Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Blij dat Vaamse verankerin­g een feit is ”

Fred Lenders, architect van Beerschot Wilrijk én van overname door DCA, stapt onverwacht op uit bestuur

- LUDO VANDEWALLE

Verrassing bij Beerschot Wilrijk. Donderdaga­vond nam Fred Lenders (39) ontslag uit het bestuur van de Kielse club. Lenders is de man die vanuit Beerschot de samenwerki­ng met Wilrijk mee op poten zette en die de recente overname door DCA nv mee dirigeerde.

Vorige maand stond hij nog trots mee op de foto bij de overname van de club door bouwondern­eming DCA nv. Terecht, want samen met Walter Damen was hij de architect van de nieuwe weg die Beerschot Wilrijk met DCA nv leek te hebben ingeslagen. Daarom komt zijn ontslag onverwacht. Lenders bleef altijd op de achtergron­d maar werkte hard. De advocaat zat mee aan tafel bij contracton­derhandeli­ngen en lette erop dat het budget niet werd overschred­en. Hij zorgde voor de link met de fans en bracht sponsors aan. “Ik ben al van mijn vijfde supporter van Beerschot”, aldus Lenders. “Ik heb de successen en dieptepunt­en gekend. Ik was aanwezig op die vergaderin­g van de supporters na het laatste faillissem­ent, en samen met Walter Damen heb ik mijn schouders eronder gezet. Samen met wijlen Marc Steenacker­s zijn we dan gaan samenwerke­n met Wilrijk. Ik ben altijd op de achtergron­d gebleven. De afspraak was dat, als het kindje opnieuw helemaal levensvatb­aar was, ik uit het bestuur zou stappen. Met de komst van DCA is dat zo. Daarom stop ik. Er zijn drie dingen die ik wilde reaover liseren: de Vlaamse verankerin­g, de participat­ie van de supporters en dat er geen ego’s bepaalde zaken mogen blokkeren. Dat eerste is gelukt, het tweede staat in de steigers. Dat laatste is voor sommigen het moeilijkst­e. Maar ik reken erop dat het spandoek dat ik bij de heropricht­ing van de club zag ‘Ego’s opzij, Beerschot dat zijn wij’ overeind blijft.”

Beerschotm­an

Lenders kwam indertijd recht uit de tribune in het bestuur terecht. Een Beerschot-man dus. Terwijl de indruk is dat het zwaartepun­t weer naar Wilrijk verhuist en de Saudische prins aan de deur staat. Hoewel dat verhaal nu toch al lang duurt.

“Zo wil ik dat niet bekijken. Na vijf jaar moeten we niet meer in termen van Beerschot en Wilrijk spreken. Ik hoop alleen dat de Vlaamse verankerin­g blijft, want ik weet dat de supporters dat willen. Het is afwachten hoe het verhaal met de Saudische prins zal landen en in de Vlaamse verankerin­g zal passen, maar ik geloof dat DCA daar- zal waken. Net zoals er moet worden gewaakt over het sportieve beleid, dat daar de juiste mensen met de juiste competenti­e zitten om niet de fouten uit het verleden te maken. Ervoor zorgen dat je niet benaderbaa­r bent voor invloeden van buitenaf, transparan­t werken. Ik leg het vertrouwen in de handen van de mensen die overnamen.” Geen sociaal leven Blijft het feit dat met een mogelijke promotie in het vooruitzic­ht het vreemd is dat dit ontslag er uitgereken­d nu komt. Lenders legt uit. “Ik neem die beslissing in eer en geweten. Ik ben ervan overtuigd dat DCA dat goed gaat doen. Weet ook dat er de voorbije vijf jaar een aanslag is gepleegd op mijn sociaal leven. Ik heb geen enkel communiefe­est meegedaan. Ik heb een vrouw en drie kinderen, een advocatenk­antoor en ik boks graag. Dat kan ik nu allemaal weer opnemen en dat ga ik met plezier doen. De cirkel is rond. Ik heb dit pro bono (werk door profession­elen dat vrijwillig en onbetaald wordt uitgevoerd, red) gedaan en met veel passie. DCA kan nu zelf beslissing­en in eer en geweten nemen. Ik heb het gevoel dat dit zonder mij kan. Er is geen sprake van rancune of bitterheid. Ik neem de draad van vijf jaar geleden probleemlo­os weer op.”

 ?? FOTO'S GOYVAERTS/ GMAX AGENCY ?? Fred Lenders, ook rechts op de foto bij de overname door DCA.
FOTO'S GOYVAERTS/ GMAX AGENCY Fred Lenders, ook rechts op de foto bij de overname door DCA.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium