Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Op het einde kon ik zelfs nog even wat inhouden”

Nick Van Peborgh soleert op imposante wijze naar derde provincial­e titel op een rij

-

Nick Van Peborgh heeft zijn favorieten­rol op het provinciaa­l kampioensc­hap veldlopen in Bornem helemaal waargemaak­t. De bijna 34jarige Ekerenaar snelde onbedreigd naar zijn derde titel op een rij.

Al meteen nam Van Peborgh wat voorsprong op het uitdagende parcours vol heuvels, boomstamme­tjes en modder. Hij diepte die kloof steeds verder uit. Na 30'31 crossen triomfeerd­e hij met maar liefst 57 seconden voorsprong op Vincent Bierinckx (31'24), die vrijwel heel de koers eenzaam in tweede positie liep. Ook Jan Adriaensen leek op weg naar een podiumplek, maar de Stabroeken­aar stond iets voorbij halfweg met maagklacht­en langs de kant. Zo eiste triatleet Ruben Geys (31'56) verrassend de derde plek op. “Het is goed gegaan. Ik heb mijn nek niet gebroken”, knipoogde winnaar Van Peborgh. “Al vond ik de hoge boomstamme­tjes er toch lichtjes over. Ik brak ooit op mijn arm op meerdere plaatsen door een val over zo'n boomstam. Maar het ging vlot. Meteen na de start was ik weg. Ik had één ronde nodig om erin te komen. In de tweede ronde draaide ik de gas vol open en gingen alle remmen los. Op het einde kon ik zelfs nog even wat inhouden”, vatte hij de cross samen.

“Ik ben net terug van skiverlof. Dinsdag had ik dan meteen ook nog zwaar getraind. Het was afwachten hoe fris ik zou zijn. Na het skiën heb ik altijd een dipje, maar dat is ingecalcul­eerd. De vorm is gewoon goed. Dit beschouw ik als een goeie training met het oog op het voorjaar. Zondag hoop ik om een 10 km op de weg op niveau te lopen in Schoorl. Daarna mik ik op het BK cross in Brussel op 25 februari. Hoe het daar zal gaan, zal heel hard van het parcours afhangen. Van de bergen heb ik niet veel schrik. Het is vooral de modder die het lastig kan maken, maar als je in vorm bent, kun je op iedere omloop wel presteren.”

Bij de vrouwen kwam er geen derde titel voor Britt Vanthillo. In het begin van de race probeerde ze als enige mee te gaan met de latere winnares Shana Lauwers. Maar al vrij snel kon Lauwers een klein kloofje slaan en dat ook vasthouden. Lauwers won in 20'19, voor Vanthillo (20'28). Titelverde­digster Jolien Boonen (20'41) kon in de strijd om het brons Elke Godden (20'55) afschudden in de laatste ronde. In de korte cross kaapte Kapellenaa­r Jochem Vermeulen de titel weg. Heel de race leverde hij een heel spannende strijd met Kalmthoute­naar Sebbe Francken, die op de technische stroken zonder meer de betere was. Maar in de laatste 400 m kon Vermeulen in een langgerekt­e eindsprint het laken alsnog naar zich toetrekken en winnen.

 ?? FOTO BASP ?? Nick Van Peborgh.
FOTO BASP Nick Van Peborgh.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium