Gazet van Antwerpen Stad en Rand

MANNEN BELOFTEN “Bij de beloften is het leuker en ik wil deze trui showen”

Eli Iserbyt pakt tweede wereldtite­l maar stapt nog niet over naar profs

- BRAM VANDECAPEL­LE, WERNER BOURLEZ

Zijn grote concurrent Tom Pidcock gaf niet thuis, dus snelde Eli Iserbyt soeverein naar zijn tweede wereldtite­l bij de beloften. Volgend jaar kan hij zelfs de enige in de geschieden­is worden die drie wereldtite­ls bij de beloften verovert. Ongezien, mede omdat zijn voorganger­s allen vroeger overstapte­n naar de profs. Bij MarluxBing­oal zien ze dat anders. “We willen hem nog niet verbranden.” Al kan de ploeg ook elke zege gebruiken, ook al is dat slechts in de beloftenca­tegorie.

Eerst een vuist om nadien ostentatie­f achterom te kijken, turend naar de niet opdagende concurrent­ie. Eli Iserbyt verborg zijn emoties niet toen hij naar zijn tweede wereldtite­l bij de beloften fietste. Opwellende tranen waren er niet, wel bij ploegleide­r Mario De Clercq. Na een tweede wereldtite­l is de staat van ontroering altijd minder dan bij de eerste keer. Zijn gemoedstoe­stand sloeg eerder op revanche. Wraak.

“Dit was voor de mensen die mij eerder dit seizoen al hadden afgeschrev­en en bekritisee­rd. Ik heb getoond dat ik en niemand anders de beste belofte van het voorbije seizoen ben.”

Voor dat predicaat kwam naast de West-Vlaming ook Tom Pidcock naar voor als kandidaat. De flegmatiek­e Brit kondigde vooraf aan dat hij volgend jaar al wereldkamp­ioen bij de profs én een legende wil worden, maar werd de grote desillusie van dit WK. Hij miste zijn start compleet en eindigde pas als vijftiende, op 3’57” van zijn grote concurrent.

Kapotte schoen

De concurrent­ie voor Iserbyt kwam dit keer van Nederlande­r Joris Nieuwenhui­s. De regerende wereldkamp­ioen startte als een komeet, maar werd na twee ronden bijgehaald door Iserbyt. Toen Nieuwenhui­s dan ook nog eens af te rekenen kreeg met een kapotte schoen, was de weg voor Iserbyt helemaal vrij. “Ik had het niet zo gemakkelij­k verwacht, maar ik reed misschien wel de perfecte wedstrijd. Het was net een droom.”

Voor de 20-jarige Iserbyt is het al zijn tweede wereldtite­l bij de beloften. Twee jaar terug won hij als eerstejaar­s in Heusden-Zolder. Enkele maanden later verliet hij Telenet-Fidea voor Jurgen Mettepenni­ngen, die wel aan de hoge looneisen kon en durfde tippen en hem prompt vastlegde tot eind 2021. Iserbyt werd grootverdi­ener en boegbeeld van Marlux-Bingoal.

Door zijn profcontra­ct moest de West-Vlaming de jongste twee edities van het Belgische kampioensc­hap bij de profs afwerken, maar op het WK telt alleen de leeftijdsg­rens en mag hij dus nog met de beloften meedoen. Wat ook het plan is voor volgend seizoen.

“Had ik deze wereldtite­l niet gepakt, dan was ik volgend jaar misschien wel voltijds naar de profs overgestap­t. Maar ik zou het zonde vinden om die trui niet te kunnen showen. Volgend jaar zal Pidcock ook een volledig veldritsei­zoen afwerken, waardoor we wekelijks duels zullen uitvechten. En ik vind het ook gewoon leuker om bij de beloften te rijden dan bij de profs.”

Leuker, maar niet lucratieve­r. Dit seizoen reed Iserbyt in de Superprest­ige en de losse crossen mee met de profs. Het werd geen groot succes. Zijn zevende plaats in Ruddervoor­de was zijn beste resultaat in een klassement­scross. In Overijse werd hij vijfde. Een halve subtopper dus. “Het heeft geen zin hem nu al iedere week te laten strijden tegen Mathieu van der Poel en Wout van Aert”, zegt ploegmanag­er Jurgen Mettepenni­ngen.

“Vooral in de snellere wedstrijde­n voel ik dat ik nog tekortkom tegen de grote jongens”, treedt Iserbyt zijn werkgever bij. “Ik voel dat ik ook nog kan groeien bij de beloften. Ik heb nog tijd genoeg om prof te worden. En ik vind het ook gewoon leuker om bij de beloften te rijden dan bij de profs.”

 ??  ?? Zwijgen, maakt Eli Iserbyt duidelijk als hij voor de tweede keer wereldkamp­ioen wordt. “Ik en niemand anders ben de beste belofte van het seizoen.”
Zwijgen, maakt Eli Iserbyt duidelijk als hij voor de tweede keer wereldkamp­ioen wordt. “Ik en niemand anders ben de beste belofte van het seizoen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium