Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Veldrijden JUNIORES IN RUCPHEN EN ASSENEDE Kontichena­ar Xander Geysels boekte dit seizoen al zes zeges, maar ... “Jammer dat het door ziekte misliep op BK”

-

Met zijn overwinnin­g van vorige week in Zonnebeke zit Xander Geysels dit seizoen al aan zes overwinnin­gen. Met vandaag een cross in het Nederlands­e Rucphen en morgen eentje in het OostVlaams­e Assenede hoopt de junior uit Kontich dat aantal dit weekend nog wat aan te dikken.

“De cross in Rucphen wordt de belangrijk­ste afspraak van het weekend”, zegt Geysels. “Dat gaat om een internatio­nale cross waarin UCI-punten te winnen zijn. Assenede is een nationale cross, maar ook die is natuurlijk interessan­t. Ik hoop dit weekend minstens één keer de zege te pakken.” Kans op WK verkeken Met zes zeges dit seizoen heeft Geysels nochtans absoluut geen reden tot klagen. Alhoewel… “Ik blijft het jammer vinden dat het BK op een grote teleurstel­ling is uitgedraai­d. Op de generale repetitie in Leuven een week voor het BK was ik nog mooi derde geworden. Maar daags na de cross in Leuven ben ik ziek geworden. Ik had koorts en moest meerdere keren braken. Tot woensdag heb ik moeten uitzieken, zodat ik nog maar twee dagen over had om helemaal klaar te zijn voor de titelstrij­d. Ik begon nog heel goed en dook zelfs als derde het veld in. Maar daarna ging iedereen me wel erg vlot voorbij. Dat was al een eerste mentale tik. Ik voelde ook al snel dat ik nog niet helemaal gerecupere­erd was van die ziekte. Na verloop van tijd besefte ik dat het geen zin had om verder aan te modderen en heb ik opgegeven. Daardoor kon ik natuurlijk meteen ook mijn eventuele kans op een WK-selectie vergeten. Heel jammer, want een parcours als dat van Valkenburg was helemaal mijn ding geweest.”

Revanche in Zonnebeke

Vorige zaterdag nam Geysels revanche voor zijn mindere BK. In het WestVlaams­e Zonnebeke reed hij naar zijn zesde zege van het seizoen. “Nochtans voelde ik me voor aanvang van de wedstrijd niet super. Maar bij de start was ik meteen als eerste weg en eens in het veld ben ik meteen voluit doorgegaan. Ik heb heel de wedstrijd op kop gereden. In de slotronde werd het nog even spannend, omdat ik ten val kwam en mijn dichtste achtervolg­er naderde tot op zes seconden. Gelukkig kon ik standhoude­n en uiteindeli­jk met twaalf seconden voorsprong de zege pakken.” Zelf mag hij er volgende week dan niet bij zijn op het WK in Valkenburg, Geysels heeft wel zo zijn idee over de kansen van de Belgische juniores. “Vooral Jarno Bellens, Witse Meeussen en Niels Vandeputte zie ik ver geraken. Het parcours past het best bij hun mogelijkhe­den. Topfavorie­t zijn ze echter niet voor mij. Die eer is weggelegd voor de Zwitser Rouiller, die zich in Valkenburg als een vis in het water zal voelen. Ook de Tsjech Kopecky en de Nederlande­r Pim Ronhaar zullen er dichtbij zijn. Al zijn er op een WK altijd enkele verrassing­en te noteren. Hopelijk kan ook een landgenoot daarvoor zorgen.” KAREL LEMMENS

 ?? FOTO VEL ?? Xander Geysels in actie tijdens de cross van Leuven, waar hij derde werd. Een week later op het BK verging het de Kontichena­ar heel wat minder.
FOTO VEL Xander Geysels in actie tijdens de cross van Leuven, waar hij derde werd. Een week later op het BK verging het de Kontichena­ar heel wat minder.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium