Gazet van Antwerpen Stad en Rand

U betaalt dit jaar minder voor elektricit­eit

(maar de voorbije vier jaar is uw factuur wel met de helft gestegen)

-

Uzult dit jaar minder betalen voor elektricit­eit. Dankzij de drastische verlaging van de Turteltaks daalt de elektricit­eitsfactuu­r voor een gemiddeld gezin met 8%. Voor een alleenstaa­nde of een kleine verbruiker wordt elektricit­eit zelfs 20% goedkoper. Toch waarschuwt consumente­norganisat­ie Test Aankoop voor een nieuwe stijging van de factuur voor de gezinnen, onder meer door de massale subsidies die bedrijven krijgen voor warmtekrac­htcentrale­s. Sinds 1 januari 2018 is de Vlaamse energiehef­fing, beter bekend als de Turteltaks, drastisch gedaald van zo’n 100 naar 9 euro per jaar. Die taks werd door de Vlaamse regering opgelegd om de schuldenpu­t van de distributi­enetbeheer­ders weg te werken. Die netbeheerd­ers, zoals Eandis en Infrax, zorgen ervoor dat elektricit­eit en gas veilig tot bij ons thuis komen. De netbeheerd­ers hadden een gezamenlij­ke schuldenpu­t van 1,2 miljard euro opgebouwd omdat ze moesten opdraaien voor de riante subsidies die gezinnen en bedrijven voor hun zonnepanel­en krijgen. Door de Turteltaks is die put nu voor een groot deel weggewerkt. Door de drastische verlaging van de taks ligt de elektricit­eitsfactuu­r voor een gezin met een gemiddeld verbruik van 3.500 kilowattuu­r per jaar deze maand 8% lager dan in januari vorig jaar. Dat blijkt uit een berekening van Test Aankoop. De factuur daalt van 1.010 euro naar 927 euro per jaar. Voor iemand die maar 1.200 kilowattuu­r per jaar gebruikt, bijvoorbee­ld een alleenstaa­nde of een gezin van kleine verbruiker­s, daalt de elektricit­eitsfactuu­r dit jaar zelfs met 20%. Want de Turteltaks woog voor kleine verbruiker­s van elektricit­eit zwaarder door. Wie weinig verbruikte, betaalde namelijk een even hoge Turteltaks als iemand die een gemiddeld verbruik had. Nu die taks wegvalt, ziet een kleine verbruiker dus een groter percentage van zijn factuur wegvallen.

47% duurder sinds 2014

Tot zover het goede nieuws. Want uw gasfactuur wordt dit jaar gemiddeld 3% duurder. Dat komt door de licht stijgende gasprijs en de stijgende kosten die worden doorgereke­nd om het gas via het distributi­enet tot bij u thuis te krijgen. Maar daar moet u nog niet meteen wakker van liggen. De gemiddelde gasfactuur ligt nog altijd 20% lager dan vier jaar geleden. Als u zich ergens zorgen over moet maken, is het uw elektricit­eitsfactuu­r. Want de verdwijnin­g van de Turteltaks is eerder een schaamlapj­e voor de gigantisch­e meerkosten van elektricit­eit in de voorbije jaren. De stroomfact­uur voor een gemiddeld gezin ligt deze maand nog steeds 47% hoger dan de factuur in januari 2014. Door die spectacula­ire stijging is de elektricit­eitsfactuu­r voor gezinnen in België de derde hoogste van Europa, na Denemarken en Duitsland. Hoe komt dat? Er zijn verscheide­ne redenen. Om te beginnen heeft de federale regering de btw op elektricit­eit verhoogd van 6% naar 21%. Voorts heeft ze de honderd kilowattuu­r aan gratis stroom per gezinslid afgeschaft. En dan zijn er nog de arme distributi­enetbeheer­ders, die ook vóór de Turteltaks al de subsidies voor groene energie hebben doorgereke­nd aan de consument. U kunt het misschien schandalig vinden dat u voor de armlastige situatie van de netbeheerd­ers moet opdraaien, maar u kunt er niet aan ontsnappen. De aandeelhou­ders van de netbeheerd­ers zijn de steden en de gemeenten. Als de netbeheerd­ers het slecht doen, zit ook uw gemeente in financieel zwakke papieren. Daar komt vroeg of laat een extra belasting van. Aan een doorrekeni­ng van de kosten ontsnapt u dus sowieso niet.

Door klimaatdoe­lstellinge­n

U betaalt zich vandaag dus al blauw aan uw elektricit­eitsrekeni­ng. En in de toekomst dreigt dat nóg erger te worden. Want volgens consumente­norganisat­ie Test Aankoop riskeert de lichte daling van de elektricit­eitsfactuu­r maar van korte duur te zijn.

“We vrezen dat de elektricit­eitsfactuu­r voor gezinnen in de komende jaren om twee redenen opnieuw zal stijgen”, zegt Simon November, woordvoerd­er van Test Aankoop. “Ten eerste omdat er nog meer moet worden geïnvestee­rd in groene energie, omdat we anders de klimaatdoe­lstellinge­n die Europa ons oplegt niet halen. Het is nu eenmaal nodig om de kerncentra­les te sluiten. Ze langer openhouden is sowieso geen goed idee, omdat de centrales toch ooit dicht moeten. Het heeft geen zin om te investeren in iets dat tien jaar later weer dicht moet. Ten tweede vrezen we dat ook de zware subsidies voor warmtekrac­htcentrale­s aan bedrijven vroeg of laat zullen worden terugbetaa­ld door de gezinnen.” Die warmtekrac­htcentrale­s, ook wel bekend als warmtekrac­htkoppelin­gssystemen, zijn centrales die zowel elektricit­eit als warmte halen uit een bepaalde energiebro­n, meestal uit gas. Ze zijn handig voor bedrijven die voor hun productiep­roces zowel elektricit­eit als warmte nodig hebben. Omdat ze met die centrale twee dingen opwekken, zijn ze zuiniger en dus milieuvrie­ndelijker. Daarom krijgen de bedrijven subsidies van de overheid, in de vorm van certificat­en. Een beetje zoals de groenestro­omcertific­aten die sommige gezinnen en bedrijven nog altijd voor hun zonnepanel­en krijgen.

“Eigenlijk zijn de elektricit­eitslevera­nciers, zoals Engie en Luminus, verplicht om jaarlijks een bepaald percentage van de certificat­en van de warmtekrac­htcentrale­s van bedrijven op te kopen”, zegt Simon November. “Ze moeten die dan indienen bij de Vlaamse energiereg­ulator VREG. Maar de systemen zijn zo populair, dat er in de voorbije jaren veel meer certificat­en zijn uitgereikt dan de leverancie­rs verplicht moesten indienen. En dus moeten de distributi­enetbeheer­ders een deel van die certificat­en opkopen.”

Minister relativeer­t probleem

U hoort het al: na de heisa rond de beruchte groenestro­omcertific­aten, waarvoor we allemaal al veel hebben betaald, komt er volgens Test Aankoop weer een schuldenbe­rg aan die de bedragen van onze energiefac­turen flink de hoogte in zal jagen. Stormen we echt op een hogere energierek­ening af? Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) betwijfelt dat. “In de komende jaren zullen we de overschott­en aan certificat­en volledig wegwerken”, belooft Tommelein. “We hebben met de opbrengst van de energiehef­fing (de Turteltaks, red.) de warmtekrac­htcertific­aten bij de netbeheerd­ers eind vorig jaar volledig opgekocht. Daardoor is het overschot aan certificat­en vorig jaar niet aangegroei­d. We verplichte­n de leverancie­rs ook om iets meer groenestro­omcertific­aten op te kopen. Op die manier zullen de overschott­en in de volgende jaren volledig worden weggewerkt.” “We gaan ook boetes van 150 tot 20.000 euro opleggen aan mensen die foute informatie doorgeven bij het aanvragen van energiepre­mies, waardoor ze steun krijgen waar ze geen recht op hebben. Die gebruiken we om de omslag naar hernieuwba­re energie mee te betalen.” Maar Test Aankoop is niet gerustgest­eld. “Er is nu, dus na de volledige opkoop van de warmtekrac­htcertific­aten door de minister, alweer een overschot van 400.000 certificat­en”, zegt November. “De minister gaat ervan uit dat het overschot zal afnemen, maar dat is wishful thinking of het probleem voor zich uitschuive­n.” CHRISTOF WILLOCX

SIMON NOVEMBER Test Aankoop “We vrezen dat de elektricit­eitsfactuu­r voor gezinnen opnieuw zal stijgen, omdat er meer geïnvestee­rd moet worden in groene energie én door de zware subsidies voor warmtekrac­htcentrale­s.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium