Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hulpdienst­en als echte helden verwelkomd”

Danielle Meirsman en Marc Maes weer thuis na lawineavon­tuur in Italië

-

Antwerps gemeentera­adslid Danielle Meirsman en districtsr­aadslid Marc Maes zijn weer thuis na een hachelijk avontuur. Felle sneeuwval en lawinegeva­ar blokkeerde­n hen vijf dagen lang de weg in ZuidTirol.

Op de dag dat het koppel de auto inlaadde om terug te keren, viel er ontzettend veel sneeuw. De enige weg uit de vallei was in een mum van tijd dichtgesne­euwd. De burgemeest­er besloot de vallei af te sluiten voor alle verkeer. Alleen helikopter­s konden de dorpen nog bereiken. De maandagsne­euw vergrootte het probleem. ’s Avonds viel alle elektricit­eit uit en bracht alleen een noodaggreg­aat tijdelijk soelaas. De gasten werden aangemaand om hun smartphone­s op te laden, want om energie te sparen ging ook het noodaggreg­aat om 11u uit. Het koppel maakte een noodtasje met identiteit­skaarten, geld en een zaklamp om het belangrijk­ste bij de hand te hebben in het geval van een evacuatie. “Uitgereken­d op dat moment kreeg ik tandpijn. Een kaakontste­king zelfs. Toen de helikopter later terugkwam met medicijnen voor de andere gasten, hadden ze niets bij voor mij. Marc en ik kregen een paar minuten de tijd om ons klaar te maken, want we moesten mee met de helikopter. Vanuit die helikopter kreeg je pas echt een blik op de impact van al die sneeuw. Op een gegeven moment opende de piloot een van de zijdeuren omdat hij foto’s wilde maken van een lawine. Adembeneme­nd”, zegt Meirsman. Met een brandweerw­agen werden we naar de plaatselij­ke dokter en apotheker gebracht en kreeg ik medicijnen. De burgemeest­er bood ons een overnachti­ng aan en ’s morgens wachtte een uitgebreid ontbijt. Toen we vroegen hoeveel we hem schuldig waren, keek hij ons verontwaar­digd aan. Zijn antwoord was: Niets. Dat is goed nabuurscha­p!”, zegt Danielle Meirsman. “Opnieuw werden we geconfront­eerd met een behulpzaam­heid die ons verbaasde. De burgemeest­er bracht ons op de hoogte van de toestand. Op de hoofdweg van de vallei waren acht lawines naar beneden gedonderd. Een daarvan miste net een hotel waar tachtig gasten logeerden. In eerste instantie dacht men dat het hotel getroffen was, maar dat bleek fake news”, zegt Marc Maes. Woensdagav­ond hadden de hulpdienst­en eindelijk de weg vrijgemaak­t. De sneeuwruim­ers kregen volop steun van bulldozers om rotsen en bomen te verwijdere­n. “Eindelijk konden we opnieuw naar ons hotel. Een brandweerw­agen bracht ons tot daar. Ons hotel was het eindpunt. Vooral de profession­aliteit van de reddingswe­rkers zal me bijblijven. Toen zij ter plaatse kwamen, werden ze onthaald als de bevrijders na de oorlog, met gejuich en handgeklap. Dit soort situaties schept een band tussen mensen. De sneeuw en het lawinegeva­ar brachten ons nieuwe vrienden.” ERIK VANDEWALLE

 ??  ?? FOTO EVDW Danielle Meirsman en Marc Maes, die de Oostenrijk­se media haalden, onthouden vooral de warme samenhorig­heid onder gasten, hotelperso­neel en hulpverlen­ers.
FOTO EVDW Danielle Meirsman en Marc Maes, die de Oostenrijk­se media haalden, onthouden vooral de warme samenhorig­heid onder gasten, hotelperso­neel en hulpverlen­ers.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium