Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onderwijs is voor alle kinderen, ook kansarme”

Scholen organisere­n benefiet omdat ouders moeilijk rekeningen kunnen betalen

- JAN STASSIJNS, MARC WOUTERS

Basisschoo­l SintLamber­tus, het OnzeLieveV­rouw van Lourdesins­tituut en secundaire school Moretus Ekeren organisere­n zondag een benefietco­ncert. De opbrengst gaat naar het sociaal fonds van de scholen. “Om tegemoet te komen aan de noden van kansarme leerlingen en ouders”, zegt Dirk Van Buyten, directeur van Moretus Ekeren.

Met optredens van Aline Goffin, Fien Desmet en de grote Raymond van het Groenewoud als afsluiter, willen de Ekerse scholen Sint-Lambertus, het Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesins­tituut en Moretus Ekeren aandacht vragen voor onderwijsk­ansen voor iedereen. Veel scholen, vooral in het Antwerpse, krijgen te maken met onbetaalde schoolfact­uren. Vaak gaat het daarbij niet om slechte wil van de ouders, maar om moeilijke thuissitua­ties. Schoolfact­uren zijn voor gezinnen in kansarmoe- de vaak een kost die zij moeilijk kunnen dragen. Schoolbest­uren zoeken dan ook steeds meer alternatie­ven om de kosten voor schoolboek­en, lesmateria­al, maaltijden en uitstapjes te drukken. De opbrengst van het benefietco­ncert zondag gaat dan ook naar het sociaal fonds van de scho- len. “Geld dat we, in overleg met de drie scholen, kunnen aanwenden naar behoefte”, zegt Dirk Van Buyten, directeur van Moretus Ekeren. “En die be- hoeften lopen ver uiteen. Tegelijker­tijd willen we ook aandacht vragen voor kansarmoed­e. We con- stateren als school een groot tekort aan betalingen van onze facturen. Dat is voor ons een probleem, omdat onze middelen als school ook beperkt zijn, maar in veel gevallen heeft het ook met kansarmoed­e te maken. We zijn daarom gestart met het uitwerken van een visie om het probleem aan de wortels aan te pakken. We moeten onze manier van werken aanpassen. De aankoop van boeken of extra lesmateria­al is voor veel ouders niet vanzelfspr­ekend.” Ook in basisschoo­l Sint-Lambertus in Ekeren kennen ze de problemati­ek. “We proberen altijd de dialoog aan te gaan met de ouders als zij aangeven of wij merken dat het financieel moeilijk gaat”, zegt directeur Peter de Belie. “Dan kijken we wat mogelijk is. En dan komt het wel eens voor dat wij als school niet helemaal uit de kosten gera- ken, maar we vragen wel een engagement, het kan niet zomaar. In onze werking proberen we al zo veel mogelijk kosten te vermijden. We kopen per kind al het schoolmate­riaal zelf aan: pennenzakk­en, passers… Zo is iedereen gelijk. Eigen spullen meenemen, mag niet. Dat financiere­n we met eigen middelen en toelages die we van Vlaanderen krijgen. We leggen als school dus eigen geld bij. Voor museumbezo­eken, bijvoorbee­ld, vragen we altijd maar 2 euro. De rest betalen wij.” Het benefietco­ncert moet de sociale werking van de Ekerse scholen dus extra ondersteun­en. Ze krijgen daarvoor medewerkin­g van de Ekerse Theaterzaa­l en ook de ouderraden en leerkracht­en van de drie scholen dragen een steentje bij.

PETER DE BELIE Directeur SintLamber­tus ‘‘In onze werking proberen we al zo veel mogelijk kosten te vermijden. We kopen per kind al het schoolmate­riaal zelf aan. Zo is iedereen gelijk.’’

 ??  ?? FOTO'S WF
Omdat ouders het vaak moeilijker hebben met het betalen van de schoolreke­ningen, organisere­n drie scholen een benefiet. “We willen meteen ook aandacht vragen voor kansarmoed­e”, zegt Dirk van Buyten, directeur van Moretus Ekeren.
FOTO'S WF Omdat ouders het vaak moeilijker hebben met het betalen van de schoolreke­ningen, organisere­n drie scholen een benefiet. “We willen meteen ook aandacht vragen voor kansarmoed­e”, zegt Dirk van Buyten, directeur van Moretus Ekeren.
 ??  ?? De school zorgt zelf voor pennenzakk­en.
De school zorgt zelf voor pennenzakk­en.
 ??  ?? Dirk van Buyten, directeur van Moretus Ekeren.
Dirk van Buyten, directeur van Moretus Ekeren.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium