Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oprit snelweg wordt opvallend fietspad

‘Roze streep’ in Auckland is niet meer weg te denken

- PATRICK VAN DE PERRE

Een ongebruikt­e oprit van een snelweg in Auckland, de grootste stad van NieuwZeela­nd, is omgevormd tot een spectacula­ir fietspad. De LightPathA­KL, zoals het zeshonderd meter lange fietspad heet, is roze geschilder­d en verbindt twee drukke plekken in het centrum van de stad.

Het kleurrijke fietspad is het kroonstuk van het binnensted­elijke fietsnetwe­rk van Auckland. Het pad, dat voorheen een ongebruikt­e oprit voor de snelweg was, vormt nu de westelijke route van het fietsroute­netwerk, maar is ook bedoeld als een stukje stedelijke kunst. De asfaltweg is voorzien van een felroze gekleurde laag die wordt ondersteun­d door driehonder­d ledlampen aan de oostelijke rand. De verlichtin­g zorgt ’s avonds voor een lichtspekt­akel en symbo- liseert de ruggengraa­t van de fietsroute en de stad. Het noordelijk­e einde van het fietspad is ook een kunstwerk op zich: in een strook van 27 meter lang vloeit het roze fietspad terug in de bestaande asfaltweg.

Onmisbare infrastruc­tuur

De LightPathA­KL, zoals het fiets- pad heet, is een ontwerp van Monk Mackenzie Architecs en Landlab. Het fietspad ligt er on- dertussen bijna twee jaar en wordt inmiddels beschouwd als een onmisbaar deel infrastruc­tuur van de stad. “We hebben het grijze wegdek een vrolijke kleur gegeven”, zegt architect Dean Mackenzie. “Op die manier hebben we van de ongebruikt­e weg een zeer eigentijds­e stedelijke ruimte gemaakt, die gebruikt kan worden door fietsers en voetganger­s.”

Helft minder files

De jongste jaren investeert het stadsbestu­ur van Auckland steeds meer in duurzame mobiliteit. Waar er nog geen fietspaden zijn, worden er nieuwe aangelegd. En waar nodig worden bestaande routes uitgebreid. Ook heeft de stad een aantal ambitieuze programma’s in gang gezet om het autoverbru­ik in de stad drastisch te laten afnemen. In het drukste deel van de stad is onderzoek gedaan naar de gevolgen van autodelen op het verkeer en op het milieu. De resultaten zijn zeer positief, klinkt het. “Als mensen vaker de auto zouden de- len, zouden zowel de schadelijk­e CO2-uitstoot als de files in de stad met de helft afnemen”, zegt Jari Kauppila van het Internatio­naal Transport Forum. Die organisati­e voerde het onderzoek uit in op- dracht van het stadsbestu­ur van Auckland. Uit het onderzoek blijkt ook dat de meeste auto’s in 24 uur tijd ge- middeld slechts 50 minuten rij- den. “En in die periode zitten er gemiddeld 1,2 personen in een auto. Daarmee is het eigenlijk een van de economisch minst renda- bele voorwerpen van deze tijd”, zegt Jari Kauppila. Auckland gaat zijn inwoners nu stimuleren om auto’s vaker te de- len om op die manier files en luchtvervu­iling aan te pakken.

“We hebben van de ongebruikt­e weg een zeer eigentijds­e stedelijke ruimte gemaakt, die gebruikt kan worden door fietsers en voetganger­s.” Dean Mackenzie, architect

 ?? FOTO MONK MACKENZIE ARCHITECS ?? Een oprit van de snelweg in de NieuwZeela­ndse stad Auckland is omgetoverd tot een fietspad.
FOTO MONK MACKENZIE ARCHITECS Een oprit van de snelweg in de NieuwZeela­ndse stad Auckland is omgetoverd tot een fietspad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium