Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘‘Na enkele Bintangbie­rtjes te veel kwamen we op het idee om een container vol spulletjes uit Bali te verschepen naar België”

Tweede lichting (vrouwelijk­e) ondernemer­s neemt intrek in de Nieuwe Natie

- VALERIE THYS Ondernemer

Het tijdelijke shoppingpr­oject de Nieuwe Natie verwelkomd­e dit weekend een tweede lichting enthousias­te popuppers. Valerie Thys is een van hen. Zij verkoopt handgemaak­te spullen en een van de duurste koffiesoor­ten ter wereld uit Bali.

Valerie Thys neemt haar intrek naast zeven andere vrouwelijk­e ondernemer­s op de tweede verdieping van de Stadsfeest­zaal op de Meir in de Nieuwe Natie. De Nieuwe Natie is een tijdelijk shoppingpr­oject van de stad Antwerpen. Creatieve ondernemer­s die een eigen zaak willen beginnen, kunnen er hun winkelconc­ept of producten uittesten en krijgen daarbij begeleidin­g en coaching.

De Bali Beach conceptsto­re blijft er tot 1 april. “Ik verkoop alleen maar spulletjes die gemaakt zijn op Bali in Indonesië. Alles is handgemaak­t door lokale kleine ondernemer­s.” Het idee om een conceptsto­re rond Bali te beginnen, is gegroeid na enkele reizen naar het eiland. “Ik was al vaker in Bali geweest, maar het was pas tijdens onze huwelijksr­eis dat mijn man en ik – na enkele Bintangbie­rtjes te veel – op het idee kwamen om een container vol spulletjes te verschepen naar België”, vertelt Valerie.

Bali Beach verkoopt onder meer manden gemaakt van gerecyclee­rd plastic gevonden op de lokale stranden. “Een afvalbelei­d is er niet echt in Indonesië. Het plastic afval wordt er vaak gedumpt in grachten of gewoon op de grond. Enkele lokale ondernemer­s verzamelen nu alle plastic en maken er leuke spullen zoals kleurrijke manden van.”

Kopi Loewak

Naast haar winkeltje, serveert Valerie ook nog ontbijt, ijsjes en koffie in de Nieuwe Natie. Een kopje koffie kost ongeveer 45 euro. “Ik verkoop er Kopi Loewak, een van de duurste koffiesoor­ten ter wereld. Het is hier heel moei- lijk te vinden. De koffie wordt gemaakt van uitwerpsel­en van de civetkat die eerst koffiebess­en eet. Daardoor is de prijs zo hoog en de smaak zo goed.”

Ook achter de ijsjes zit een verhaal. “Die ijsjes hebben we leren kennen op Bali. Het zijn fruitijsje­s zonder toegevoegd­e suiker, glutenvrij en caloriearm. Na lang zoeken en uittesten, hebben we acht verschille­nde smaken gecreëerd.” Voor wie een ijsje deze periode te koud is, maakt Valerie er een ontbijtfor­mule van in een bowl met granola.

Een deel van de opbrengst van de conceptsto­re gaat naar de Bali Children Foundation. “We helpen zo twee kinderen in een afgelegen dorp op Bali om naar school te kunnen gaan”, vertelt Valerie.

Gelijkvloe­rs

De onderneems­ter had al een tijdelijke conceptsto­re in Knokke en Blankenber­ge. “Ik hoop iets te kunnen openen in Antwerpen,

deze tijdelijke invulling geeft me de kans om te experiment­eren in de stad. Ik zou graag in het centrum iets beginnen, maar dan liefst op het gelijkvloe­rs waar meer passage is.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S PATRICK DE ROO ?? Valerie Thys heeft een tijdelijke shop met allemaal spullen uit Bali. Rechts: speciale koffie, Kopi Loewak, hoort daar ook bij.
FOTO'S PATRICK DE ROO Valerie Thys heeft een tijdelijke shop met allemaal spullen uit Bali. Rechts: speciale koffie, Kopi Loewak, hoort daar ook bij.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium