Gazet van Antwerpen Stad en Rand

DE JOBS MET HET KLEINSTE AANTAL VROUWEN

-

De tijd waarin de vrouw thuisbleef om voor de kinderen te zorgen en het huishouden te doen, is al lang voorbij. Gelukkig maar. Steeds meer vrouwen bekleden hoge functies, al zijn er nog altijd jobs die vooral voor mannen weggelegd lijken.

1. BOUW

Ken je de kinderseri­e ‘Bob de Bouwer’? Niet voor niets is het hoofdperso­nage een jongen. Op de bouwwerven krioelt het van de mannen. Maar liefst 98,62 procent van de bouwvakker­s is mannelijk. Al is het aandeel vrouwelijk­e bouwvakker­s de voorbije jaren een beetje toegenomen.

2. TRUCKERS

Je ziet ze overal: mannen die met een grote vrachtwage­n het land doorkruise­n. Mannen, dat klopt, want slechts 1,9 procent van de vrachtwage­nchauffeur­s is een vrouw. Opmerkelij­k, aangezien vrouwen enkele goede eigenschap­pen bezitten die van hen erg bekwame chauffeurs maken. Zo zouden ze minder met hun smartphone bezig zijn én minder vaak roken. Eigenschap­pen die binnen de sector enorm gewaardeer­d worden.

3. HAVEN

Zware containers verplaatse­n op de Antwerpse dokken? Dat is typisch mannenwerk, blijkt uit de cijfers van vorig jaar. Amper 4 procent van de havenarbei­ders is een vrouw.

4. COMPUTERWE­RELD

Programma’s, games, websites of apps ontwikkele­n? Ook dat is en blijft typisch mannelijk. Amper 10,6 procent van de softwarede­velopers is een vrouw. Jammer, want de jobs liggen voor het rapen. Zo’n 9.000 vacatures staan nog altijd open en die lijken maar niet ingevuld te raken door mannelijke ICT’ers.

5. INGENIEURS

Ook vrouwelijk­e ingenieurs moeten met een klein aantal opboksen tegen de grote groep mannelijke ingenieurs. Slechts 15,8 procent van de burgerlijk­e ingenieurs zijn vrouwen. Bij de industriee­l en productiei­ngenieurs zakt het percentage tot 13,5 procent en bij de ingenieurs mechanica zelfs onder 1%. En dat terwijl er maar liefst 5.000 ingenieurs te kort zijn!

6. TOPAMBTENA­REN

Geen wonder dat de topambtena­renwereld geassociee­rd wordt met mannen in kostuum. Bij de Vlaamse Overheid bekleedt slechts 22,7 procent van de vrouwen een topfunctie. Met een streefdoel van 40 procent vrouwen in 2020 binnen het topkader van de Vlaamse Overheid is de weg daar dus nog erg lang. (dt/em) - Bronnen: Acerta, Port of Antwerp, FOD Economie, Middenstan­d en Energie, Agoria, Vias Institute en Vlaamse Overheid

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium