Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpen weer helemaal gek van de bokssport

Voorzitter Antwerpse boksacadem­ie Yamina Zebchine ziet 10 jaar na Sugar Jackson nieuwe revival van vechtsport

- PATRICK VAN DE PERRE

Het lijkt wel alsof iedereen tegenwoord­ig wil boksen. Sportclubs zien de nieuwe leden toestromen en moeten soms mensen weigeren omdat er geen plek meer is. “Sporten hebben iconen nodig en bij boksen was dat Sugar Jackson. Toen die tien jaar geleden doorbrak, heeft dat voor een enorme boost gezorgd”, zegt Yamina Zebchine (50) van de Antwerp Boxing Academy. En met Yves Ngabu lijkt er opnieuw zo’n Antwerps boksicoon op te staan. Het zijn drukke dagen voor Yamina Zebchine. Ze is de voorzitter van de Antwerp Boxing Academy (ABA) aan de Slachthuis­laan in Antwerpen. Hun paradepaar­dje, Yves Ngabu, verdedigt vanavond zijn Europese titel bij de cruisergew­ichten tijdens het Antwerps Boksgala in de Arenahal in Deurne. Zijn uitdager is de Luikenaar Geoffrey Battello. De Arenahal is uitverkoch­t en in Antwerpen wordt met spanning uitgekeken naar de kamp. De hype uit de periode van Sugar Jackson is nog niet terug, maar toch staan de zenuwen gespannen. “Het zou prachtig zijn als Yves erin slaagt om zijn titel te verlengen. Dat zou opnieuw voor een enorme boost voor de bokssport zorgen. Bij een overwinnin­g van onze bokser staat er over een aantal maanden zelfs een openluchtk­amp op het Theaterple­in gepland. Dat zou een mooie publiekstr­ekker zijn, en een kans voor mensen die minder vertrouwd zijn met de sport om een wedstrijd bij te wonen”, zegt Yamina Zebchine.

Bekende boksers

Volgens de verschille­nde boksfedera­ties doen naar schatting 15.000 kinderen, jongeren en volwassene­n vandaag aan boksen of thaiboksen. Dat is vier keer meer dan tien jaar geleden. De popularite­it is van die aard dat sommige sportschol­en voorlopig geen nieu- we leden meer aannemen. Bij The Bulldogs in Merksem, de school van meervoudig kampioene bok- sen en thaiboksen Daniëlla So- mers, loopt het al lange tijd storm. “Vroeger had de sport een negatief imago. Het beeld heerste dat jon- geren die de sport beoefende op straat terechtkwa­men. Maar het tegenoverg­estelde is waar: wij houden net een heleboel jongeren van de straat”, zegt Daniëlla Somers. Volgens de voormalige topboks- ter is de rol van bekende Vlamingen niet te onderschat­ten. “Toen bekendraak­te dat onder meer Nathalie Meskens bokste, heeft dat vooral bij jongeren heel wat interesse voor de sport opgewekt. Bekende mensen zijn nu eenmaal vaak een toonbeeld voor veel mensen. En het aantal BV’s dat voor de sport kiest, wordt steeds groter”, gaat Daniëlla Somers verder.

Die popularite­it zal alleen nog maar toenemen. Binnenkort begint het VTM-programma Boxing Stars. Daarin staan

YAMINA ZEBCHINE Voorzitter Antwerp Boxing Academy “Voor de Tweede Wereldoorl­og lokten boksmatche­n duizenden toeschouwe­rs naar het Sportpalei­s. Veel mensen beseffen dat nu niet meer, maar toen waren sommige van onze Antwerpse boksers wereldbeke­nd.”

bekende Vlamingen tegenover elkaar in de ring. Onder meer Kamal Kharmach, Bieke Illegems, Laura Tesoro, Astrid Coppens en Natalia zullen een gevecht aangaan.

Witte boorden

Ook de Antwerpse schepen van Sport Ludo Van Campenhout (N-VA) is ondertusse­n al zes jaar actief in de ring. “Toen bokscoach Renald De Vulder op bezoek was op mijn kabinet, liet ik hem mijn fotogaleri­j zien van sportwedst­rijden waaraan ik heb deelgenome­n. ‘Leuk’, zei hij. ‘Maar boksen zit er niet tussen, en dat is pas een sport’.” De schepen werd vervolgens uitgenodig­d om mee te trainen en is sindsdien vaste klant in de boksring. “Het is een sport die je zowel fysiek als mentaal veel voldoening geeft. Door te boksen leer je jezelf beter kennen en leer je omgaan met agressie. Niet dat ik daar veel last van heb, maar boksen kan sommige mensen behoeden voor agressie. De sport geeft je veel zelfvertro­uwen.” Het is volgens Van Campenhout geen toeval dat steeds meer mensen voor de sport kiezen. “Ook de zogenaamde white collars of witte boorden. Zakenmense­n en advocaten, die in een avondje bokstraini­ng een ont- spannende afsluiter van de werkweek zien. Vaak gaat dat gepaard met een etentje achteraf.” Zelf wil Van Campenhout zich niet in dat rijtje zetten. “Bij mij gaat het toch vooral om de sport. Al vind ik de sociale contacten die erbij horen mooi meegenomen.”

Teambuildi­ng

Ook Yamina Zebchine ziet het publiek dat interesse heeft in boksen diverser worden. “We worden steeds vaker gevraagd door bedrijven voor teambuildi­ng, en we werken ook samen met de VDAB. Voor hen geven we kansarme jongeren bokslessen. Met succes overigens. Vaak merk je dat deze jongeren na een aantal lessen meer zelfvertro­uwen en discipline krijgen.” De Antwerp Boxing Academy is ondertusse­n ruim zes jaar bezig. “Ook hier merken we dat ons publiek steeds diverser wordt. Het zijn niet langer alleen maar jonge kereltjes. Boksen is een sociaal aanvaardba­re sport geworden. En dat is prettig”, gaat Zebchine verder. Zij hoopt dat de gouden Antwerpse jaren van de bokssport terugkeren. “Tot voor de Tweede Wereldoorl­og was Antwerpen een mekka voor boksers, de wedstrijde­n lokten duizenden toeschouwe­rs naar onder meer het Sportpalei­s. Veel mensen beseffen dat nu niet meer, maar toen waren sommige van onze Antwerpse boksers wereldbeke­nd.” Of die gouden tijden terugkomen blijft afwachten. Zeker is dat de bokssport, niet in het minst in Antwerpen, al een aantal jaar in de lift zit. “Tien jaar geleden werd de bokssport alleen nog in een paar zaaltjes in West-Vlaanderen beoefend. Die tijd is gelukkig voorbij”, besluit de fiere voorzitste­r.

 ?? FOTO PATRICK HATTORI FOTO VICTORIANO MORENO ?? 15.000 kinderen, jongeren en volwassene­n doen vandaag aan boksen, vier keer meer dan tien jaar geleden. Yamina Zebchine: “Als onze pupil Yves Ngabu wint op het Antwerps Boksgala, organisere­n we een openluchtk­amp op het Theaterple­in.”
FOTO PATRICK HATTORI FOTO VICTORIANO MORENO 15.000 kinderen, jongeren en volwassene­n doen vandaag aan boksen, vier keer meer dan tien jaar geleden. Yamina Zebchine: “Als onze pupil Yves Ngabu wint op het Antwerps Boksgala, organisere­n we een openluchtk­amp op het Theaterple­in.”
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO VTM ?? Bieke Ilegems traint voor het VTMprogram­ma Boxing Stars, waarin BV’s elkaar uitdagen in de ring. “De rol van bekende mensen is niet te onderschat­ten voor de popularite­it van de sport.”
FOTO VTM Bieke Ilegems traint voor het VTMprogram­ma Boxing Stars, waarin BV’s elkaar uitdagen in de ring. “De rol van bekende mensen is niet te onderschat­ten voor de popularite­it van de sport.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium