Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Uit volle borst voor Antwerp...

Na weken trainen moedigt papegaai Julleke stamnummer 1 mee aan

- REBECCA VAN REMOORTERE

Rood en wit, liefdevoll­e kleuren”, klonk het toepasseli­jk voor de eerste keer uit de snavel van Jules de papegaai tijdens de match Antwerp Club Brugge afgelopen zondag. Baasjes Conny Van de Broeck en Luc De Houwer uit Deurne hebben er wekenlang met hun papegaai op getraind.

Je begroeten doet Jules, of ‘Julleke’, vanuit haar kot, dat tegen een roodwitte muur staat, met ‘Hey schatteke, alles goed?’, en als de telefoon gaat zegt ze (Jules is een vrouwtje, maar dat werd pas ontdekt toen de naam al gegeven was) spontaan ‘Hallo’. Sinds een kleine week is de favoriete bezigheid van Jules de geliefde club van haar baasjes aanmoedige­n. De hele dag door. “Meer dan twee weken heb ik het clublied van Antwerp gezongen voor Julleke”, vertelt Conny. “Heel de dag door, bijna non-stop, zong ik hetzelfde zinnetje. Ik dacht dat Jules het nooit zou oppikken en dat de buren zouden komen klagen over mijn gezang. Je kunt een papegaai wel dingen leren, maar uiteindeli­jk kiezen ze zelf wat ze nabootsen”, vertelt Conny. Luc volgt al negen jaar lang elke thuismatch van Antwerp op de Bosuil, Conny kijkt liever thuis in de zetel. “Het was na de tweede goal tegen Club Brugge, net toen ik uit de zetel sprong van ontlading, dat Julleke het zinnetje voor het eerst foutloos zong. Luc belt me altijd tijdens de rust vanuit het stadion, hij kon het niet geloven toen ik het vertelde.”

Duizend likes

Pas na een paar dagen wilde hun papegaai haar nieuwste zinnetje, dat ze vol overtuigin­g en met Antwerpse tongval zingt, laten horen

aan Luc. “Ik ben dan meteen beginnen filmen. Julleke praat niet op commando, dus het is soms lang wachten. Uit een filmpje van zestien minuten haalde ik eindelijk het liedje, gevolgd door ‘Kom- aan Antwerp’. Dat postte ik op een fanpagina op Facebook.” Het filmpje is nu al goed voor duizend likes en meer dan 250 enthousias­te reacties. “Zoveel reactie had ik uiteraard niet verwacht. De respons is fantastisc­h. Vooral de reactie van een man die zei dat het nu bewezen is dat vogels slimmer zijn dan ratten, vond ik geweldig”, lacht Luc.

Toch is het clublied niet het eerste wat Julleke opgepikt heeft en graag zegt. “Jules is enorm snel met woorden en zinnen weg. Ook vloeken doet ze graag. Dat heeft ze geleerd van Herman Brusselman­s. Bij ons staat de radio altijd aan en tijdens marathonui­tzending van MNM, een tijdje geleden, was er een jingle met gevloek van de auteur dat constant terugkeerd­e. Dat heeft ze meteen opgepikt. ‘Godverdomm­e miljaarded­ju’, ging het dan. Net als ‘Yes, we can’, de uitspraak van Obama die ook op de radio herhaald werd.” Jules is nog maar drie jaar oud en is van jongs af bij Conny en Luc. “Ze is nog klein, dus ze kan nog veel leren. Nu ze het clublied kent, wil ik haar ‘Royal Antwerp Football Club’ laten zeggen. Al is het afwachten of ze dat zal kunnen, Jules beslist alles zelf, met haar sterallure­s.”

LUC DE HOUWER Baasje Jules “Julleke leerde vloeken door auteur Herman Brusselman­s op de radio te horen.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Luc, Conny en papegaai Julleke. Haar twee baasjes waren al langer vurige Antwerpfan­s, maar sinds kort is ook zij toegetrede­n tot het luidruchti­ge supporters­legioen van de Bosuil.
FOTO JAN VAN DER PERRE Luc, Conny en papegaai Julleke. Haar twee baasjes waren al langer vurige Antwerpfan­s, maar sinds kort is ook zij toegetrede­n tot het luidruchti­ge supporters­legioen van de Bosuil.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium