Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Strijd op vele fronten

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Na het afsluiten van de snelwegpar­kings en de strenge controles door de politie kon minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon gisteren aankondige­n dat er op die parkings geen transmigra­nten meer zijn. Natuurlijk betekent dit niet dat de vluchtelin­gen die Groot-Brittannië willen bereiken ineens zijn verdwenen. De smokkelaar­s zoeken allicht andere wegen. Daarom gaat de politie nu over tot het controlere­n van bussen en treinen. Bewakingsf­irma’s blijven de snelwegpar­kings in het oog houden. Op die manier worden de wegen naar Calais gesloten.

Intussen voert ook het ministerie van Justitie strijd tegen de mensensmok­kelaars, en wel door aan hun centen te zitten. Vorig jaar nam Justitie meer dan 110.000 euro van smokkelaar­s in beslag, het jaar voordien was dat nog maar 18.000 euro. De strijd wordt dus opgevoerd.

Het is goed en noodzakeli­jk dat er in ons land op twee fronten tegen de mensenhand­el wordt gestreden, maar het is niet voldoende. Er zal een veel breder front moeten worden gevormd om dit probleem de baas te kunnen, een dat zich uitstrekt over verschille­nde landen en continente­n en dat zich niet alleen richt op de smokkelaar­s, maar ook op de vluchtelin­gen zelf.

In welke mate wordt er bijvoorbee­ld samengewer­kt met Frankrijk? Het kamp van Calais is vorig jaar al opgeruimd, maar vorige week hadden er nog bloedige vechtparti­jen plaats tussen grote groepen Afghaanse en Eritrese vluchtelin­gen. Die blijven in Calais toestromen; als het niet via Frankrijk is, dan via België. Alleen een intense samenwerki­ng tussen beide landen kan die stromen indijken en het menselijk leed beperken. Elk op zijn terrein proberen de wegen dicht te houden, werkt duidelijk niet. Zoals het ook niet werkt om mensensmok­kelaars vanuit één land financieel aan te pakken. Ook daar is Europese coördinati­e van het grootste belang. Alleen, we horen daar zo weinig van.

En doen we voldoende ons best om de vluchtelin­gen zelf te informeren over de ware toedracht van de zaak? Hoe komt het dat al die mensen blijven geloven dat Groot-Brittannië het Land van Belofte is? Wat doen we om die mythe de wereld uit te helpen?

De transmigra­nten die hier in de illegalite­it ronddwalen, moeten niet alleen worden opgejaagd, maar ook geinformee­rd en begeleid naar een asielproce­dure of naar een reis terug naar huis.

En daar is dan ook nog werk aan de winkel. Er wordt wel altijd gezegd dat Europa moet bijdragen aan een verbeterin­g van de situatie van deze mensen in hun thuisland, maar wat gebeurt er eigenlijk? Wordt er bemiddeld, overlegd? Wie coördineer­t de hulp en de investerin­gen in die Afrikaanse landen? Of blijft het gewoon bij mooie woorden? Tot een of andere oorlog of de voortschri­jdende klimaatopw­arming opnieuw een grote stroom vluchtelin­gen op gang brengt. Zal dan blijken dat we uit de huidige crisis niets geleerd hebben?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium