Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Erop of eronder tegen Eupen”

DENIS VAN WIJK trots op prestatie (en eindelijk goals) van zijn spelers

- DAVID VAN DEN BROECK

“Oef”, zo klonk het bij KV Mechelen, toen Gent laat gelijkmaak­te tegen Eupen, en Anderlecht zijn penalty miste. Maar vooral “oef” omdat KV eindelijk weer kon scoren en bewees dat het nog lang niet dood is. Denis van Wijk zag dat het goed was.

Uitgereken­d Ganvoula maakte er al snel

b 1-0 van. Zucht - werd het dan zó een middag voor KV Mechelen? Neen, want KV toonde gisteren dat het echt wel kan voetballen en ook nog punten kan pakken. Na een 0 op 18 en als rode lantaarn een punt rapen op Anderlecht: faut le faire.

Eigenlijk had de coach alles voorspeld. Denis van Wijk vooraf: “Op Anderlecht krijg je altijd ruimte, krijg je altijd kansen.” Of ook: “Als de jongens mijn

game plan uitvoeren, zit er zeker iets in.” Dat deden ze ook, vooral voor rust. En zo kreeg je het gevoel dat Van Wijk Vanhaezebr­ouck zelfs tactisch overklaste. Het zat echt goed in elkaar - op organisato­risch én opbouwend vlak.

Van Wijk: “Rits en Schoofs stonden hoog, ja. Als Spajic of Deschacht aan de bal was, moest een van hen druk zetten. En aan de zijkanten blokte Matthys Saief af en Tainmont Appiah - alleen met de zwervende Morioka hadden we het wat moeilijk. Maar wat me vooral plezierde, was onze omschakeli­ng. We kwamen er snedig uit en konden zo heel veel creëren. Aan de rust had het niet 1-2, maar 1-3 of 1-4 kunnen staan, dan was de match misschien gespeeld. Ik was blij dat we weer konden scoren (voor het eerst in 605

minuten, red.),

twee keer zelfs. Maar als je die kansen voor Schoofs zag, die kopbal van Matthys, en een paar keer dat we bijna alleen voor Sels kwamen: eigenlijk lag het rendement nóg te laag.”

Van Wijk gaf toe dat het na rust vooral

Anderlecht was wat de klok sloeg. “We slikten een tweede soft

goal, waarbij we in zestien te ver van de man stonden, en met die gemiste penalty kwamen we nog goed weg.” Het had dus ook nog slecht kunnen aflopen, en dus kon heel KV wel leven met dat punt. Het punt

b van de hoop. De rode lantaarn hangt nog altijd in Mechelen, maar komende zaterdag kan KV die mits winst eigenhandi­g doorgeven aan concurrent Eupen.

Geen depressie

“We hebben gisteravon­d (zaterdag, red.) wat geluk had”, aldus Van Wijk. “Als Leye had gescoord, was het 2-0 voor Eupen en stonden we vijf punten achter. Nog meer geluk dat Gent vijf minuten voor tijd de 1-1 maakte, waardoor we ondanks de uitslag van vandaag alles in eigen handen hadden. Maar deze prestatie maakt dat we met veel vertrouwen naar de match tegen Eupen kunnen toeleven. De jongens zijn heel content, dat heb ik gevoeld. Stel je voor dat je hier 4-0 had verloren, dan zat je nu alweer in een depressie.”

Nu wordt het nog zaak om de stress zo veel mogelijk weg te houden. “Uiteraard gaat er voor de spelers massa’s druk opzitten. Het is do or die, het gaat om 1A of 1B. Nu, je kan die dag afsluiten met een zege en hosanna, maar dan ben je er nóg niet. Je kan de dag ook slecht afsluiten, met een begrafenis en een koffietafe­l, maar dan kan je er nóg in blijven. Het is heel cruciaal, maar

no need for stress dus. Voor mij sowieso niet. Ik ben een man van vele oorlogen.” Gene- raal Van Wijk, voorop in de strijd. Maar het zijn de soldaten die het zullen moeten doen.

 ??  ??
 ??  ?? FOTO'S ISOSPORT, BELGA
FOTO'S ISOSPORT, BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium