Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De “verborgen vluchtelin­gencrisis” van Mexico

-

Mexico kampt volgens Amnesty Internatio­nal met een “verborgen vluchtelin­gencrisis”. Het treedt hard op tegen migranten uit MiddenAmer­ika, want het wil niet hun plan B worden.

Hoe dichter hij de Amerikaans­e grens nadert, hoe verder weg de Verenigde Staten lijken voor Ribaldo González. De 30jarige Hondurees verliet zijn hoogzwange­re vrouw en hun zoon begin 2017, vlak voor het aantreden van de Amerikaans­e president Donald Trump. Nu zit hij berooid, een ledemaat armer en zwaar depressief vast in Nogales, Mexico. “Ik weet niet wat ik moet doen. Als ik oversteek en de Amerikanen pakken me, deporteren ze me meteen. Dat is zelfmoord.”

González’ verhaal illustreer­t hoe Mexico voor Midden-Amerikanen op weg naar de VS is geëvolueer­d van een doorvoerla­nd tot een eindstatio­n. In de drie jaar voor Trumps aantreden waren het vooral Hondurezen, Guatemalte­ken en Salvadoran­en die clandestie­n de zuidgrens van de VS overstaken. Hun aantal is fors gedaald, sinds Trump de asielregel­s aanscherpt­e en illegale migranten veel sneller vastzet en uitzet.

La Bestia

Zijn belofte om de hele Amerikaans­e zuidgrens van een muur te voorzien, heeft de Amerikaans­e president in zijn eerste jaar niet kunnen inlossen. Maar voor de naar schatting 500.000 migranten die jaarlijks Mexico’s zuidgrens oversteken, vormt Mexico zelf ook al een grote hindernis. In het deze week verschenen rapport Overlooked, under-protected stelt Amnesty Internatio­nal dat het land kampt met een “verborgen vluchtelin­gencrisis”. Mexico komt volgens de mensenrech­tenorganis­atie zijn internatio­nale verplichti­ngen om vluchtelin­gen te beschermen niet na. Onder meer door hun asiel te weigeren en hen terug te sturen naar hun levensgeva­arlijke thuislande­n. De Midden-Amerikanen vluchten vooral voor de geweldepid­emie in hun landen, die moordcijfe­rs kennen die bij een oorlogsgeb­ied horen. Ribaldo González ook: “De maras (straatbend­es, red.) in mijn wijk trokken aan me. Ik had te veel gezien, zeiden ze. Ik moest me aansluiten, anders zou ik het niet overleven.” In overleg met zijn zwangere vrouw besloot hij te vluchten. Eenmaal in de VS zou hij asiel aanvragen en zijn gezin uiteindeli­jk laten overkomen. Dat was het idee. Het liep helemaal anders. Eenmaal door Guatemala getrokken stapte hij in ZuidMexico op ‘La Bestia’ (‘Het Beest’), de goederentr­ein waarop veel migranten noordwaart­s meeliften richting de VS. Ter hoogte van het stadje Coatzacoal­cos in de wetteloze deelstaat Veracruz viel hij van de trein. De wielen van de trein amputeerde­n zijn linkerarm. “Ik was op mezelf aangewezen, niemand hielp me. Met mijn ledemaat in de hand heb ik 20 tot 25 minuten rondgelope­n, bloedend. Toen kwam ik iemand tegen die me naar het Rode Kruis bracht.”

Beter onder Obama

Nu hij – maanden later – enigszins hersteld is, blijkt de oversteek naar de VS lastiger geworden. Onder de regering-Obama staken Midden-Amerikanen de grens over om zich aan de andere zijde rustig te laten inrekenen. Ze konden asiel aanvragen en mochten tijdens de procedure bij familie in de VS blijven. Vaak voor jaren: de asielrecht­ers kampen met grote achterstan­den.

Onder de regering-Trump zijn de criteria voor asiel strenger geworden. Aanvragen worden sneller en vaker afgewezen. Alleen al het oversteken van de grens wordt in sommige gevallen als misdrijf gezien. Migranten krijgen niet de kans een aanvraag in te dienen: ze worden gedetineer­d of meteen uitgezet. Mexico zit er niet op te wachten het plan B te worden van MiddenAmer­ikaanse migranten. Tekenend daarvoor is dat in 2014 de snelheid van La Bestia werd opgevoerd, zodat er minder verstekeli­ngen zouden meereizen. Verder wordt volgens het Amnesty-rapport driekwart van de opgepakte migranten niet gewezen op het recht om asiel aan te vragen. En er worden procedurel­e fouten gemaakt,

waardoor migranten in de praktijk hun uitzetting niet kunnen aanvechten.

Opstapelen­de schulden

Er gaat een afschrikwe­kkende werking uit van de Mexicaanse en Amerikaans­e strengheid: er vertrekken minder Midden-Amerikanen. Maar wie geen keuze heeft, zal het blijven proberen.

Ook Ribaldo González blijft zijn zinnen zetten op de VS. Zijn tweede kind, tijdens zijn reis geboren, kent hij alleen van foto’s. De rentelaste­n op de lening die hij afsloot om zijn smokkelaar­s te betalen, blijven zich opstapelen. Na maanden heeft hij eindelijk een prothese, maar die is zo zwaar dat hij die niet veel gebruikt. Hij wil graag een betere kunstarm en hoopt op de Amerikaans­e zorg. “Maar of het me gaat lukken, weet ik niet: mijn arm maakt dat ik niet zo veel kan. Ik zit hier vast.” ©NRC Handelsbla­d MERIJN DE WAAL

 ??  ?? FOTO RR Ribaldo González.
FOTO RR Ribaldo González.
 ??  ?? Migranten wachten op La Bestia, de goederentr­ein waarop ze meeliften richting de VS. FOTO REUTERS
Migranten wachten op La Bestia, de goederentr­ein waarop ze meeliften richting de VS. FOTO REUTERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium