Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Seriemoord­enaar met groene vingers

- FRANK KUIN

Hoeveel slachtoffe­rs maakte de Canadese tuinman Bruce McArthur, die nu al beschuldig­d wordt van vijf moorden? De politie heeft lang ontkend dat er een seriemoord­enaar rondliep in de homobuurt, maar nu wordt in heel Toronto in tuinen gezocht naar stoffelijk­e resten.

Forensisch­e onderzoeke­rs zijn druk aan het werk bij een vrijstaand huis in een woonwijk van de Canadese metropool Toronto: de grond van de achtertuin wordt ontdooid met verwarmers om te kunnen graven en grote plantenbak­ken zijn in beslag genomen. Er wordt gezocht naar stoffelijk­e resten van slachtoffe­rs van Canada’s nieuwste seriemoord­enaar. Bruce McArthur, een 66-jarige tuinman die onlangs is opgepakt en in staat van beschuldig­ing is gesteld voor vijf moorden, woont niet op dit adres. Hij deed er de tuin. Er zijn beenderen van minstens drie personen aangetroff­en op de bodem van grote plantenbak­ken die hij gebruikte bij zijn werk. Of het daarbij gaat om (enkele van) de vijf al bekende slachtoffe­rs, weet de politie nog niet. McArthur maakte zo goed als zeker nog meer slachtoffe­rs.

Stoffelijk­e resten in plantenbak­ken

De schokkende vondst leidde deze week tot een verontrust­ende mededeling aan de bevolking van Toronto: mogelijk zijn stoffelijk­e resten van vermiste personen verborgen in nog andere plantenbak­ken of tuinen, verspreid over de stad. “Heeft u uw tuin ooit laten doen door Artistic Design, het eenmansbed­rijf van McArthur? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op”, aldus de politie van de miljoenens­tad. “Tot nog toe hebben we stoffelijk­e overschott­en gevonden in grote plantenbak­ken”, zei rechercheu­r Hank Idsinga deze week. “Dus hebben we een behoorlijk aantal plantenbak­ken in beslag genomen in de hele stad, en we zullen dat blijven doen.” Inmiddels zijn ongeveer dertig adressen waar McArthur de tuin deed, onderzocht. Daarbij worden onder meer snuffelhon­den ingezet.

Verdwijnin­gen in homobuurt

McArthur werd in januari in verband gebracht met de verdwijnin­g van twee mannen uit de homobuurt van Toronto, in april en juni vorig jaar. Hun lichamen zijn voor zover bekend nog niet teruggevon­den, maar hun DNA is aangetroff­en in een auto die McArthur vorig najaar heeft verkocht. Deze week werd McArthur ook in staat van beschuldig­ing gesteld wegens moord op drie andere mannen, vermist sinds 2010 en 2012. Nog twee andere vermisten worden met hem in verband gebracht. Omdat de verdachte relatief oud is, wordt er rekening mee gehouden dat zijn vermeende misdaden verder teruggaan. Onopgelost­e vermissing­en van jaren of zelfs decennia geleden komen in beeld. De vraag die Toronto zich stelt, is of de zaak in omvang vergelijkb­aar is met die van Robert Pickton, de grootste seriemoord­enaar uit de Canadese geschieden­is. “Dat is nog niet te zeggen”, meent Idsinga. Pickton, een varkensboe­r uit de omgeving van Vancouver, werd beschuldig­d van de moord, tussen 1983 en 2002, op 49 straatpros­tituees en inheemse vrouwen. Hij is in 2007 veroordeel­d wegens moord op zes van hen en zit een levenslang­e celstraf uit.

Politie onder vuur

Bij die zaak werd de politie aan de Canadese westkust verweten dat ze de verdwijnin­gen jaren niet serieus nam, omdat het ging om slachtoffe­rs met een zwakke positie in de maatschapp­ij. En ook nu ligt de politie van Toronto onder vuur: de vrees dat er een seriemoord­enaar aan het werk was in de homobuurt van de stad, werd tot december ontkend door de korpschef. Intussen komen tips binnen vanuit heel de wereld, zegt Idsinga. Een Braziliaan die Toronto bezocht, had naar eigen zeggen contact met McArthur via een dating-app. Idsinga sloot niet uit dat andere buitenland­se

bezoekers het slachtoffe­r zijn geworden van de verdachte. Toronto volgt de zaak met afgrijzen. Als McArthur schuldig wordt bevonden, is hij nu al de grootste seriemoord­enaar uit de geschieden­is van de stad, die ondertusse­n ook nog eens in de ban is van een andere, ongerelate­erde zaak: de nog onopgelost­e moord op een miljardair­sechtpaar in december. Barry Sherman, oprichter van Apotex, een grote producent van generieke medicijnen, en zijn vrouw Honey werden gewurgd aangetroff­en in hun villa. Van een dader is nog geen spoor.

 ??  ??
 ?? (kleine foto). FOTO'S CHRIS YOUNG, THE CANADIAN PRESS, AP ?? In tuinen in heel Toronto wordt gezocht naar stoffelijk­e resten van slachtoffe­rs van de van meerdere moorden verdachte hovenier Bruce McArthur
(kleine foto). FOTO'S CHRIS YOUNG, THE CANADIAN PRESS, AP In tuinen in heel Toronto wordt gezocht naar stoffelijk­e resten van slachtoffe­rs van de van meerdere moorden verdachte hovenier Bruce McArthur
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium