Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stedelijk Lyceum Cadix valt in de prijzen

School brengt leerlingen burgerzin bij

-

De leerlingen van het Stedelijk Lyceum Cadix op het Eilandje zitten niet stil. Liefst twee keer ontvangen ze deze week een prijs. Twee leerlingen wonnen een wedstrijd met hun filmpje over sensibilis­ering voor darmkanker en de school kreeg een onderschei­ding voor haar inspanning­en op het vlak van burgerzin.

De onderschei­ding ‘Baken van Burgerzin’ werd dit jaar in het leven geroepen door vzw Auschwitz in Gedachteni­s. De prijs erkent scholen die bijzondere inspanning­en leveren op het vlak van herinnerin­gseducatie en initiatiev­en om leerlingen burgerzin bij te brengen. Een prijs op het lijf geschreven van het Stedelijk Lyceum Cadix volgens Mia Van de Velden, leerkracht in het beroepsond­erwijs en drijvende kracht achter de herinnerin­gseducatie. “Wij zijn op school niet enkel met leerstof bezig, we willen de leerlingen breder vormen. Daarom nemen we jaarlijks deel aan verschille­nde wedstrijde­n waarbij de leerlingen moeten werken rond maatschapp­elijke thema’s. We bezoeken ook elk jaar met de vijfdejaar­s kazerne Dossin, en met de zesdejaars gaan we naar Auschwitz”, aldus Van de Velden. “Onze KSO/TSO/BSO afdelingen kunnen in vele lessen, ook naast de levensbesc­houwelijke vakken, werken rond de problemen van vandaag. Dat we daar nu erkenning van buitenaf voor krijgen, doet deugd. We hopen vooral andere scholen te inspireren om ook naar buiten te komen met interessan­te projecten.”

Tienduizen­d keer bekeken

Naast de prijs voor burgerzin, gingen Laura Janssens en Tineke Haverhals, twee zesdejaars multimedia, aan de haal met de prijs voor beste sensibilis­eringsfilm­pje van het No-X-Cuse Project. Dat is een nationale scholenwed­strijd voor sensibilis­ering rond darmkanker. De leerlingen maakten daarvoor een filmpje van dertig seconden. “Laura’s grootvader lijdt aan darmkanker. Hij speelt de hoofdrol in het filmpje. Ook de familieled­en komen in beeld, zij hebben een papier vast met hun naam en rol in de familie op. Zo willen we aantonen dat kanker ook je omgeving raakt. De school daagt ons vaak uit om rond moeilijker­e thema’s te werken. Dat is vaak een hele opgave, maar zo gaat dat ook in het beroepslev­en later”, zegt Tineke. Het filmpje won de hoofdprijs en werd zo’n tienduizen­d keer gedeeld op sociale media. REBECCA VAN REMOORTERE

 ??  ?? FOTO DIRK KERSTENS Tineke Haverhals en Laura Janssens wonnen de prijs voor beste sensibilis­eringsfilm­pje omtrent darmkanker.
FOTO DIRK KERSTENS Tineke Haverhals en Laura Janssens wonnen de prijs voor beste sensibilis­eringsfilm­pje omtrent darmkanker.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium