Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De Academie ligt me na aan het hart”

-

Kersvers stadsdicht­er Maud Vanhauwaer­t onthulde zaterdag op de Dag van de Academies haar eerste stadsgedic­ht. Maud volgt al zo goed als heel haar leven les op de Academie en gaf er zelf ook twee jaar Voordracht.

Op Dag van de Academies gooiden alle Academies de deuren open voor publiek en geïnteress­eerden. Het thema van deze editie was ‘Boodschap van Algemeen Nut’. Met dat thema ging ook Maud Vanhauwaer­t aan de slag. Ze schreef een gedicht met een niet mis te verstane boodschap. “Alles is kunst voor mij. Een mooi liedje, een indrukwekk­end gebouw in de stad of iemand die ergens mooi over spreekt, kunst is overal. Met mijn gedicht wil ik de boodschap brengen dat een wereld zonder kunst kaal en saai zou zijn.”

Dat de nieuwe stadsdicht­er dit gedicht mocht maken voor de Academie is voor haar een hele eer. “De Academie is heel belangrijk geweest voor mijn ontwikkeli­ng. Ik heb er heel mijn leven gestudeerd. Vroeger volgde ik muziekles en speelde ik onder meer viool, piano, gitaar en blokfluit tot ik ontdekte dat mijn muzikaal talent beperkt is. Dan ben ik me meer op voordracht gaan focussen, waar ik ook echt iets profession­eel mee wilde gaan doen. Dat is het leuke, de Academie is er voor mensen die profession­ele ambities hebben, maar ook voor zij die het gewoon voor het plezier doen.”

Het gedicht werd zaterdag ont- huld op de Academie van Wilrijk waar het een permanente plek krijgt. “Ik heb hier in Wilrijk ook nog les gevolgd”, vertelde Maud er. “Daarnaast heb ik in Borgerhout twee jaar lesgegeven in woord, maar daar moest ik jammer genoeg mee stoppen omdat het niet langer combineerb­aar was met mijn agenda.”

Het gedicht van Maud is zowat het eerste wapenfeit van haar als stadsdicht­er. Op Gedichtend­ag op 25 januari werd ze officieel aangesteld en nam ze het roer over van Maarten Inghels. “Ik ben blij dat ik poëzie tot een groter publiek kan brengen als stadsdicht­er. Ik kijk ook uit naar volgende projecten. Voor vijftig jaar bibliothee­k Driehoek in Ekeren binnenkort werk ik ook nog aan een heel leuk en zelfs magisch project. Dat is iets voor eind februari.”

 ?? FOTO JHS ?? Het stadsgedic­ht van Maud Vanhauwaer­t hangt in Wilrijk.
FOTO JHS Het stadsgedic­ht van Maud Vanhauwaer­t hangt in Wilrijk.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium