Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bijzondere technici en ingenieurs om energie door te geven

-

In Brussel kent iedereen Sibelga! Niet verwonderl­ijk. Als netbeheerd­er voor elektricit­eit en aardgas brengt Sibelga Brussel in beweging, door de Brusselaar­s elke dag de energie te geven die ze nodig hebben. Zo’n netwerk onderhoude­n en op lange termijn ontwikkele­n, is een ambitieuze opdracht. Een dagelijkse challenge die een perfecte beheersing van spitstechn­ologieën, en dus ook bekwame en gemotiveer­de medewerker­s vereist. Delphine Raymond en Pieter Loosveldt vertellen over hun ervaring en de technische uitdaginge­n bij Sibelga.

Pieter Loosveldt: Waarom wou je bij Sibelga werken?

Pieter: We voorzien een hele regio van energie! Dat betekent dus veel kansen en heel wat diversitei­t. ‘s Morgens werken we in een ambassade en in de namiddag in een sociale woning. We leren veel, in een wereld die volop in veranderin­g is.

Wat houdt jouw functie precies in?

Pieter: In telecontro­le en telecom hebben we drie kerntaken. Allereerst moeten we op elk moment een duidelijk beeld geven van het netwerk. Daarvoor voeren we constant metingen uit: spanning, druk...

Evolueert de infrastruc­tuur?

Pieter : Ja, ingrijpend. In de nieuwste generatie cabines installere­n we RTU’s, een soort van computer die de gegevens verzamelt en naar Dispatchin­g doorstuurt. Bovendien verbinden we ze met glasvezel. Dat alles maakt een snellere tweerichti­ngscommuni­catie mogelijk die bestand is tegen black-outs.

Welke perspectie­ven creëert dat?

Pieter: Ik heb meegewerkt aan het project “smart cabins”. Dat omvat niet alleen het hoog- maar ook het laagspanni­ngsnet, waarmee we verbonden zijn met onze klanten. De Studiedien­st kan de verzamelde gegevens gebruiken om te innoveren waar nodig. Een ander project is dat van de BPL (Broadband Power Line), waarmee gegevens aan hoge snelheid via het elektricit­eitsnet verzonden worden. Wat we hier doen, leer je niet op school. Ik verwerf kennis uit de praktijk en dankzij mijn collega’s.

Delphine Raymond: Waaruit bestaat je huidige job?

Delphine: Sinds vier jaar organiseer ik de gasopleidi­ngen: het management van de trainers, planning, oplossen van eventuele problemen... De afgelopen drie jaar zijn we al onze opleidinge­n van A tot Z aan het herzien, zowel vormelijk als inhoudelij­k. Ons aanbod is gestegen van 10 tot 60 opleidinge­n. Mijn werk is boeiend. De technologi­eën evolueren constant en de taken zijn erg gevarieerd. Het teamwork en het contact met mijn collega’s geven me veel voldoening. Onze technici in alle veiligheid laten werken, is een grote verantwoor­delijkheid.

Je collega’s zijn voornameli­jk mannen, niet?

Delphine: Mijn domein is inderdaad heel mannelijk getint. Maar ik heb nog nooit vrouwonvri­endelijke reacties gehad van mijn collega’s. Ik ben er trouwens van overtuigd dat de functie van technisch ingenieur geen kwestie is van kracht, maar van spirit... En op dat vlak zijn wij vrouwen natuurlijk volledig gelijk!

 ??  ?? Delphine Raymond Verantwoor­delijke gasopleidi­ngen
Delphine Raymond Verantwoor­delijke gasopleidi­ngen
 ??  ?? Pieter Loosveldt Data Manager
Pieter Loosveldt Data Manager

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium