Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De belangrijk­ste str ’t Stad is de landings

Luchthaven van Deurne is vliegend dorp vol toekomstdr­omen

-

Drie maal grotere gebouwen, een driesterre­nhotel… Begin deze week droomde de CEO van de Internatio­nale Luchthaven Antwerpen luidop van een grootse toekomst voor het ‘vliegplein’, zoals ze dat in Deurne noemen. “Ik heb hier een jaar geleden het vliegexame­n van Miss België afgenomen”, zegt Danny Cabooter, het geheugen van de luchthaven. “Deurne bestond al voor Zaventem.”

Als de luchthaven een dorp is, dan is Danny Cabooter de dorpoudste. “Ik ben in de 70, hoe oud precies, dat mag u raden. Ik ben voorzitter van het luchtvaart­museum, maar vlieg nog altijd. Geef mij maar Deurne. Zaventem daar moet je uren wachten en laten ze je kilometers lopen. De plek waar de luchthaven van Antwerpen vandaag ligt, is nog door koning Albert I mee uitgekozen.” Dat kunnen ze in Zaventem niet zeggen. Het verhaal gaat dat enkele uitgekookt­e Belgen de Duitse bezetters, toen die op zoek waren naar een geschikte vertrekbas­is voor hun luchtvloot, een strook grasland aanwezen waarvan ze wisten dat het daar vaak mistig was.

Voertaal: Frans

“De ligging in Antwerpen is indertijd perfect gekozen”, zegt Cabooter. “Een mooie, open grasvlakte aan de kanten van DeurneZuid, waar je op het gras tegen de wind in kon opstijgen. In Antwerpen werd er al gevlogen vanop het Wilrijkse plein voor het vliegveld van Deurne in mei 1923 opende. In de beginjaren stond daar nog geen passagiers­gebouw, maar een treinwagon van Sabena waarin de passagiers konden wachten. Daar stond in grote letters ‘Aéro- gare’ op, want toen was de voertaal nog Frans. Letterlijk betekent dat: luchtstati­on.” Dat de luchthaven van Deurne het ‘plein’ of ‘vliegplein’ wordt genoemd in de volksmond, gaat terug op het Franse aéroplaine, kortweg ‘plaine’ voor vliegveld. “In de jaren 30 bouwde architect Stanislas Jasinsky, tijdgenoot van Le Corbusier, er een volwaardig luchthaven­gebouw met toren. De geklasseer­de elementen van het gebouw zijn vandaag nog mooi bewaard gebleven. Er werden in die tijd ook volop plannen gemaakt om van Antwerpen een internatio­nale luchthaven te maken.” Maar daar stak de Fransgezin­de verkeersmi­nister Bertrand in de jaren 60 een stokje voor. “Hij wilde de luchthaven van Deurne stopzetten. Zaventem, dichter bij het Franstalig gedeelte van het land, moest de enige grote luchthaven worden. Maar sluiten? Dat is nooit gebeurd, minister Bertrand heeft moeten merken dat de Antwerpena­ren zich niet zo snel laten kennen.”

Piloot M/V

Zelfs de schoonste vrouw van België noemt de luchthaven van Deurne vandaag haar favoriete plek. “Ik heb nog het examen afgenomen van onze nieuwe Miss België, Angeline Flor Pua. Dat was in december 2016, als ik me het goed herinner, een dik jaar geleden. Het is een ondernemen­de dame, een doorzetste­r. Ik weet nog goed hoe er in het begin alleen maar mannelijke piloten waren. Dat was niet omdat piloten macho’s waren, dat is een misvatting. We zijn ook gewoon mensen die hun beroep graag doen. Af en toe zal daar, zoals overal, wel eens een macho tussenzitt­en.” Nee, vliegen was in de

 ?? FOTO DBA ?? De luchthaven van Deurne wil uitbreiden, met grotere gebouwen en een driesterre­nhotel. “Het was een kinderdroo­m om hier te mogen werken”, zegt safety manager Kris. “Mijn vader vloog veel, vandaar mijn fascinatie voor vliegtuige­n.”
FOTO DBA De luchthaven van Deurne wil uitbreiden, met grotere gebouwen en een driesterre­nhotel. “Het was een kinderdroo­m om hier te mogen werken”, zegt safety manager Kris. “Mijn vader vloog veel, vandaar mijn fascinatie voor vliegtuige­n.”
 ?? FOTO DBA ?? Stef en Yolisa komen net terug uit Zürich, een nieuwe bestemming van VLM. “Haar opa is overleden, dus moest het snel gaan.”
FOTO DBA Stef en Yolisa komen net terug uit Zürich, een nieuwe bestemming van VLM. “Haar opa is overleden, dus moest het snel gaan.”
 ?? FOTO KASE ?? Onthaalver­antwoordel­ijke Nadia en Miss België Angeline Flor Pua. “Dit is mijn favoriete plek in Antwerpen”, klinkt het.
FOTO KASE Onthaalver­antwoordel­ijke Nadia en Miss België Angeline Flor Pua. “Dit is mijn favoriete plek in Antwerpen”, klinkt het.
 ??  ?? Lyvia (links) werkt in de Flyshop. “To bier mee als souvenir. Duvel, bijvoo
Lyvia (links) werkt in de Flyshop. “To bier mee als souvenir. Duvel, bijvoo

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium