Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoe hartoperat­ie leidde tot verkoop van Anderlecht Andere wereld Wachten op Coucke

Transferpe­riode verloopt erg moeizaam omdat club eigenlijk te vroeg van de hand werd gedaan

- JÜRGEN GERIL

Als de dood plots om het hoekje loert, zou u ook uw nageslacht financieel zo sterk mogelijk willen maken, niet? Dat dacht ook Philippe Collin (71), neef van Roger Vanden Stock, toen hij een jaar geleden een zware hartoperat­ie onderging. Collin overtuigde Vanden Stock daarna om Anderlecht te verkopen. Zo gebeurde dat vroeger dan gepland, waardoor RSCA nu midden in het seizoen amper financiële slagkracht heeft om transfers te doen.

Eerlijk. Het is niet de eerste keer dat Anderlecht in januari weinig transferge­ld heeft. Maar de laatste jaren was er dan altijd wel een aandeelhou­der die de club een lening gaf. Soms was dat rijkste Belg Alexandre Van Damme, op andere momenten deed Roger Vanden Stock een geste. De wintertran­sfers – genre De Zeeuw, Rolando, Marin – waren daarmee niet altijd even geslaagd, maar het budget was er wel altijd. Maar nu de club verkocht is en Marc Coucke nog niets mag doen, schieten de overgeblev­en aandeelhou­ders geen geld meer voor. Ze wachten liever af hoe Coucke Anderlecht

vanaf maart zal runnen en zelfs een miljardair als Van Damme – die wel wat kan missen – doet niet graag onzekere investerin­gen. Het zorgt ervoor dat Anderlecht een moeizame transferma­and beleeft. Dat komt vooral omdat RSCA eigenlijk te vroeg verkocht is naar de zin van Roger Vanden Stock. Vorig voorjaar zei Vanden Stock ons nog: “De Champions Leaguefina­le tussen Real en Juventus wordt de laatste die ik live bijwoon, want op mijn 75e stop ik als lid van de UEFA. Maar bij Anderlecht ga ik door, hoor. Nog lang.” Vanden Stock houdt op dat moment evenwel geen rekening met de gezondheid­stoestand van zijn neef Philippe Collin, die 14,6 procent van de aandelen van RSCA bezit. De 71-jarige Collin komt die dagen op krachten na een zware hartoperat­ie en panikeert even. Hij realiseert zich dat het leven plots voorbij kan zijn. En liever dan Anderlecht­aandelen laat Collin zijn nageslacht toch centen na. Wat hem betreft wordt RSCA zo snel mogelijk verkocht. Philippe Collin begint in te praten op zijn neef en doet de minzame Vanden Stock, met wie hij altijd een sterke band had, twijfelen. De voetbalwer­eld is ook zo hard geworden. Als het Anderlecht­bestuur aan tafel zit met de directie van PSG bijvoorbee­ld, dan praten de Fransen over 200 miljoen alsof het zakgeld is. Dat is een andere wereld, niet meer hun wereld. Roger Vanden Stock raakt langzaam maar zeker overtuigd en gaat akkoord om Anderlecht te verkopen na het seizoen 2017-2018. In juni dus, want dan kan de overgang geleidelij­k verlopen. De zoektocht naar kandidaten wordt opgestart.

Alleen is Collin met al zijn dossierken­nis zeer goed op de hoogte van de meerwaarde­belasting die vanaf 1 januari 2018 ingaat. Daardoor zouden de kleinere aandeelhou­ders – met minder dan 10 procent in portefeuil­le – fiscaal veel meer moeten afstaan als ze Anderlecht pas in 2018 verkopen. In het belang van de kleintjes wil Collin graag vroeger verkopen, ook als dat aan de agressieve Paul Gheysens van Ghelamco is of aan de Rus Usmanov. Het zorgt voor wat spanning, want Vanden Stock staat zijn kindje niet zomaar aan eender wie af. Hij verkiest een Belg met een goed plan, al zijn er op dat moment geen kandidaten met dat profiel. De speurtocht naar overnemers moet geïntensif­ieerd worden en uiteindeli­jk lekt ze onvermijde­lijk uit in de krant. Weg discretie, weg rust. Opeens is er zo veel externe en interne druk dat Roger Vanden Stock bijna gedwongen wordt tot een snelle verkoop. Zijn pensioen komt er vroeger dan verwacht. Die wending pakt ook Herman Van Holsbeeck in snelheid. Als trouwe luitenant heeft de manager zijn lot altijd verbonden aan Roger Vanden Stock, maar Van Holsbeeck had diens exit niet verwacht voor 2020. Eventjes voelt Van Holsbeeck zich alleen, want al snel wordt duidelijk dat Marc Coucke straks Luc Devroe zal meebrengen als sportief directeur en dan lijkt Van Holsbeecks rol helemaal uitgespeel­d. De straatvech­ter in hem heeft het ondertusse­n weer overgenome­n. Herman Van Holsbeeck heeft een contract van onbepaalde duur en om hem aan de kant te schuiven moet een opzeg betaald worden van 24 maanden. Dat versterkt zijn positie. De manager hoopt Devroe straks nog bij te mogen staan en probeert zich nu in deze chaotische transferma­rkt ook nog eens te bewijzen. Na het weekend mag er best nog wel wat transferve­rkeer verwacht worden bij paars-wit. En Marc Coucke? Die kijkt vanop afstand geboeid toe. Zou de titel missen voor hem een ramp zijn? Ja, zeggen sommigen, want dan mist hij de Champions Leaguemilj­oenen. Maar neen, zeggen anderen. Integendee­l. Dan kan Coucke binnenkome­n als de messias die meteen zelf voor een groot transferbu­dget zorgt. Dat vindt hij leuk.

.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Philippe Collin naast neef Roger Vanden Stock in de tribune van Anderlecht.
FOTO PHOTO NEWS Philippe Collin naast neef Roger Vanden Stock in de tribune van Anderlecht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium