Gazet van Antwerpen Stad en Rand

MARC EN BARBARA DEX

“We zijn altijd fan geweest van elkaar”

-

Zo vader, zo dochter. In de familie Dex wordt een cirkel rondgemaak­t. Volgende week lanceert dochter Barbara (44) Dex tot

de Tweede Macht, een cd en theatertou­rnee waarmee ze de liedjes van vader Marc nieuw leven inblaast. “Een mooier geschenk voor mijn 75ste verjaardag kan ik niet krijgen”, glundert die.

Kempense gezellighe­id troef ten huize Dex. Op tafel dampt de koffie en lonkt een schoteltje lekkers. In de woonkamer glimmen de twee trofeeën van de Eregalerij van de Vlaamse Klassieker­s van Radio 2: voor Marc Dex’ grootste hit Oh clown uit 1967. En voor de muzikale familie Dex; dochter Barbara, vader Marc en nonkel Juul Kabas. Dat dit de eerste keer is dat ze zich tot een dubbelinte­rview laten verleiden, zegt Marc, die op 3 maart 75 wordt. “Mijn keuze”, zegt Barbara. “Ik zal altijd ‘de dochter van’ blijven, maar wil wel zo veel mogelijk mijn eigen carrière uitbouwen. Muzikaal doen we ook andere dingen. Nu ligt dat even anders. Met mijn nieuw programma Dex tot de Tweede Macht breng ik een eerbetoon aan papa, door liedjes van hem nieuw leven in te blazen.” De papa glundert. “Een mooier geschenk voor mijn 75ste verjaardag kan ik niet krijgen. De single Waar moet ik heen zonder jou vind ik al prachtig. De rest heb ik nog niet mogen horen. Ik ben heel benieuwd!”

Hoe is het zo ver gekomen, Barbara? Barbara Dex: Voor de hommagetou­rnee voor Bobbejaan Schoepen, die ik twee jaar geleden met Jan De Smet en Guido Belcanto heb gedaan, ben ik in diens repertoire gaan grasduinen. Onze papa vertelde dat Bobbejaan, die hij goed gekend heeft, in 1968 nog een liedje voor hem had geschreven en dat dat een grote hit voor hem was geweest. Mijn pianoversi­e van Niet huilen mama groeide uit tot het kippenvelm­oment van de show. Zo groeide het idee voor een programma met liedjes van onze papa.

Tijdens de eerste try-outs vroeg ik me vooral af wie er in de zaal ging zitten. Bleek dat het een mooie mix was van tachtigers die de liedjes helemaal konden meezingen, en jongere mensen die het repertoire van mijn vader helemaal niet kenden. Dat was een hele geruststel­ling. Ik vind het mooi om die verschille­nde generaties te kunnen samenbreng­en en te laten luisteren naar muziek van vroeger die ik op een hedendaags­e manier breng.

In welke mate ben je met de muziek van je vader opgegroeid? Barbara: Als tiener reed ik wel eens mee naar zijn optredens om hem op een podium te kunnen zien staan en het publiek in zijn liedjes te zien opgaan. Dat artiestzij­n boeide mij, ook al lag mijn muzikale interesse elders. Ik

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium