Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dronkaard maait vader en zoontje bijna van trottoir

‘Joods Actueel’ vermoedt antisemiti­sme als motief voor bijna-aanrijding

- SAM REYNTJENS

Een dronken man heeft op een haar na een orthodox Joodse man en zijn zoontje aangereden op het voetpad van de Isabellale­i. Hij kon door de politie opgepakt worden.

Het incident dateert van zaterdagoc­htend en werd gefilmd door een bewakingsc­amera van een gebouw in de Isabellale­i. Die beelden werden zaterdagna­middag verspreid via de website van Joods Actueel en begonnen al snel rond te gaan op sociale media. Op de beelden is te zien hoe een orthodox Joodse man met zijn zoontje op het voetpad wandelt wanneer ze plots opzij moeten springen. Een auto rijdt naast het duo het fietspad en het voetpad op en mist de twee maar op een haar na.

“Militairen zagen het incident gebeuren”, zegt politiewoo­rdvoerder Wouter Bruyns. “Zij hebben via een rechtstree­kse lijn de politie ingeseind en de nummerplaa­t van de wagen is opgenomen in ons ANPR-netwerk.”

Niet veel later kon de politie de bestuurder van het voertuig arresteren, hij viel op door zijn onverantwo­ord rijgedrag. Het gaat om een dertig- jarige man uit Borgerhout.

De bestuurder kon uiteindeli­jk pas uren later verhoord worden, hij bleek namelijk flink onder invloed van alcohol. Nadat de man ’s avonds verhoord was, besliste het parket dat er geen voorleidin­g bij de onderzoeks­rechter nodig was. Hij mocht gisterenoc­htend het cellencomp­lex verlaten. De politie startte een onderzoek naar de feiten, het incident werd ook gefilmd door een van de politiecam­era’s in de Isabellale­i. Volgens de politie is er op dit ogenblik geen enkele aanwijzing dat de man het duo bewust probeerde aan te rijden en dat hij dat zou gedaan hebben omdat het Joodse mensen betrof.

“Wél antisemiti­sme”

Het fragment werd gisteren druk besproken op sociale media en binnen de Joodse gemeenscha­p is de tendens enigszins anders. “Wij vermoeden wel dat het om antisemiti­sme gaat”, zegt Michaël Freilich, hoofdredac­teur van Joods Actueel. “De man die aan de aanrijding ontsnapte, gelooft niet dat de chauffeur dronken was. Hij vertelde me dat de auto in een rechte lijn naar hen toe reed en ook na het incident reed de man verder zonder zwalpen. Daarom denkt hij dat de chauffeur pas nadien is beginnen te drinken, na de bijna-aanrijding en voor zijn arrestatie.”

Achtergron­d

Dat de chauffeur bovendien van Arabische origine zou zijn, sterkt Freilich in zijn overtuigin­g. “Pas op, ik ben geen racist”, zegt hij. “Maar de achtergron­d van de man geeft me wel meer zekerheid over mijn vermoeden van antisemiti­sme. Er was trouwens, behalve daar in de Isabellale­i geen enkel ander incident. Alleen bij deze herkenbare Joden reed hij op het voetpad.”

Dat er op de sociale media en in de berichtgev­ing op Joods Actueel zo hard gehamerd wordt op het vermoeden van antisemiti­sme is volgens Freilich het gevolg van eerdere incidenten. “Die worden altijd geminimali­seerd. De daders ontkennen altijd dat ze ingegeven zijn door antisemiti­sme, hun scheldpart­ijen of vandalisme blijken dan plots ‘toevallig’ een Jood of een synagoge geviseerd te hebben.”

 ?? FOTO RR ?? Het incident werd gefilmd door een bewakingsc­amera, de beelden werden vervolgens verspreid via de website van Joods Actueel.
FOTO RR Het incident werd gefilmd door een bewakingsc­amera, de beelden werden vervolgens verspreid via de website van Joods Actueel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium