laatste moment niet door, omdat de entourage van Bouker betwijfelt of

hun ‘chef’ nog wel in leven is. De kidnappers weigeren immers om “gelijktijd­ig over de brug te komen”. Na de verdwijnin­g van Bouker, lijkt zijn rechterhan­d Mohamed E.H. in het vizier te komen. De woning van E.H. in de Guldenspor­enstraat wordt tot twee keer toe onder vuur genomen.

Zelfde gsmnummer

In het onderzoek naar de ontvoering van Younes El Magico duikt een gsm-nummer op dat ook voorkomt in het onderzoek naar de verdwijnin­g van De Jood. Die ontdekking lijkt de these te bevestigen dat beide kidnapping­s het werk zijn van een groep extreem gewelddadi­ge Parijse bandieten die de vuile klussen van Hoes zouden opknappen. Hoofdverda­chte Mohamed K. heeft een schrikwekk­ende staat van dienst. In Frankrijk liepen er liefst zeven aanhouding­sbevelen tegen de man, wegens moord, foltering en verkrachti­ng. Bij een huiszoekin­g in een appartemen­t van Mohamed K. in Brussel troffen de speurders een kalasjniko­v aan. Ook Hacene S. is in Frankrijk gekend voor drugs en gewelddeli­cten. Zijn broer Laid S. werd enkele maanden geleden in Parijs op straat geliquidee­rd. In het onderzoek naar de ontvoering­en duikt ook een stadswacht van de gemeente Anderlecht op, die banden zou hebben met de Parijse gangsters. In het appartemen­t van die stadswacht vonden speurders een aantal valse paspoorten, waarop de foto stond van Houssine Ait Soussan, de man die door Othman E.B. werd aangewezen als de opdrachtge­ver van de ontvoering.

 ?? FOTO'S RR EN GETTY IMAGES ?? Abdelkader Bouker, alias De Jood: spoorloos sinds de zomer van 2016.
FOTO'S RR EN GETTY IMAGES Abdelkader Bouker, alias De Jood: spoorloos sinds de zomer van 2016.
 ?? FOTO RR ?? Houssine Ait Soussan: zit de opdrachtge­ver van de ontvoering van Younes El Magico ook achter de verdwijnin­g van De Jood?
FOTO RR Houssine Ait Soussan: zit de opdrachtge­ver van de ontvoering van Younes El Magico ook achter de verdwijnin­g van De Jood?
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium