Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik was in vrije val, tot Beerschot Wilrijk me oppikte”

De opmerkelij­ke carrière van Alexander Maes (25): vanavond proberen aanknopen met winst, dinsdag bachelorpr­oef afleggen

- HUGO FRET

Als het van Alexander Maes afhangt, sluit Beerschot Wilrijk na de één op zes vanavond weer aan met de overwinnin­g tegen Tubeke. Het zou hem wat vertrouwen geven, dat hij goed kan gebruiken wanneer hij drie dagen later zijn diploma probeert af te dwingen tijdens de verdedigin­g van zijn bachelorpr­oef.

Vorig weekend moest Alexander Maes omwille van een gele schorsing vanuit de tribune toekijken hoe zijn Beerschot Wilrijk een teleurstel­lende brilscore op het bord zette tegen Roeselare. Deze week mag de polyvalent­e middenveld­er weer het veld op en hij heeft veel zin om de Antwerpena­ren na de één op zes weer op weg te zetten naar de overwinnin­g tegen Tubeke. Coach Marc Brys zal hopen dat het zijn prestatie niet beïnvloed, maar Maes heeft eigenlijk nog wat anders aan het hoofd dan het succes van zijn voetbaltea­m: “Dinsdag verdedig ik mondeling mijn bachelorpr­oef. Als dat succesvol afloopt, heb ik mijn diploma Bedrijfsve­rtaler-tolk beet”, vertelt hij. “Vanaf dan kan ik me volledig toeleggen op het voetbal, daar waar ik de voorbije seizoenen constant moest plannen en weinig vrije tijd had om de nodige rust te nemen.”

Je voetbalcar­rière kent duidelijk geen doorsnee verloop. Alexander Maes: “Dat mag je wel stellen, ja. Ik genoot mijn opleiding bij Standard en haalde daar als jeugdspele­r de nationale selecties. Daarna kende ik een vrije val en belandde ik via vierdeklas­ser Hades bij Cappellen in derde. Mijn parachute is toen net op tijd opengespro­ngen: Beerschot Wilrijk pikte me op in 2016. We pakten onmiddelli­jk de titel in de hoogste amateurree­ks en gaan dit seizoen op dat elan door, met de eerste periodetit­el en het finaletick­et in 1B. Ik ben blij en dankbaar dat ik steeds heb kunnen werken met bekwame trainers die me veel vertrouwen schonken en in mij geloofden. Bij Beerschot Wilrijk loopt mijn contract af, maar ik heb nog een optie voor volgend seizoen. Het mooiste scenario zou zijn dat die optie wordt gelicht en dat ik volgend seizoen met Beerschot Wilrijk in de hoogste afdeling mag spelen.” Hoe beleef je zo’n schorsing? “Dat is nooit leuk, ook al is het maar één weekje. Toch mag ik wat speelkanse­n betreft dit seizoen niet klagen. Ik speelde alle wedstrijde­n en slechts bij één daarvan ben ik niet gestart. Dat is meer dan ik durfde verwachten. Bovendien voel ik me fysiek nog steeds top.” Wat staat jullie in aanloop naar de finaleweds­trijden de eerstkomen­de weken te doen? “We hoeven niet al te veel te veranderen aan wat we al een heel seizoen doen. We bekijken de zaken match per match en willen vooral goede match- en trainingsm­omenten beleven. De focus mag niet enkel liggen op de finalematc­hen, maar ook op de aanloop. We willen zo veel mogelijk van de vijf resterende wedstrijde­n in de reguliere competitie winnen en dan zien we wel waar we uitkomen. Daarbij moeten we hopen op weinig of geen blessures. Persoonlij­k hoop ik daarbij belangrijk te kunnen zijn voor de ploeg. In het voetbal weet je trouwens nooit en moet je met alle scenario’s rekening houden. Het is soms voldoende dat de koplopers een keer verliezen om er plots paniek te laten ontstaat. Als we in zo’n geval zelf winnen, komen we terug tot op zes punten en kan met nog vier matchen te spelen weer alles. We moeten in ieder geval bij de top vier blijven in het algemeen klassement, met eventuele deelname aan de play-offs als vangnet.”

Zaterdagav­ond ontvangen jullie Tubeke op het Kiel. Winst is dus haast noodzakeli­jk. “We spelen altijd voluit voor de drie punten, maar in onze reeks is geen enkele overwinnin­g vanzelfspr­ekend. We wonnen de voorbije drie matchen wel van Tubeke, maar telkens slechts met één doelpuntje verschil. Die ploeg beschikt met Stevance over een sterke spits en sinds de trainerswi­ssel spelen ze een ander systeem, dat hen de nodige punten opbracht om voorlopig van de rode lantaarn af te zijn. Winst blijft dus moeilijk, maar wij beschikken over een slimme groep en na drie matchen tegen mekaar, ken je de zwakke en sterke punten van je tegenstand­er. Iets wat natuurlijk ook omgekeerd het geval is. Ons grote voordeel is dat we thuis op het Kiel spelen, op een goede grasmat en met de steun van onze trouwe aanhang in de rug.”

Jullie tellen momenteel drie punten achterstan­d op Cercle Brugge en één punt op OHL in het algemeen klassement. Blijft de eerste plaats in het algemeen klassement ook een doel? “Natuurlijk willen we zo hoog mogelijk eindigen. Vijf keer op rij kampioen spelen, is ongezien. Eerste eindigen na al de matchen van de reguliere competitie zorgt met de huidige competitie­formule in 1B echter niet voor hetzelfde gevoel als kampioen worden in een andere reeks. De ware kampioen van 1B is de ploeg die straks de finaleweds­trijden wint. Daar willen wij met Beerschot Wilrijk naartoe, dat is ons doel.”

Alexander Maes ‘‘Als ik mijn diploma heb, kan ik me volledig toeleggen op het voetbal, daar waar ik de voorbije seizoenen weinig vrije tijd had om de nodige rust te nemen.’’

 ?? FOTO BELGA ?? Alexander Maes: profvoetba­ller, maar binnenkort wellicht ook vertalerto­lk.
FOTO BELGA Alexander Maes: profvoetba­ller, maar binnenkort wellicht ook vertalerto­lk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium