Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jongeren bereiden driegangen­menu voor 150 daklozen

Twee Antwerpse jeugdhuize­n nemen maaltijdbe­deling vrijwillig over

- REBECCA VAN REMOORTERE

De vrijwillig­ers van winteropva­ng Victor 4 & 5 voor daklozen, in de Desguinlei in Antwerpen, konden het zaterdagav­ond iets rustiger aan doen. Zo’n twintig jongeren van jeugdhuis Den Eglantier uit Berchem en jeugdhuis De Schietgang uit Hoboken namen er vrijwillig een avond lang de maaltijdbe­deling over.

Elke avond om 19.30u in de winterperi­ode staat er verse soep klaar in Victor 4 & 5 voor de daken thuislozen. Afgelopen zaterdag ging dat even anders. Dan waren de schotels rijkelijk gevuld met soep, rijst, couscous, verscheide­ne groenteber­eidingen, keftaballe­tjes, kippenbout­en én tiramisu. Dat driegangen­menu werd bereid voor een 150-tal gasten door de jongeren van twee verschille­nde Antwerpse jeugdhuize­n en hun families. De ingrediënt­en werden aangekocht met het geld dat ze hadden ingezameld met een wafel- en truffelver­koop.

“Jaarlijks werken onze twee jeugdhuize­n onder koepelorga­ni- satie Formaat samen voor dit initiatief. Dat doen we ondertusse­n al ongeveer tien jaar. Als jonge ke- rel al nam ik deel aan deze actie onder begeleidin­g van de toenmalige jeugdwerke­r. Nu heb ik de organisati­e overgenome­n”, zegt Redouan El Ouazghar van De Schietgang.

“We vinden het belangrijk dat onze jongeren met eigen ogen zien dat het niet voor iedereen vanzelfspr­ekend is om elke dag een warme maaltijd te kunnen eten”, legt El Ouazghar uit. “De jongeren worden nauw betrokken. Ze verkopen eerst zelf wafels en truffels om geld in te zamelen. Het eten bereiden ze ook zelf, samen met hun mama’s en onze vrijwillig­ers, en daarna serveren ze het. Zo komen ze in contact met de mensen die Victor 4 & 5 komen, dat is voor hen vaak een echte eyeopener.”

250 potjes tiramisu

Mina El Barkani (16), een van de jongeren van De Schietgang, is voor de eerste keer in de winteropva­ng. “Gisterenav­ond waren we met alle meisjes tot 23u in de weer om 250 potjes tiramisu te maken. We wilden zeker niet te weinig hebben. De voorbereid­ingen gingen goed, al waren de meisjes wel even afgeleid toen rapper Soufiane Eddyani mee kwam helpen. Hij zet zijn schouders ook mee onder dit initiatief.”

Ook Yassine Errajel (14) schept met plezier mee op. “Ik had niets gepland vanavond en belde naar het jeugdhuis om te vragen of er iets te doen was. Toen ik hoorde dat ze hier kwamen helpen, ben ik ook langsgekom­en. Ik had ook al wafels verkocht. De mensen hier zijn heel sociaal en dankbaar, dus het is leuk om te doen.”

Dat de jongeren wel heel royaal gekookt hadden, bleek al snel aan de vele overschott­en. “We hadden dan ook enorm veel ingrediënt­en. Een deel daarvan hebben we gekocht met de opbrengst van de wafelverko­op, maar het meeste hebben we gratis gekregen als donatie van handelaars in de buurt. Zelfs de drank hebben we gratis gekregen, van een winkelier in de Abdijstraa­t. Mensen zijn duidelijk bereid om te helpen als je het vraagt”, zegt Najat Hasnouni Alaoui, vrijwillig­er bij De Schietgang. En de overschot, die werd de volgende dag nog geserveerd.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De jongeren scheppen hun zelfgemaak­te maaltijd uit voor de daklozen in winteropva­ng Victor 4 & 5.
FOTO JORIS HERREGODS De jongeren scheppen hun zelfgemaak­te maaltijd uit voor de daklozen in winteropva­ng Victor 4 & 5.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium