Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik doe mee om te steunen”

Mieke Vogels kandidaat voor (districts)lijst Groen bij gemeentera­adsverkiez­ingen

- KARIN VANHEUSDEN

Ik ben gevraagd voor de lijst in Deurne en nu Samen niet meer bestaat, heb ik daar met plezier ja op gezegd”, zegt Mieke Vogels, voormalig partijvoor­zitter, minister, parlements­lid en schepen voor Groen.

Mieke Vogels (63) heeft nooit verborgen dat ze een koele minnares was van Samen, de kartellijs­t waarmee Groen en sp.a in Antwerpen naar de gemeentera­adsverkiez­ingen wilden trekken. “Groenen geloven in de macht van het idee, socialiste­n geloven in het idee van de macht”, zegt ze daarover. “Ik heb mijn mening over Samen altijd heel duidelijk gesteld binnen de partij. Ik heb nooit de intentie gehad om als kandidaat op de kartellijs­t te gaan staan. Dat zou pas hypocriet geweest zijn. Ik ben nu heel blij dat ik de partij toch kan steunen.”

“Beetje vreemd wel dat mijn kandidatuu­r deze keer zo veel aandacht krijgt. Sinds 1982 heb ik op zowat elke lijst van Groen of vroeger Agalev gestaan, zowel voor de lokale verkiezing­en, de Vlaamse als de federale.”

Druk, druk, druk

In 2014 zegde Mieke Vogels de actieve politiek definitief vaarwel. Ook nu zet ze haar zinnen niet op een mandaat. “Ik ben in 2014 echt definitief anders gaan leven. Ik ben het type jonge senior dat het altijd druk-druk-druk heeft. Ik heb vijf kleinkinde­ren, behaalde net mijn diploma natuurgids en ik ben zeer actief binnen GroenPlus, voor de groene 55plussers. In feite is dat ook actief aan politiek doen. Ik heb 32 jaar een mandaat opgenomen, ik heb alles meegemaakt wat je in de politiek kunt meemaken. Het is nu aan de jongeren.”

Mieke Vogels is duidelijk opgelucht dat het Samen-verhaal afgelopen en achter de rug is. “Groen heeft intussen heel veel nieuwe jonge leden en ook 50-plussers aangetrokk­en die ervoor gekozen hebben te militeren voor Groen. Zij willen in volle vaart voor een duidelijk programma gaan en dat is het programma van Groen, niet dat van Samen. Ik geloof dat de partij een mooi resultaat kan neerzetten.”

Opgetogen

Groen-kopstuk Wouter Van Besien is opgetogen over de kandidatuu­r van Mieke Vogels. “Ze had ons aanvankeli­jk duidelijk gemaakt dat ze niet wilde meedoen met de Samen-lijst. Ik ben heel blij met haar vernieuwd enthousias­me. Of ze ook op de stadslijst zal staan, is nog niet duidelijk. De gesprekken over de samenstell­ing van de lijst zijn nog maar net opgestart. Pas als die interne procedures afgerond zijn, zullen we hierover meer kunnen zeggen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Mieke Vogels stelt zich kandidaat voor Groen in het district Deurne. Ze gelooft dat haar partij in oktober een mooi
resultaat kan neerzetten.
FOTO BELGA Mieke Vogels stelt zich kandidaat voor Groen in het district Deurne. Ze gelooft dat haar partij in oktober een mooi resultaat kan neerzetten.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium