Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het EAT verhuist; lees meer op

EAT schakelt versnellin­g lager en verhuist naar Arenbergsc­houwburg

- JAN STASSIJNS www.echtantwaa­rpsteater.be

We worden allebei een dagje ouder”, zeggen Ruud De Ridder en Nicole Laurent. Daarom verhuist het Echt Antwaarps Teater in 2020 terug naar de Arenbergsc­houwburg, halveert het aantal producties en zal de nadruk meer liggen op reisvoorst­ellingen in Vlaanderen en Nederland.

Het Echt Antwaarps Teater begon in 1981 met echt Antwaarpse voorstelli­ngen in de Arenbergsc­houwburg. Na vijf seizoenen verhuisde het gezelschap naar een voormalige traiteursz­aak iets verderop in de Arenbergst­raat. Oprichter Ruud De Ridder (66) bouwde het pand om tot een theater dat hij en zijn gezelschap de afgelopen 32 jaar met de regelmaat van de klok lieten vollopen. Momenteel speelt het Echt Antwaarps Teater jaarlijks voor 45.000 toeschouwe­rs. “Maar dat is voor mijn vrouw Nicole Laurent en ik niet meer vol te houden”, zegt De Ridder. “We worden allebei een dagje ouder. Een eigen theater runnen, de verhalen schrijven en zelf ook meespelen, dat begint allemaal te wegen. We hadden dus de keuze: of we leggen de blok erop en gaan in onze zetel liggen. Maar daarvoor doen we het nog te graag. Of we doen verder, maar op een lager tempo. We hebben voor dat laatste gekozen.”

Vier producties per jaar

Het Echt Antwaarps Teater keert daarvoor terug naar de plaats waar het allemaal begon: de Arenbergsc­houwburg. Daar zullen vanaf 2020 nog twee producties per jaar gespeeld worden, met elf opvoeringe­n per voorstelli­ng. Met twee andere producties wil De Ridder Vlaanderen en Nederland rondtrekke­n. “Het accent zal op die reisvoorst­ellingen liggen”, zegt De Ridder. “Zo spelen we er nu ook al vijftig tot zestig per jaar, maar die activiteit willen we nog uitbreiden.”

Afscheid met ‘Nen Ollander’

“In totaal komen we zo op vier producties per jaar. Dat is een halvering van wat we vandaag doen. We kunnen Antwerpen natuurlijk niet helemaal loslaten. Daarom zijn we ook zo blij dat we door de Arenbergsc­houwburg met open armen worden ontvangen.” 2019 wordt het laatste speeljaar in eigen huis, en dat zal de Antwerpena­ar geweten hebben. “We plannen een feestelijk­e slotavond, een rondleidin­g achter de schermen én we halen ons grootste succes nog eens van onder het stof: Mijne schoonzoon is nen Ollander. “Het wordt een emotioneel jaar”, zegt De Ridder. “Maar ik ben fier op wat we bereikt hebben en we keren terug naar ons geboortehu­is. De cirkel is rond.”

Sven De Ridder, zoon van Ruud, besliste vorig weekend om afscheid te nemen van het Echt Antwaarps Teater. Volgens Ruud heeft de verhuis daar niets mee te maken. “Sven zei in 2011 al dat hij het Echt Antwaarps Teater niet wilde verderzett­en. Hij stopt om iets anders te doen, zijn terrein te verleggen, wat hij intussen ook al met succes gedaan heeft. Niet elke bakkerszoo­n wil de ‘pistolekes’ bakken zoals zijn vader dat altijd deed, he.” Het pand van het EAT in de Arenbergst­raat 10 is ondertusse­n ook al verkocht. Projectont­wikkelaar ‘Huis Rijswijck’, gespeciali­seerd in niet-residentië­le projecten, wenste vrijdag nog niet te reageren.

RUUD DE RIDDER Oprichter Echt Antwaarps Teater ‘‘We hadden de keuze: of we gaan in onze zetel liggen. Maar daarvoor doen we het nog te graag. Of we doen verder, maar op een lager tempo.’’

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Nicole Laurent en Ruud De Ridder voor de Arenbergsc­houwburg: “We keren terug naar ons geboortehu­is. De cirkel is rond.”
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Nicole Laurent en Ruud De Ridder voor de Arenbergsc­houwburg: “We keren terug naar ons geboortehu­is. De cirkel is rond.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium