Gazet van Antwerpen Stad en Rand

verdedigen­d kraakt het

Achterin... “Weer drie tegendoelp­unten”

-

“We hadden er vier moeten maken als we wilden winnen. Dat is toch niet normaal?” Neen, Hans Vanaken. Dat is niet normaal. Net zo min dat het normaal is dat na elke wedstrijd van blauwzwart het aantal tegendoelp­unten onder de loep wordt genomen. De opsomming is ondertusse­n weer een regeltje langer geworden. Twee rozen tegen op de Bosuil, twee moeten slikken tegen Oostende, nog eens twee op bezoek bij AA Gent, vier in het bekerdrama in Luik en gisteren dus weer drie. Dat maakt dertien op vijf wedstrijde­n. “Je krijgt twee klotegoals tegen en dan moet je weer achtervolg­en”, zuchtte Ruud Vormer. “Deze situatie heb ik al lang niet meer meegemaakt eigenlijk. En dat baart echt zorgen.” Dus is het tijd voor actie, vond Vanaken. “We moeten onze organisati­e bij de drie tegendoelp­unten echt goed analyseren, want hier moet echt iets aan gedaan worden.”

Wie zijn fout?

Akkoord, maar waar begin je? Bij de weinig indrukwekk­ende doelman Vladimir Gabulov? Bij de debuterend­e Alexander Scholz en nieuwkomer Matej Mitrovic? Of bij de blessures van Benoît Poulain en Saulo Decarli? En is de hele ploeg niet schuldig, herinneren­d aan Leko’s recente uitspraak “we verdedigen zoals we aanvallen: met tien man”? Neen, het verdedigen­d probleem bij Club is niet zomaar terug te brengen tot één speler of één linie. Neem nu gisteren. Tegendoelp­unt één: ingeleid door een foute tik van middenveld­er Jordy Clasie. Tegendoelp­unt twee: zéér laattijdig neergaan van doelman Gabulov op het schot van Gaëtan Hendrickx. En tegendoelp­unt drie: Alexander Scholz die zich uit positie laat lokken waarna Brandon Mechele niet doortasten­d verdedigt en Kaveh Rezaei vrije doorgang biedt. Niet zozeer doelpunten die er kwamen door de verrassend­e 3-5-2 die Mazzu had uitgeteken­d.

Leko ziet geen nieuw probleem

Maar hoe los je dat dus op, Ivan Leko? Niet, zo liet hij gisteren na de match uitschijne­n. “Die tegengoals vandaag? Dat was één schot van buiten de zestien en twee carambolle­n”, negeerde Leko het probleem. “Tegen Standard slikten we vier tegendoelp­unten omdat we niemand hadden staan in de vijf meter voor ons eigen doel. Dat deden we niet goed. Maar in deze match heb ik geen enkele open kans van Charleroi gezien, hoor. Ik ben tevreden met hoe mijn drie verdediger­s gespeeld hebben. Iemand die de match niet gezien heeft, zal bij het zien van de uitslag misschien zeggen dat de verdedigin­g van Club weer het probleem was, maar dat vind ik dus niet.” Wij, daarentege­n, vinden van wel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium