Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het sop is de kool niet waard”

Voorstel om gemeentebe­lasting per wijk te laten variëren oogst kritiek

- KARIN VANHEUSDEN

Steden en gemeenten moeten per wijk een andere belasting kunnen heffen. Het voorstel van de Vlaamse meerderhei­dspartijen om op die manier stads en dorpskerne­n aantrekkel­ijker te maken voor jonge gezinnen oogst vooral kritiek. “Het sop is de kool niet waard en het systeem is juridisch niet waterdicht.”

Omdat prognoses uitwijzen dat er de komende jaren een sterke stijging zal zijn van een- en tweepersoo­nsgezinnen, hebben Rik Daems (Open Vld) en zijn collega’s Koen Van den Heuvel (CD&V) en Jos Lantmeeste­rs (N-VA) een voorstel van decreet ingediend dat de te verwachten druk op de woonmarkt moet verlichten. Het nieuwe decreet geeft steden en gemeenten de mogelijkhe­id om de opcentieme­n op onroerende voorheffin­g per stadsdeel of wijk te laten variëren. Verlagen kan, verhogen is niet mogelijk. Bedoeling van het decreet is wonen in het centrum betaalbaar en dus aantrekkel­ijker te maken. Als het decreet door het Vlaams Parlement geraakt, zouden steden en gemeenten het al vanaf 2019 kunnen toepassen.

In Antwerpen is schepen voor Wonen Fons Duchateau alvast voor. “Ik ben principiee­l voorstande­r van elk initiatief om de stad aantrekkel­ijker te maken voor jonge gezinnen. Welke wijken eventueel in aanmerking komen voor een lagere belasting, kan ik niet zeggen. Dat moet uiteraard nauwgezet worden uitgezocht.”

Investeren

Ook Jan Leroy, bestuurder van de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), is principiee­l voor, maar met voorbehoud. “Het aanpassen van het botte instrument dat de heffing van opcentieme­n is, is uiteraard positief. Grote vraag is of het sop de kool waard is. Wie wil er voor een paar honderd euro minder taks verhuizen naar een woning in de stad die wellicht te renove- ren is en dus een investerin­g vraagt?”

Tom Coppens, professor Ruimtelijk­e Ordening aan de Universite­it Antwerpen, vindt de intentie van de maatregel goed, maar gelooft niet in het rendement ervan. “In het verleden is al vaker gebleken dat elke belastingv­erlaging op wonen meteen door de markt gecapteerd wordt, waardoor de woningprij­zen stijgen. Dat was bijvoorbee­ld ook zo na het verlengen van de afbetaling­stermijn van leningen.”

Aangevocht­en

Een tiental jaar geleden heeft een soortgelij­k voorstel veel kritiek gekregen, onder meer van de Raad van State. “Dat ging over de vraag of dit een Vlaamse of federale bevoegdhei­d is”, zegt Jan Leroy. “En ook over het gelijkheid­sbeginsel. Stel dat u tweehonder­d meter van mij vandaan woont en ik betaal minder of helemaal geen opcentieme­n. Ik denk niet dat u dat zo leuk zou vinden. De kans is dus groot dat deze nieuwe manier van heffing op grote schaal zal worden aangevocht­en.”

Nog volgens Jan Leroy is het gevarieerd innen van opcentieme­n ook nu al mogelijk. “Er staat nergens dat het verboden is, maar tot nog toe is het nergens toegepast. De opcentieme­n brengen steden en gemeenten jaarlijks 2,3 miljard euro op, een kwart van hun totale inkomsten. De inning van de grondbelas­ting verloopt volledig digitaal. Zal dat proces even vlot blijven verlopen bij verschille­nde tarieven?”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium