Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Janssens Field Services werft 60 mensen aan om aan stijgende vraag tegemoet te komen

- Bart Roggeman

Een groeiend aandeel van de bevolking neemt een slimme thermostaa­t in huis. En dat aantal zal alleen maar stijgen. “Tijdens de piekmoment­en in 2016 plaatsten we tot 250 slimme thermostat­en per dag. Ook dit jaar verwachten we een sterke stijging ten opzichte van vorige winter”, aldus Geert Van Baelen, Smooth Operations Officer bij Janssens Field Services (JFS). Het Antwerpse bedrijf gaat hiervoor de komende maanden zestig extra mensen aanwerven.

Vorige maand nog sleepte JFS het contract voor de levering en plaatsing van de slimme thermostat­en van essent.be in de wacht. Ook voor de energielev­eranciers Engie en Eni plaatst het bedrijf slimme thermostat­en. JFS zorgt binnen de eigen JFS Academy zelf voor de opleiding van de installate­urs.

Tom Devogelaer­e (29) uit Meerhout begon een drietal jaar geleden bij JFS als installate­ur van slimme thermostat­en. Intussen is hij doorgegroe­id tot coach en opleider en stuurt hij een ploeg van zestig installate­urs voor slimme thermostat­en aan. “Ik werkte vroeger in de HVAC-sector en deed onderhoud in gebouwen over heel België. Maar door een faillissem­ent kwam ik op straat te staan. Ik kon meteen aan de slag bij JFS waar ze nog technieker­s voor telecom zochten. Toen ik later verhuisde, was dat geen probleem. Gezien JFS in heel België actief is, kon ik zonder problemen aan de slag blijven. Dat vond ik toen heel erg fijn”, vertelt de Smart Thermo Team-coach.

Een drietal jaar geleden maakte hij dan de switch van telecom naar slimme thermostat­en. “Het was toen iets totaal nieuw. Toen het project werd opgestart, kreeg ik de vraag of ik hier mee deel wilde van uitmaken. Ik kende wel iets van verwarming­sketels vanwege mijn vroegere werkervari­ng, maar niets van slimme thermostat­en. Niemand had er toen ervaklante­n ring mee. We moesten dus alles zelf uitzoeken. Dat we nu die ervaring kunnen delen en doorgeven, geeft veel voldoening”, vertelt Tom.

“Het is boeiende materie voor iedereen die wil (bij)leren”, meent hij. “Het zijn zaken die je niet van op school mee krijgt. Enige kennis van elektricit­eit is een pluspunt, al is voorkennis niet zozeer een vereiste, maar vooral de wil en goesting om te leren. Ik heb bijvoorbee­ld ook al mensen opgeleid die uit een niet-technische richting kwamen en die nu tot de beste technieker­s behoren.”

Verdubbeli­ng

De ploeg van zestig technieker­s voor slimme thermostat­en die intussen bij JFS aan de slag is, wordt de komende maanden als het ware verdubbeld. Na een opleiding van een aantal weken worden de nieuweling­en dan uitgestuur­d naar de van de energielev­eranciers om hen te helpen bij de installati­e van de slimme thermostat­en. “Eerst krijgen zij vijf dagen pure theorie, waarbij niet alleen de basis elektricit­eit maar ook alle types van slimme thermostat­en onder de loep worden genomen. Daarna gaan ze drie tot vier weken samen met een andere installate­ur op pad om ervaring op te doen. Dat is een groot voordeel dat er vroeger niet was. Toen wij begonnen was die ervaring er nog niet en moesten we alles zelf uitzoeken”, zegt de coach.

“We geven zowel opleiding wat slimme thermostat­en als verwarming­sketels betreft. Want er bestaan niet minder dan 6.000 verschille­nde types van ketels. Daarvan hebben we een database opgesteld waarop altijd kan worden teruggeval­len”, geeft hij aan.

In zijn intern opleidings­centrum leidt JFS jaarlijks zo’n 150 mensen op. Niet alleen voor slimme thermostat­en en ketels, maar ook in andere branches. Zo is JFS marktleide­r in de Benelux voor de installati­e van telecom- en utility-apparatuur in particulie­re woningen, winkels en kleine tot middelgrot­e ondernemin­gen. Concreet plaatst het bedrijf telefoon- en internetve­rbindingen, smart home-technologi­e en home security-oplossinge­n in opdracht van telecomope­rators, nutsbedrij­ven en grote verkooporg­anisaties.

“Het is een boeiende materie voor iedereen die wil (bij)leren.” Tom Devogelaer­e, teamcoach

 ??  ?? Tom Devogelaer­e helpt een klant bij de installati­e van een slimme thermostaa­t. Foto JFS
Tom Devogelaer­e helpt een klant bij de installati­e van een slimme thermostaa­t. Foto JFS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium