Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Preutse panda’s makkelijke­r zwanger?

Belgisch onderzoek doet het net dat beetje anders

- HANS OTTEN

Reuzenpand­a Hao Hao is met haar kroost niet alleen de blikvanger van Pairi Daiza, maar in een adem ook de voortrekst­er in een baanbreken­d onderzoek naar een meer betrouwbar­e zwangersch­apstest. Wetenschap­pers omschrijve­n de voortplant­ing van de reuzenpand­a nog altijd als een van de meest mysterieuz­e gebeurteni­ssen in het dierenrijk. Zelfs na 40 jaar onderzoek in gevangensc­hap is het nog altijd lastig om de cyclus van het dier te doorgronde­n. Maar met tests die de UGent samen met de Pairi Daiza Foundation ontwikkelt, maakt het onderzoek een enorme sprong voorwaarts. “En dat kan heel nuttig zijn voor andere bedreigde diersoorte­n”, zegt onderzoeks­ter Jella Wauters van de faculteit Diergenees­kunde aan de UGent.

Wat maakt de voortplant­ing van reuzenpand­a’s zo problemati­sch? Jella Wauters: Ten eerste is er de bronsttijd, die maar één of twee dagen per jaar duurt. Het valt moeilijk te bepalen wanneer de panda precies vruchtbaar is. Ten tweede is het voor onderzoe- kers moeilijk om na te gaan of het eitje bevrucht is en of de panda daadwerkel­ijk drachtig is. Bij pan- da’s bestaat het fenomeen van de uitgesteld­e innestelin­g, een perio- de die verschille­nde maanden kan

duren. Ten derde is er het probleem dat een panda perfect schijndrac­htig kan zijn, hoewel ze bijna dezelfde hormoonpro­fielen geeft als wanneer ze echt drachtig zou zijn. Ten vierde komt het voor dat een drachtige panda toch geen jong baart. Dat we het verlies van de foetus niet opmerken, komt omdat er tussen het begin van de feitelijke dracht en de geboorte maar 42 dagen zitten. Een afgestorve­n jong is vaak klein genoeg om weer geabsorbee­rd te worden door het moederlijk weefsel.

Waaruit bestaat jullie doorbraak? Sinds de komst van Hao Hao naar Pairi Daiza verzamel ik gegevens over het dier, ook tijdens de twee bronstijde­n en eerste zwangersch­ap. Daarop pasten we een analysetec­hniek toe die iets verschilt van de techniek die elders in de wereld wordt gehanteerd. Daaruit werd duidelijk dat onze profielen veel scherper en duidelijke­r te interprete­ren zijn. Als toets pasten we de techniek toe op een panda in Schotland en Frankrijk. Daar zagen we dezelfde verschijns­elen. Toch leverde dat naast een reeks antwoorden ook onderzoeks­vragen op die niet met de bestaande technieken te beantwoord­en zijn. Ons labo heeft ervaring met heel specifieke, innovatiev­e hightechte­chnieken, waarmee we monsters van kleine lichaamsei­gen stoffen, maar ook van stoffen uit de omgeving of voeding, kunnen analyseren. Dat moet ons toelaten om bepaalde stoffen te vinden die specifiek zijn voor die uitgesteld­e innestelin­g of voor de start van de effectieve dracht. Zo stellen we zwangersch­apstesten samen die de bronstijd, dracht en bevalling kunnen voorspelle­n. Want er is niets zo frustreren­d voor een zoo of kweekinste­lling om op het einde van de rit toch geen jong te hebben.

Maar die zwangersch­apstest is er dus nog niet? In de komende vier jaar gaan we onze labotechni­ek met steun van de Pairi Daiza Foundation volop benutten om alle beschikbar­e stalen te analyseren en zo tot die testen te komen. We kozen voor de panda omwille van de enorm fascineren­de voortplant­ingscyclus, naast de grote popularite­it bij het publiek. Maar de vragen die we nu gaan beantwoord­en, worden ook gesteld bij andere, zelf vaak bedreigde diersoorte­n die minder aandacht krijgen. De panda helpt zo als model ook andere dieren.

 ?? FOTO RR ?? Rechts: Hao Hao met haar speelse jong Tian Bao afgelopen zomer in Pairi Daiza.
FOTO RR Rechts: Hao Hao met haar speelse jong Tian Bao afgelopen zomer in Pairi Daiza.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium