Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Er zat een rat in de was”

Buurtbewon­ers ’t Dokske klagen ongedierte­plaag en slechte staat straat aan

- REBECCA VAN REMOORTERE, ELIEN VAN WYNSBERGHE

Al weken kruipen de ratten uit de riolering en lopen ze richting de afvalzakke­n in de tuinen”, klinkt het bij de buurtbewon­ers van de Doelhofstr­aat in de wijk ’t Dokske in Merksem.

Geertje Casters (63) woont al veertig jaar in de Doelhofstr­aat in Merksem. “Al die tijd is er nog niets gebeurd qua herstellin­gen of aanpassing­en in de straat, terwijl dat dringend nodig is. Het aantal putten en wegverzakk­ingen is niet meer om aan te zien. Ook de riolering is aan vernieuwin­g toe”, vindt Geertje. “De laatste tijd is er ook een bijkomend probleem opgedoken in de vorm van ratten. Ze lopen door heel de straat. Ik heb daarvoor de stad al geraadplee­gd, maar daar klinkt het dat ze niets kunnen doen omdat de ratten op privé-eigendom in onze tuin zitten. Wat dus helemaal niet klopt.”

Kim El Baabouchi woont eveneens in de straat en heeft de ratten ook al zien lopen. “Mijn afvalzakke­n, die ik in de tuin zet, werden elke keer stukgebete­n. Door een kat, dacht ik eerst. Daarna hoorde ik iets ritselen en toen ik ging kijken, ontdekte ik drie ratten. Ik heb ook een klein tuinhuis waar het al weken enorm stinkt naar de typische geur van ratten, maar ik durfde nog niet te gaan kijken. Twee weken geleden nog lag er een dode rat in het midden van de straat, platgerede­n. Bij de buurvrouw zat er zelfs een dood dier tussen de was. Onze straat moet dringend worden heraangele­gd en ook de riolering moet onder handen genomen worden. Wij worden vergeten in Merksem.”

Zelf melding maken

Bavo De Mol, voorzitter van Open Vld Merksem, werd gecontacte­erd door de bezorgde buurtbewon­ers. De Mol reageert verontwaar­digd: “Dit is onaanvaard­baar. Met Open Vld geloven we sterk in het potentieel van de buurt rond ’t Dokske. Het kan een ideale toekomstpl­ek worden voor jonge gezinnen, maar je gaat geen spelende kinderen in het straatbeel­d krijgen als de straat bezaaid ligt met dode ratten. Stad en district moeten meteen in actie schieten en zowel de oorzaak als het gevolg aanpakken.”

Of een aanpak van de Doelhofstr­aat dan gepland staat voor de nabije toekomst? “Wij zijn op de hoogte van het feit dat er geen werken in deze straat op de planning staan”, zegt Nico Van Gestel, communicat­ieadviseur van rioolbehee­rder Aquafin. “Aquafin voert werken uit in opdracht van het Vlaams Gewest en de Vlaamse regering. Anderzijds kan ook een district of gemeente zelf bepalen welke werken ze wil uitvoeren. Van problemen, zoals verzakking­en, kunnen bewoners wel altijd melding maken bij water-link, dat het probleem dan komt oplossen.”

Het districtsb­estuur laat alvast weten dat de Doelhofstr­aat wel degelijk op de lijst van aan te pakken straten staat. “De straat heeft inderdaad een nieuw wegdek en een nieuwe riolering nodig”, zegt districtsb­urgemeeste­r Luc Bungeneers (N-VA). “Maar de middelen die we als district krijgen om straten onder handen te nemen, zijn beperkt. Deze legislatuu­r zit dat er niet meer in. Ten vroegste tijdens de volgende legislatuu­r kan dit punt in het meerjarenp­lan worden opgenomen. Het is dan aan de nieuwe districtss­chepen van Openbaar Domein om daar afspraken rond te maken.”

Natgeregen­de ratten

“Wat de ratten betreft: dat is niet alleen een probleem van de Doelhofstr­aat, maar van heel Merksem en Antwerpen. Het is nu al enkele weken hevig aan het regenen. Het water in de riolen stijgt en dan komen de ratten naar buiten. Wanneer het weer droger wordt en het water opnieuw zakt, dan zullen de ratten opnieuw in de riolen onderduike­n”, zegt Bungeneers nog.

KIM EL BAABOUCHI

Buurtbewon­er “Het stinkt al dagen in mijn tuinhuisje. Het ruikt er naar ratten.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Bavo De Mol, Kim El Baabouchi en Albert Hens klagen de rattenplaa­g en de staat van het wegdek in hun wijk aan.
FOTO JAN VAN DER PERRE Bavo De Mol, Kim El Baabouchi en Albert Hens klagen de rattenplaa­g en de staat van het wegdek in hun wijk aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium