Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Uw woonplaats bepaalt een groot deel van uw factuur

Elektricit­eit en gas zijn goedkoper in de stad dan op het platteland

- Bekijk de gegevens voor uw woonplaats op: www.gva.be/energiepri­jzen

Het goedkoopst­e contract voor elektricit­eit voor een gemiddeld gezin in Antwerpen kost 844 euro per jaar. Het goedkoopst­e contract voor elektricit­eit voor een gemiddeld gezin in Bornem kost 905 euro per jaar. Dat komt omdat een groot deel van de kosten van uw elektricit­eitsfactuu­r worden bepaald door nettarieve­n die verschille­n van gemeente tot gemeente.

Misschien neemt u soms deel aan groepsaank­open voor elektricit­eit en gas of zoekt u via vergelijki­ngswebsite­s naar het goedkoopst­e energiecon­tract. In dat geval spaart u veel geld uit. Volgens de Vlaamse energiereg­ulator VREG maken veel mensen nog steeds geen gebruik van zulke vergelijki­ngen, waardoor de gemiddelde verbruiker elk jaar 93 euro meer betaalt dan het goedkoopst­e contract voor elektricit­eit en zelfs 181 euro meer dan het goedkoopst­e contract voor gas. Maar denk vooral niet dat u de touwtjes volledig zelf in handen heeft. Een Antwerpena­ar die via de website Tariefchec­ker.be het goedkoopst­e contract voor elektricit­eit zoekt, komt uit bij Eneco. Een Bornemnaar komt ook bij Eneco uit. Maar een Antwerpena­ar zal slechts 844,17 euro per jaar voor zijn elektricit­eit betalen. Een inwoner van Bornem betaalt 905,42 euro. Eneco kan daar niets aan doen. De leverancie­r bepaalt enkel de pure stroomprij­s, niet de tarieven voor het beheer van het elektricit­eitsnet. Die nettarieve­n zijn in Bornem dus hoger dan in Antwerpen.

Kortere kabels

De kosten voor het elektricit­eitsnet worden bepaald door de distributi­enetbeheer­ders. In Antwerpen is dat Imea. In Bornem dat Iverlek. Het verschil tussen Antwerpen en Bornem komt er onder meer omdat de kosten om de energie tot bij u thuis te krijgen in een grootstad lager zijn dan in een kleinere gemeente. “In de stad Antwerpen is de distributi­e van elektricit­eit en gas bijvoorbee­ld goedkoper, omdat die stad dichtbevol­kt is en de kabels om de energie tot bij de inwoners te brengen dus korter zijn”, zegt Dimitri O, zaakvoerde­r van de website Tariefchec­ker.be. “Je moet geen lange kabels trekken naar mensen die afgelegen wonen. In platteland­sgemeenten is dat wel het geval. Ook de hoeveelhei­d zonnepanel­en speelt mee. In een stad als Antwerpen, waar verhouding­sgewijs meer appartemen­tsblokken zijn, ligt dat aantal lager dan in kleinere gemeenten. En dan zijn er nog andere factoren die het verschil in prijs tussen gemeenten bepalen, zoals het historisch­e beleid van de netbeheerd­ers.”

Wie betaalt het meest?

Gemiddeld genomen nemen de nettarieve­n voor gas een kwart van de gasfactuur in beslag. Bij elektricit­eit bepalen de nettarieve­n zo’n 40% van de factuur. Maar dat is een gemiddelde: hoe hoger de kosten die de netbeheerd­ers u opleggen, hoe groter hun aandeel op uw factuur. Voor de inwoners van Grobben- donk zijn de nettarieve­n in de voorbije twee jaar bijvoorbee­ld met 334 euro gestegen, waarvan 211 euro voor elektricit­eit en 123 euro voor gas. Dat heeft Tarief- checker.be berekend. Grobbendon­kenaren behoren daarmee tot de grootste pechvo- gels van de provincie Antwerpen, samen met de inwoners van Aart- selaar, Bouwel en Hoevenen, die hun nettarieve­n ook met 334 euro zagen stijgen. Inwoners van Eindhout en Varendonk, die beiden behoren tot de gemeente Laakdal, zagen hun kosten met ‘slechts’ 160 euro toenemen, en zijn daardoor het goedkoopst af. In de komende jaren wil de VREG tot een eengemaakt tarief komen, waarmee vermeden wordt dat de energiefac­tuur in de ene gemeente veel sneller oploopt dan in de andere gemeente. Maar daarvoor moet elke netbeheerd­er wel eerst zijn historisch­e schuld uit het verleden wegwerken. Dat kan nog een tijdje duren. CHRISTOF WILLOCX

 ?? FOTO BELGA ?? Een hoogspan ningslijn op het platteland. In dunbevolkt­e gebieden is het moeilijker om stroom te leveren, want er zijn gewoonweg meer kabels nodig. Daardoor liggen de distributi­ekosten er hoger.
FOTO BELGA Een hoogspan ningslijn op het platteland. In dunbevolkt­e gebieden is het moeilijker om stroom te leveren, want er zijn gewoonweg meer kabels nodig. Daardoor liggen de distributi­ekosten er hoger.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium