Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dossier huisjesmel­kerij: op stap met de wooninspec­teurs

Elke week komt er ergens in Antwerpen een ploeg wooninspec­teurs, technici, politierec­hercheurs, maatschapp­elijk werkers, verhuizers en een slotenmake­r samen om een inval te doen in een pand dat waarschijn­lijk verhuurd wordt door huisjesmel­kers. Achter ono

- MAAIKE FLOOR

NORA Huurder “Een invalide dame die beneden woonde, kreeg druppels water op zich, maar kon zich niet verleggen. Honden behandel je niet eens zo, die krijgen een betere thuis.”

Als de dienst Woontoezic­ht van de stad en de Vlaamse wooninspec­teurs genoeg aanwijzing­en hebben dat een eigenaar zijn huurders in gevaarlijk­e omstandigh­eden laat wonen, wordt er samen met de lokale recherche en het parket een inval gedaan. Wij mochten mee met zo’n gezamenlij­ke actie in een onbewoonba­ar verklaard pand, waar toch nog twee huurders opdoken.

Het is nog donker buiten als de politie komt aanrijden. In tien minuten tijd verzamelen heel wat mensen voor het pand in Antwerpen-Noord dat vandaag geïnspecte­erd wordt. Een buurman heeft de activiteit op straat al gezien en belt aan bij het pand om de eigenaar in te seinen. Niet veel later hangt Younes* in zijn werkkleren uit het raam van de eerste verdieping. “Kunt u de deur komen opendoen?”, vraagt de teamleider van de cel Krot Op van de lokale recherche. In de deuropenin­g beneden krijgt hij het toegangsbe­vel van de burgemeest­er te zien. “U weet dat uw pand onbewoonba­ar verklaard is in augustus? We komen het pand opnieuw controlere­n. Wonen er nog mensen?” Younes beweert dat iedereen ondertusse­n verhuisd is. Zijn eigen appartemen­t op de eerste verdieping wordt ongemoeid gelaten, de rest wordt kamer na kamer doorzocht. “Pas op voor de trap”, zegt de teamleider. “Die is in slechte staat.”

Overal staan zakken afval en bouwmateri­alen. Er wordt hier duidelijk verbouwd, maar profession­eel gaat het er niet aan toe. Her en der hangen afvoerbuiz­en die nergens op aangeslote­n zijn, uit de muur steken losse elektricit­eitsdraden en op een paar pas geverfde muren na is het toch vooral een uitgeleefd pand. In de eerste kamer die geïnspecte­erd wordt, liggen nog wat kleren en persoon- lijke spullen, maar er is niemand aanwezig. “Sporen van bewoning”, concludeer­t een van de rechercheu­rs. Hij heeft papieren zien liggen van een bewoner die er vorige keer ook werd aangetroff­en, met een datering in december 2017. Dat is drie maanden nadat het pand onbewoonba­ar werd verklaard. Op het aanrecht ligt een cake die goed was tot 22 januari. Ook die zal er niet sinds augustus liggen.

485 euro per maand

Een tweede kamer zit op slot. “Woont hier iemand?” vraagt de teamleider nog eens aan de eigenaar. Die schudt overtuigd van nee. Tegelijker­tijd breekt de slotenmake­r het slot open. “Er moet hier wel iemand binnen zijn, want er zit een sleutel aan de binnenkant van de deur.” Een minuut later staan de inspecteur­s in de kamer. Vanop het bed kijkt een jongeman hen verschrikt aan. Op een bed, een krakkemikk­ig nachtkastj­e, een bank en een tafeltje na, staat er niets in de kamer. De verwarming is al een tijd kapot, en in het keukentje ernaast komt alleen koud water uit de kraan.

Uit het verhoor van Zafir* uit Somalië blijkt dat hij sinds 1 juni in het pand woont. Hij betaalt 485 euro per maand voor zijn kamer. Hij houdt nog 375 euro over om van te leven. Sinds drie maanden is er geen verwarming en elektricit­eit meer in zijn kamer. Douchen kan ook niet en de leiding van de keukenkraa­n loopt rechtstree­ks de kelder in. “Ik vraag de huisbaas elke dag om de problemen op te lossen, maar hij zegt steeds ‘morgen’”, zucht Zafir. Hij is aan het aftellen, over een paar dagen kan hij verhuizen naar een beter appartemen­t.

Gevaar voor elektrocut­ie

Ondertusse­n komt de technicus uit de kelder naar boven. “Het pand moet onmiddelli­jk gesloten worden. In de kelder en in de badkamer is gevaar voor elektrocut­ie.” Tijdens zijn controle heeft hij ook kakkerlakk­en zien wegkruipen.

Twee maatschapp­elijke assistente­n van de stad ontfermen zich over Zafir. Ze nemen contact op met zijn maatschapp­elijk assistente van het OCMW en bellen met het sociaal verhuurkan­toor. Zijn nieuwe appartemen­t staat toevallig al leeg, Zafir heeft geluk. Vanavond slaapt hij in een verwarmd appartemen­t en kan hij rustig douchen.

Op de derde verdieping is nog een deur op slot. Pas bij de tweede keer aankloppen, als de slotenmake­r aanstalten maakt om het slot open te breken, komt er iemand open doen. De man spreekt net genoeg Nederlands om zijn verhaal te doen. In zijn kamer staat een bed, een bank en een geimprovis­eerd keukenblok­je. Op twee stoelen heeft hij een los aanrecht gelegd met twee elektrisch­e pitjes. Onder de spoelbak staat een emmer. Jawad* is in november in het pand komen wonen en betaalt 475 euro per maand. “Weet u dat het pand onbewoonba­ar is verklaard?” Jawad schudt zijn hoofd. Hij weet van niets. Ook voor hem wordt een oplossing gezocht: Jawad kan naar een crisiswoni­ng van de stad. Een kwartiertj­e later staat hij met twee zakken op de stoep. Meer bezittinge­n heeft hij niet.

Eitjes van kakkerlakk­en

In het mobiele kantoor van de politie wordt een debriefing gehouden, maar eerst worden de schoenzole­n bespoten met een anti-insectensp­ray. “Eitjes van kakkerlakk­en wil je echt niet mee naar huis nemen”, zegt een rechercheu­r. Ondertusse­n sluit iemand van Eandis de meters af voor alle kamers, behalve voor die van de eigenaar. De kamers worden door een firma afgesloten met ijzeren platen. “Voor ons begint het echte werk nu pas”, zegt de teamchef van de cel Krot Op van de politie, die net als zijn collega’s liever niet met zijn naam in de krant staat. “Als ons onderzoek is afgerond, moet de eigenaar waarschijn­lijk voor de rechter verschijne­n.” Met zeven jaar ervaring heeft hij al heel wat schrijnend­e situaties gezien. Vorige week nog, een pand met zes kamers op de eerste en tweede verdieping. “Op de begane grond woont een gezin met zeven kinderen. Alle bewoners van de kamers boven moesten door het appartemen­t van dat gezin om naar hun eigen kamer te gaan. Er was geen halletje of niets.”

De laatste tijd zien de rechercheu­rs veel Syriërs, Irakezen, Somaliërs en Afghanen die in penibele omstandigh­eden in krottige appartemen­ten wonen. Of ze stuiten op Oost-Europese werknemers die met z’n tienen in een driekamera­ppartement­je worden gedropt. Sommige bewoners zijn zo bang dat ze zich in de kast verstoppen als de politie arriveert, anderen vluchten snel weg via de achterkant van het pand. “De bewoners hebben niets te vrezen van ons. Voor de eigenaren zijn de consequent­ies veel groter als het tot een rechtszaak komt.”

Verschille­nde fases

De gezamenlij­ke acties van politie, parket, wooninspec­tie en de stad gebeuren wekelijks. Het zijn de meest zorgwekken­de panden die het eerst aan de beurt zijn. De meeste controles gebeuren door de woontoezic­hters van de stad, die op vraag van huurders, eigenaren, politie, OCMW of andere (stads)diensten een technisch verslag opmaken van een woning. Bij gebreken die vijftien strafpunte­n opleveren, krijgt een eigenaar zeven weken de tijd om het pand in orde te brengen. Dat is de zogenaamde aanmanings­fase, waarbinnen de stad inspanning­en levert om de eigenaar te overtuigen om de gebreken te herstellen. Is er in die periode toch niets gebeurd, dan start de administra­tieve procedure om een woning on-

geschikt (zonder veiligheid­srisico, maar de huurders moeten wel hun opzeg krijgen) of ongeschikt en onbewoonba­ar (gevaarlijk­e situaties in het pand, dat zes maanden na het besluit wordt ontruimd tijdens zo’n gezamenlij­ke actie) te verklaren. Ondertusse­n krijgt de eigenaar vier weken de tijd om alsnog in actie te komen.

Opnieuw een gaslek

“Een week na de explosie op de Paardenmar­kt kwam ik op hercontrol­e in een pand waar het naar gas rook. Ik heb meteen de ramen open gezet en de gaskraan dichtgedra­aid. Een loodgieter vond met zijn detectieto­estel een lek in een schacht onder de douchekuip. Dat had daar slecht kunnen aflopen”, vertelt woontoezic­hter Danny Jacobs. Hij was vanmorgen aanwezig bij de actie in Antwerpen-Noord en heeft later nog een controle op het Zuid ingepland, samen met twee maatschapp­elijk werkers. Hij heeft een afspraak bij huurders die zich zorHij gen maken over een ingestort plafond. “We hebben al langer last van lekkage, maar op 31 december is een deel van het plafond naar beneden gekomen. De brandweer is komen stutten, maar we zijn bang dat er door het vocht in de muur een kortsluiti­ng kan ontstaan of dat er nog meer naar beneden komt”, zegt Nora, die er samen met haar volwassen dochter Hiba woont. “De eigenaar is niet eens komen kijken. Hij zegt dat we hier uit moeten. Een invalide dame die beneden woonde, kreeg ’s nachts druppels water op zich, maar kon zich niet verleggen. Honden behandel je niet eens zo, die krijgen een betere thuis.”

Danny doet een rondgang door het appartemen­t en de gemeenscha­ppelijke delen en komt uit op 21 strafpunte­n. “De situatie is gestabilis­eerd, dus er is geen acuut gevaar. We maken een verslag op waarvan de eigenaar en u een exemplaar krijgen toegestuur­d. Op basis daarvan zal de eigenaar de gebreken moeten herstellen.” In een moeite door worden ook de andere appartemen­ten gecontrole­erd. Zelfs in de kelder is een appartemen­t gemaakt. Het is klein voor een gezin met twee kinderen en donker met maar een raam aan de straatkant en een aan een binnenkoer. Danny Ja- cobs: “Ik zou er niet willen wonen, maar dit is nog een van de betere appartemen­ten. Mensen bellen ons vaak op voor vochtprobl­emen, terwijl de gasketels en elektricit­eit pas echt voor gevaarlijk­e situaties zorgen. In dit pand is dat in orde. Het gezin in de kelder had wel de verluchtin­g dichtgepla­kt. Dat is geen goed idee.”

Open riool

Van matrassenv­erhuur in vochtige kelders tot een kluizenaar die zijn toilet verplaatst­e en er niet beter op vond om een gat te zagen in de vloer, waardoor de kelder vol stront kwam te liggen. Danny heeft alle mogelijke scenario’s meegemaakt.

bezocht ooit een pand waar een vrouw haar matras deelde met een sint-bernardsho­nd die niet meer op zijn poten kon staan en zijn gevoeg deed op diezelfde matras. Onlangs bezocht Danny een geïmprovis­eerd appartemen­tje achter een Afrikaanse kerk. De kerkganger­s maakten allemaal gebruik van het toilet en het keukentje van de bewoonster.

“We draaien goed”

In elke straat in Antwerpen kent Danny wel panden waar hij ooit op controle is geweest. Danny is een van de laatste anciens die is overgeblev­en in de ploeg toezichter­s waarover de laatste weken felle politieke discussies worden gevoerd. “Ondanks de lastige overgangsp­eriode en de krappe bezetting, draaien we vrij goed”, zegt hij. “Ik doe het ook graag: elke verbeterin­g die er dankzij ons komt, zorgt voor een leefbaarde­r huis of appartemen­t. We doen wat we kunnen. In een stad als Antwerpen zal je altijd achter de feiten aanlopen, er zal nooit volk genoeg zijn.” Een uitspraak die de lokale recherche vanmorgen ook deed. Bovendien zijn de meeste slachtoffe­rs niet geneigd om zelf naar de politie of een woonkantoo­r te stappen. “Voor veel mensen hangt hun uitkering af van hun domicilie, dus gaan ze niet klagen als de omstandigh­eden niet best zijn. Als je uit een tentenkamp in Calais komt, ga je niet klagen over een oude gasketel. Als je uit een vluchtelin­genkamp in Ethiopië komt, ben je al blij dat er drinkbaar water uit de kraan komt. Dat is de realiteit.”

MAAIKE FLOOR

•Op verzoek van politie en gerecht zijn de namen van de huisbaas en de slachtoffe­rs fictief.

DANNY JACOBS

Woontoezic­hter “In een stad als Antwerpen zal je altijd achter de feiten aanlopen. Er zal nooit volk genoeg zijn.”

De meest flagrante gevallen van huisjesmel­kerij of krotverhuu­r komen terecht bij Wooninspec­tie, die samen met de andere betrokken partijen controleac­ties opzet en de eigenaars aanklaagt. “Het is niet de bedoeling om eigenaars te pakken, het is onze bedoeling om krotverhuu­r te stoppen”, zeggen inspecteur­s Guy Verstraete­n en collega Kristiaan Vanderbies­en.

Panden controlere­n, huurders en eigenaren verhoren en procesverb­aal opstellen, de inspecteur­s van Wooninspec­tie doen het allemaal. “Wij zijn officiers van de gerechteli­jke politie op het gebied van woonkwalit­eit met dezelfde bevoegdhed­en als de lokale recherche. Als wij ergens een pand komen controlere­n, zijn de bewoners meestal wel op de hoogte dat het pand waar ze wonen niet in orde is. Vaak zijn ze blij dat wij er zijn.”

Toch gebeurt het vaak dat een pand wordt verzegeld na jullie controleac­tie. Dat zal niet aangenaam zijn voor de bewoners.

In Antwerpen zijn er altijd maattellen schappelij­k werkers mee om de bewoners te begeleiden, samen met een team verhuizers van de stad en de lokale recherche. Ze worden dus goed begeleid en er is altijd wel een vorm van crisisopva­ng beschikbaa­r. Er worden inderdaad stalen deuren in het ge- bouw gezet om het te verzegelen en gas en elektricit­eit worden afgesloten. Vergeet niet dat we en- kel strafrecht­elijke handhaving doen in de meest extreme gevallen. Onze prioriteit­en zijn woningen met flagrante gebreken, woningen die onbewoonba­ar verklaard zijn maar toch nog verhuurd worden, en acties op aansturen van het parket.

Wat gebeurt er met de eigenaar van zo’n pand?

Eerst wordt die verhoord door de lokale recherche. Een maand of vier later roepen wij de eigenaar dan op voor een verhoor. Dan vragen we wat er ondertusse­n veranderd is aan de situatie. Op zo’n moment kun je vaak al goed inschatten wat voor iemand je voor je hebt.

Wat gebeurt er dan verder met het dossier?

Dat wordt naar het parket gestuurd, die dan zal beslissen of de eigenaar gedagvaard wordt. Als het tot een zaak komt, sturen we zelf ook een advocaat, onder andere voor de herstelvor­dering. Na de uitspraak laten we het vonnis betekenen aan de eigenaar en volgen we de herstelvor­dering verder op. Alle strafpunte­n moeten dan worden weggewerkt. Als de eigenaar dat te laat doet, moet hij een dwangsom betalen als die door de rechter is opgelegd.

Komen eigenaars vaak met vreemde excuses?

Meestal blijkt uit het verhoor wel hoe de situatie in elkaar zit. Een eigenaar beweert bijvoorbee­ld weleens dat die mensen in de kelder krakers zijn, maar als die mensen kunnen aantonen dat ze maandelijk­s geld betalen en de naam van de eigenaar kennen, is dat niet geloofwaar­dig. Soms ver- mensen ons dat ze een pand gekocht hebben zonder het te bezichtige­n en dat ze niet wisten dat er huurders in zaten. Soms is een pand geërfd en willen ze er niets mee te maken hebben. Ze zijn wél verantwoor­delijk, hé, dus dat kan niet. Voor een misdrijf is geen kwaad opzet nodig.

Zijn er bepaalde fenomenen die jullie veel zien opduiken?

Het opdelen van woningen in veel kamers met gedeelde voorzienin­gen. Dat is een snelle manier om veel geld te verdienen. Door iedere huurder 400 tot 500 euro te laten betalen, levert zo’n pand snel 2.000 tot 3.000 euro per maand op en maakt de eigenaar meteen winst na aftrek van de hypotheek. Dat opdelen is stedenbouw­kundig niet toegestaan en meestal is er een totaal gebrek aan beheer. Vaak zitten er alleenstaa­nde vluchtelin­gen en nieuwkomer­s in die kamers. Al heb ik laatst een pand gehad waarbij een moeder in een kamer woonde met haar twee kindjes. In een andere kamer woonde een vader met zijn kindje. Zes, zeven vierkante meter, meer zal dat niet geweest zijn en er was geen raam. De gemeenscha­ppelijke delen waren echt niet in orde. De vloer was schots en scheef gezakt. Dat zijn schrijnend­e situaties.

Hebt u andere voorbeelde­n van situaties waarvan jullie geschrokke­n zijn?

Ik kreeg ooit telefoon van een huurder die meldde dat er bakstenen naar beneden vielen in de doorgang naar zijn huis. Daarachter woonde een man met een kind. Toen we daar gingen kijken, bleek dat de zolder gestut werd met balken en dat de dragende balk was doorgesche­urd. Als die gebroken was, was die recht in de kinderkame­r gevallen. In Wilrijk was er een appartemen­t waar een gezin leefde terwijl de rest van het pand verbouwd werd. De muren rustten alleen niet op de steunbalke­n maar op een slecht gemetseld muurtje, waardoor er al scheuren in de muren ontstonden. Ondertusse­n waren ze bezig om er illegaal nog twee verdieping­en op te bouwen. Dat was levensgeva­arlijk. In een ander pand had een brand gewoed, maar de overige appartemen­ten werden gewoon verder verhuurd. Alleen bleken alle afvoerleid­ingen gesmolten te zijn. De kelder was een open riool. Ik herinner me ook een Bulgaars koppel met een baby van een jaar die in een donkere, vochtige kelder woonden. De eigenaar had er een geiser (of doorstroom­verwarmer; red.) gehangen en een douche geplaatst. Ze betaalden wel meer dan 200 euro per

KRISTIAAN VANDERBIES­EN

Wooninspec­tie Vlaanderen “Eigenaars zeggen weleens dat ze een pand kochten zonder dat ze wisten dat er huurders in zaten.”

maand. Dat is er natuurlijk ver over. Als je met gezond verstand een woning binnenstap­t, voel je vaak snel of iets kan of niet.

Werken jullie alleen aan dossiers die door Woontoezic­ht of de recherche worden voorgedrag­en?

Het gebeurt ook dat we op vraag van het parket ter plaatse gaan. Soms omdat de politie ergens was voor een ander onderzoek en ondertusse­n gezien heeft hoe slecht de situatie in het pand is voor de bewoners. De politie signaleert dat dan aan het parket. Ook als er ergens een slachtoffe­r van COvergifti­ging is gevallen, gaan wij de staat van het pand beoordelen. Als er acuut stabilitei­tsgevaar is, gaan we met de stadsingen­ieur ter plaatse. Ik herinner me een situatie waarbij een eigenaar er niet beter op gevonden had om de fundering van zijn kelder uit te graven om daar nog een appartemen­t te maken. Volgens de ingenieur bleef dat pand alleen nog staan uit gewoonte. Ze hebben toen de straat laten afsluiten en snel beton laten gieten in die kelder om de hele zaak te stabiliser­en.

Welk beeld krijgen jullie van de verhuurder­s van die verwaarloo­sde panden?

Dé krotverhuu­rder bestaat niet. Er zitten doodbrave mensen bij, maar net zo goed criminelen die met mensenhand­el bezig zijn of zo veel mogelijk winst willen maken, wetend dat het er gevaarlijk is. Sommige eigenaren doen meteen heel veel moeite om een pand snel in orde te brengen, terwijl anderen eerst doen alsof ze actie gaan ondernemen maar hun onbewoonba­re pand erna gewoon verder verhuren. Daar zit dus een groot verschil op. Sommige eigenaren hebben veertig panden, anderen twintig, of maar één. Op zich is het geen probleem als iemand veel panden heeft, maar die moeten wel allemaal in orde gebracht worden. Vaak ontstaat krotverhuu­r of huisjesmel­kerij vooral doordat een eigenaar onverschil­lig is en nalaat om zaken aan te pakken. Anderzijds gebeurt het ook dat huurders een pand helemaal uitwonen. Een tijd geleden gingen we op controle in een huis dat helemaal uitgeleefd was en vol vuilnis stond. De huurder had ook voor gevaarlijk­e situaties gezorgd door elektricit­eit af te takken. De eigenaren schrokken zich rot toen ze het pand terugzagen. Uiteindeli­jk hebben ze het gesloopt.

Jullie komen ook geregeld panden tegen waar OostEurope­se werkkracht­en worden ondergebra­cht.

Dat klopt. Soms staan er stapelbedd­en tot in de leefruimte. Of we treffen op zolder aparte kamertjes aan in lamentabel­e staat. Zelfs panden die in orde zijn, gaan snel achteruit door er tien mensen in onder te brengen. Dan worden er aftakkinge­n gemaakt van de stroom en tussenscho­tten gezet, waardoor het niet voldoet aan de eisen en waardoor gevaarlijk­e situaties ontstaan. Mensen zijn soms heel creatief. In plaats van een toilet hebben we al eens een stoel gezien met een gat erin. Of een soort van wc-bril over een oranje verkeerske­gel. Het zou grappig zijn als het niet zo schrijnend was.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Antiinsect­enspray tegen de eitjes van kakkerlakk­en.
FOTO RR Antiinsect­enspray tegen de eitjes van kakkerlakk­en.
 ?? FOTO RR ?? Omdat het pand waar de inval plaatsvond deel uitmaakt van een gerechteli­jk onderzoek, konden we binnen geen foto’s nemen. Dit is een foto van een ander pand waar inspecteur­s slachtoffe­rs van huisjesmel­kerij aantroffen in gelijkaard­ige omstandigh­eden.
FOTO RR Omdat het pand waar de inval plaatsvond deel uitmaakt van een gerechteli­jk onderzoek, konden we binnen geen foto’s nemen. Dit is een foto van een ander pand waar inspecteur­s slachtoffe­rs van huisjesmel­kerij aantroffen in gelijkaard­ige omstandigh­eden.
 ??  ?? Rechercheu­rs, toezichter­s en maatschapp­elijk werkers houden een debriefing in het mobiele kantoor.FOTO RR
Rechercheu­rs, toezichter­s en maatschapp­elijk werkers houden een debriefing in het mobiele kantoor.FOTO RR
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Woontoezic­hter Danny Jacobs maakt een technisch verslag op.
FOTO JAN VAN DER PERRE Woontoezic­hter Danny Jacobs maakt een technisch verslag op.
 ??  ??
 ?? FOTO'S RR ?? … en na de renovatie.
FOTO'S RR … en na de renovatie.
 ??  ?? Een verkrot huis voor...
Een verkrot huis voor...
 ?? FOTO'S RR ?? … en na de verbouwing.
FOTO'S RR … en na de verbouwing.
 ??  ?? Een geïmprovis­eerd toilet voor...
Een geïmprovis­eerd toilet voor...
 ??  ?? FOTO JEROEN HANSELAER
FOTO JEROEN HANSELAER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium