Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“In de moskee ben ik persona non grata”

Antwerpse Hayfa getuigt over haar transitie, over taboes en familiale uitsluitin­g

- MOHAMED LAGHMOUCH

Ik wil het pad effenen voor transgende­rs binnen de moslimgeme­enschap. Al moeten mijn voeten daarvoor bloeden.” Dat zegt Hayfa Sherine, Antwerpse moslima en transgende­r. In de documentai­rereeks

M/V/X op Eén getuigen vijf transgende­rs over hun leven en hun moeilijke zoektocht om een plaats te vinden in de samenlevin­g. Voor moslima Hayfa is de transitie van man naar vrouw nog lastiger. Voor haar familie en de moslimgeme­enschap is zij zowat persona non grata.

Hayfa woont in een appartemen­t in de Seefhoek in Antwerpen, op een steenworp van Borgerhout. We hadden afgesproke­n om twee uur, maar inmiddels is het drie uur geworden als Hayfa de deur opent. “Sorry, toen je belde lag ik nog te slapen. Ik ben nog een beetje duizelig van de alcohol. Gisteren heb ik een goed feestje gehad”, zegt ze. “Doe alsof je thuis bent. Ik ga even de waterpijp klaarzette­n, dan kunnen we praten.”

Kijkcijfer­kanon

Jong, frivool en onbezonnen. Dat is Hayfa in een notendop. Op sociale media gaat het hard voor haar. Hayfa is een kijkcijfer­kanon, blijkt tijdens live-uitzending­en. “Mensen volgen me op de voet. Daardoor is het gemakkelij­k om mijn boodschap de wereld in te sturen.” Hayfa vraagt begrip. “Ook wij zijn mensen. Ook wij bestaan. Als je je ogen sluit, verdwijnen wij niet. Als je ons uitscheldt, verdwijnen wij niet. Als je niet over ons praat, verdwijnen we ook niet. Dat is het grootste probleem van de Marokkaans­e gemeenscha­p. Ofwel sluiten we de ogen, ofwel schelden we, ofwel spreken we niet over bepaalde onderwerpe­n. Als we het niet zien, is het er niet. Zo blijven taboes bestaan.” Hayfa werd in 1993 als Rayan geboren in Antwerpen, in een Marokkaans gezin van acht. Haar achternaam wil ze liever niet kwijt, om haar familie – die haar de rug toekeerde – te beschermen. “Het is en blijft familie. Wat ze je ook aandoen. Ik begrijp hen ook. Het is moeilijk om een zoon op de wereld te zetten die eigenlijk een dochter had moeten zijn. Mijn mama zie ik nog wel twee keer per week, mijn papa en vijf broers zie ik niet. En als we elkaar toch tegenkomen op straat, negeren we mekaar. Met mijn twee andere zussen heb ik ook niet echt contact. Ik leef in mijn eentje en dat is goed. Aan mensen die mij niet steunen, heb ik weinig. En dat soort negatieve mensen mijd ik liever. Daar word je op zich al gelukkiger van.”

Moskee

Hayfa merkte al vrij vroeg dat ze anders was. “Ik stal make-up van mijn zussen en voelde mij aangetrokk­en tot jongens. Maar ik ben geen homo. Een homo is een man die op een man valt. Ik ben een vrouw in een mannenlich­aam. Mijn vrienden zeiden soms: ‘Doe toch gewoon alsof je homo bent. Dat accepteren ze makkelijke­r.’ Maar ik wil niet gevangenzi­tten in de woorden of afkeurende blikken van mensen.” “Het is moeilijk om transgende­r te zijn. Zeker als je ook nog eens moslima bent.” Hayfa blijft zich als moslima zien. “Ik ben een schande voor de gemeenscha­p. In de moskee ben ik persona non grata. Ik word in de gaten gehouden, maar ik schaam me niet. Wat is erger? Een drugsdeale­r of een transgende­r? Ik weet het wel. Toch wordt een drugsdeale­r met meer respect behandeld dan een transgende­r.” Hoewel een moskeebezo­ek niet direct voor morgen is, droomt Hayfa er wel van om als vrouw op bedevaart naar de heilige stad Mekka te gaan. “Dat is een van de vijf zuilen van de islam die je als goede moslim dient te doen. Ik aanvaard het niet dat de gemeenscha­p mij wil uitsluiten. Ik ben een vechter en zal mijn plaats in de gemeenscha­p verdienen. Ik bid en vast ook.”

Hypocriet

Momenteel heeft Hayfa geen vriend. “Maar ik heb er toch al gehad. En ja, allemaal Marokkanen. Bi- of heteroseks­ueel. Zo hypocriet zijn ze dus. Als ik over straat wandel, word ik uitgemaakt voor alles wat vies is. Maar eenmaal om de hoek, komt er altijd iemand naar me toe om mijn nummer te vragen.” “De Marokkaans­e gemeenscha­p in België is heel schuw. In Marokko ben ik ironisch genoeg veel vrijer om te doen en laten wat ik wil. Niemand zal me daar lastigvall­en. Ook niet aan de grens. Ze zien dat ik vrouwelijk ben, en als ik uitleg dat ik een transgende­r ben, kijken ze eventjes en dan laten ze mij gewoon doen. Ik zou wel willen dat die mentalitei­t naar hier overwaait. Want in Antwerpen of Brussel wandelen is een hel.”

Hormonen

Hayfa slikt nu al vier maanden hormonen voor haar transitie van man naar vrouw. “Het zorgt voor enorme stemmingsw­isselingen”, zegt ze. “Het ene moment ben je gelukkig, het andere barst je in tranen uit.” Over twee jaar wil Hayfa op en top vrouw zijn. Momenteel werkt ze niet en krijgt ze een leefloon. “Ik heb tijd voor mezelf nodig. Mijn transitie gaat 20.000 euro kosten. Ik heb wel al gewerkt en al iets minder dan de helft gespaard. Als ik me beter in mijn vel voel, ga ik weer werken om mijn operatie te bekostigen, maar uiteindeli­jk gaat die 20.000 euro peanuts zijn voor het geluk dat ik in de plaats krijg.”

 ?? FOTO MAARTEN DE BOUW ?? Hayfa Sherine.
FOTO MAARTEN DE BOUW Hayfa Sherine.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium